Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

V.Pranckietis – profesorius ar ne? VRK tiria, ar pareigomis neklaidino rinkėjų

Buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis priverstas įrodinėti, kad pernai vėl siekdamas parlamentaro mandato galėjo prisistatyti profesoriumi. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) aiškinasi, ar, profesoriaus pareigas ėjęs tik pustrečio mėnesio prieš ankstesnius rinkimus, jis neklaidino rinkėjų. Politikas tvirtina šį vardą gavęs penketui metų, tačiau aukštoji mokykla nurodo, kad jis profesoriavo tik iki tapdamas Seimo nariu.
Viktoro Pranckiečio reklama „Facebook“ puslapyje
Viktoro Pranckiečio reklama „Facebook“ puslapyje / Nuotr. iš „Facebook“

„Už galimybių Lietuvą! Prof. Viktoras Pranckietis“ – skelbė viena iš praėjusiais metais vykusių Seimo rinkimų kampanijos reklamų.

Tuometis parlamento vadovas, ankstesniuose rinkimuose kandidatavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše, antrąkart laimę mėgino su Liberalų sąjūdžiu.

Šios partijos tinklalapyje kandidatas taip pat buvo pristatomas kaip profesorius.

Rinkimai jam buvo sėkmingi – buvo išrinktas Raudondvario vienmandatėje apygardoje.

Profesoriumi tapo prieš pat rinkimus

Kandidato biografijoje buvo nurodyta, kad jis nuo 1982 metų dirbo Lietuvos žemės ūkio akademijoje (vėliau pervadintoje į Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU), dar vėliau į VDU Žemės ūkio akademiją).

V.Pranckietis buvo asistentas, prodekanas, vyr. dėstytojas, docentas, dekanas, kol galiausiai tapo profesoriumi.

vrk.lt/Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje pateikta informacija apie Viktorą Pranckietį
vrk.lt/Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje pateikta informacija apie Viktorą Pranckietį

„2016 m. gegužės 19 d. Aleksandro Stulginskio universiteto atestacinė komisija įvertino mano visų 29 metų darbo Universitete mokslinę, pedagoginę ir kitas veiklas, ir atestavo profesoriumi, – portalui 15min aiškino politikas. – Atestacijos pagrindu Universitetas sudarė darbo sutartį profesoriaus pareigoms.“

Buvo atleistas po poros mėnesių

Vos pradėjęs profesoriauti, biomedicinos mokslų daktaras V.Pranckietis buvo išrinktas parlamentaru.

Konstitucijoje nurodoma, kad „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Būsimajam Seimo vadovui pareigų universitete teko atsisakyti.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademija (taip dabar vadinasi buvęs ASU) patvirtina, kad jo darbo sutartis tuomet nutrūko.

„V.Pranckietis buvo išrinktas konkurso būdu profesoriumi ir juo dirbo iki darbo sutarties pabaigos, išrinkus jį LR Seimo nariu“, – 15min nurodė akademijos atstovė Živilė Mediekšienė.

Portalo žiniomis, būsimasis politikas buvo konkurso tvarka išrinktas Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto profesoriumi nuo 2016 metų rugsėjo 1 dienos iki 2021 metų rugpjūčio 31 dienos.

Išrinktas Seimo nariu, lapkričio 13-ąją V.Pranckietis buvo atleistas iš profesoriaus pareigų (rektoriaus įsakymas dėl to buvo pasirašytas jau lapkričio pradžioje).

„Profesoriaus pedagoginio vardo Viktoras Pranckietis neturi“, – teigiama akademijos atsakyme rinkimų organizatoriams.

123RF.com nuotr./Studentai
123RF.com nuotr./Studentai

Į klausimą, ar politikas tebeturi šį vardą, Ž.Mediekšienė pasiūlė klausti jo paties.

„Pažymime, kad V.Pranckietis buvo aktyvus mokslininkas, vykdė visas profesoriui skiriams veiklas, todėl visiškai atitiko profesoriui keliamus reikalavimus, – pridėjo akademijos atstovė. – Jis buvo žinomas kaip itin progresyvus mokslininkas tiek Universitete, tiek bendraujant su žemės ūkio verslu, kaimo bendruomenėmis, kitomis kaimo organizacijomis, ūkininkais.“

„Lyg vairuotojo teisės – gavom ir turim teisę vairuoti“

V.Pranckietis portalui 15min priminė buvęs atestuotas iki 2021 metų.

„Profesoriaus atestacija man niekada nebuvo panaikinta, o statuso naudojimas nėra niekaip ribojamas įstatymų. Jei būčiau neišrinktas į Seimą 2020 metais, tebegaliojanti profesoriaus atestacija suteiktų teisę tęsti profesoriaus karjerą. Todėl ir politinėje reklamoje klaidos ir klaidinimo nebuvo“, – tvirtino jis.

Seimo nario žodžiais, šią situaciją galima palyginti su diplomatais, kurie, pavyzdžiui, tampa ministrais, o vėliau gali grįžti į diplomatinę tarnybą.

„Kaip vairuotojo teisės – jei gavom vieną kartą, ir turim teisę vairuoti. (…) Mūsų frakcijoje (Liberalų sąjūdžio – red. past.) buvo dar du – reiškia, dabar visi mes kažkokie tokie lyg blogesni dėl to, kad išrinkti į Seimą. Ne, buvau išrinktas kaip profesorius. Aišku, kad darbo santykiai turėjo nutrūkti, nes neturime teisės nieko kito dirbti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Pasak politiko, pedagoginių vardų Lietuvos įstatymai nereglamentuoja.

Pavyzdžiui, Mokslo ir studijų įstatyme nurodomos tik dėstytojų pareigybės (profesorius, docentas, lektorius, asistentas).

Bet čia taip pat apibrėžta, kad „profesoriaus pareigas einantis mokslininkas turi rengti mokslininkus, dėstyti studentams, vykdyti mokslinius tyrimus ir eksperimentinę (socialinę, kultūrinę) plėtrą ir jiems vadovauti, skelbti tyrimų rezultatus“.

Tas pats nurodyta ir VDU statute.

Universiteto Senato patvirtintame pedagoginių vardų suteikimo tvarkos apraše rašoma, kad profesoriaus pedagoginis vardas gali būti suteiktas dėstytojams, be kita ko, visą kadenciją ėjusiems konkurso būdu užimtas profesoriaus pareigas ne mažesne kaip 0,5 etato dalimi ir laimėjusiems profesoriaus pareigas antrai kadencijai“.

Atkreipus dėmesį, kad šiuo metu nedėsto, V.Pranckietis pakartojo, kad Seimo nariai negali dirbti nieko kito, o profesorius yra pareigybė.

„Atestacija pasako, kad už visą gyvenimą esi įvertintas ir gali eiti tas pareigas. (…) Aš buvau išrinktas kaip profesorius, atėjau į Seimą, mano akreditacija galioja iki 2021 metų. Tai dar kartą liudija, kad pernai ją naudojau teisėtai ir teisingai. Taškas. (…) Dabar iš visų atimkime, kas buvo profesoriais. Visi dabar ne profesoriai, kažkokie kitokie…“

VRK visų reklamų teisingumo netikrino

15min šaltinių teigimu, kai kuriuos iš VRK narių ši informacija gerokai nustebino.

Komisijos pirmininkės L.Matjošaitytės teigimu, situaciją kol kas tiria Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės skyrius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Jie viską apibendrins ir pateiks komisijos posėdžiui pažymą bei siūlomo sprendimo projektą, tada atitinkamai galėsime ir konstatuoti. Kol vyksta tyrimas, būtų nelabai etiška komentuoti“, – portalui sakė L.Matjošaitytė.

Anot jos, VRK vertina, ar tam tikra informacija yra politinė reklama, ar asmenys rinkimuose dalyvavo sąžiningai ir garbingai.

Per praėjusių metų rinkimus būta įvairių reklamų, tačiau komisija netikrino visų skelbiamų faktų teisingumo, tik vertino, ar tam tikra informacija yra politinė reklama, o, jei taip, ar tinkamai pažymėta.

Seimo rinkimų įstatymas nurodo, kad „rinkimų agitacija gali būti įvairių formų ir būdų, išskyrus tuos, kurie pažeidžia Konstituciją ir įstatymus, prieštarauja moralei, teisingumui ar visuomenės darnai, neatitinka sąžiningų ir garbingų rinkimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius