Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 23

V.Pranckietis tikina informacija apie I.Rozovos patikrinimą pasidalinęs ir su R.Tamašuniene

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija apie Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės Irinos Rozovos patikrinimą pasidalino su šios frakcijos seniūne, dabar – ir vidaus reikalų ministre Rita Tamašuniene. Ji aiškino jokios ypatingos informacijos apie frakcijos kolegę tąsyk nesulaukusi.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.Pranckiečio tvirtinimu, 2018 metų sausio mėnesį gavęs informaciją apie I.Rozovos patikrinimą, jis ėmėsi būtinų priemonių.

„Šia informacija jis pasidalino su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Vytautu Baku bei LLRA-KŠS frakcijos seniūne R.Tamašuniene. NSGK taip pat buvo gavęs VSD informaciją, su kuria kiekvienam nariui reikėjo susipažinti“, – aiškino Seimo pirmininko padėjėjas Paulius Žeimys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Nedisponavo jautria informacija

P.Žeimys dar kartą išdėstė V.Pranckiečio poziciją. Anot jo, remiantis pateikta VSD pažyma, Seimo pirmininkas prieš pusantrų metų nesuteikė I.Rozovai leidimo dirbti su slapta informacija.

„I.Rozova atsistatydino iš Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininko pavaduotojos pareigų. Atkreiptinas dėmesys, kad I.Rozova tuo metu nebuvo valdančioje daugumoje ir neužėmė svarbių pareigų, todėl nedisponavo jokia jautria informacija, skirtingai nuo kitų atvejų, tapatinamų su I.Rozovos situacija“, – dėstė V.Pranckiečio atstovas.

Atkreiptinas dėmesys, kad I.Rozova tuo metu nebuvo valdančioje daugumoje ir neužėmė svarbių pareigų, todėl nedisponavo jokia jautria informacija, skirtingai nuo kitų atvejų, tapatinamų su I.Rozovos situacija.

Anot P.Žeimio, komandiruoti I.Rozovą į Sakartvelą, Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos renginį, remiantis jos prašymu, buvo nutarta Seimo Sveikatos reikalų komitete.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Šis prašymas buvo suderintas su LLRA-KŠS frakcijos seniūne ir tik tuomet tam buvo pritarta Seimo valdyboje. Papildomos informacijos apie rizikas, susijusias su Tarptautine ortodoksų asamblėja, Seimo valdybos posėdžio metu, kuriame buvo nuspręsta komandiruoti I.Rozovą, Seimo pirmininkas neturėjo“, – tvirtino V.Pranckiečio padėjėjas.

Smulkmenų neatskleidė

Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė R.Tamašunienė prisiminė tąsyk V.Pranckiečio buvusi informuota apie tai, kad I.Rozova negalės užimti vadovaujančių pareigų.

„O ji jų ir neužima. Čia yra slapta informacija, tai jis man jokių smulkmenų neatskleidė. Taip, kaip man atrodo, jis ir turėjo pasielgti. Aš ir neklausiau, nes nežinau, kokio slaptumo ta medžiaga ar ką. Pasakiau, kad mes neteiksime į jokius vadovaujančius postus I.Rozovos. Ji pati nenorėjo kaip ir“, – sakė ji.

Čia yra slapta informacija, tai jis man jokių smulkmenų neatskleidė. Taip, kaip man atrodo, jis ir turėjo pasielgti. Aš ir neklausiau, nes nežinau, kokio slaptumo ta medžiaga.

Ar išleisti parlamentarus į komandiruotes, pasak R.Tamašunienės, sprendžia Seimo valdyba.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Visus klausimus, išvykimus, ypač – į trečiąsias šalis, ne Europos Sąjungos šalis, sprendžia valdyba. Aš, kaip seniūnė, derinu, ar svarbiuose balsavimuose mums nepritrūks balsų, ar tuo metu tinka išvykti. Aš nesu stop ženklas ar šlagbaumas Seimo nariams jų politinei veiklai. Ir aš derinu tik iš tos prizmės, kiek tų posėdžių, ar svarbūs komitete klausimai, ar svarbi darbotvarkė, kai dalyvauja kažkur išvykoje Seimo narys. Tai yra derinimas. Visus sprendimus priima valdyba“, – aiškino Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė.

Seimo Užsienio reikalų komiteto rekomendacija

P.Žeimio teigimu, 2009 metais Seimo Užsienio reikalų komitetas rekomendavo Seimo valdybai pritarti Seimo narių dalyvavimui Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos veikloje „tik individualiais pagrindais ir tik tada, kai išlaidas padengia organizatoriai“.

Pasak V.Pranckiečio padėjėjo, Seimas patvirtintos delegacijos Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje neturi, oficialiai nedalyvauja jos veikloje, nėra prisiėmęs jokių organizacinių įsipareigojimų ir neprisideda prie šio formato biudžeto.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Irina Rozova
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Irina Rozova

„I.Rozova yra vienintelė šios religinės bendruomenės narė Seime, į šį renginį ji buvo gavusi asmeninį kvietimą, į kurį vyko patvirtinus Sveikatos reikalų komitetui ir LLRA-KŠS frakcijai“, – dėstė P.Žeimys.

I.Rozova yra vienintelė šios religinės bendruomenės narė Seime, į šį renginį ji buvo gavusi asmeninį kvietimą, į kurį vyko patvirtinus Sveikatos reikalų komitetui ir LLRA-KŠS frakcijai.

Ne visi Seimo nariai turi leidimą dirbti su slapta informacija (kai kurie jų to ir neprašė). Tačiau Seimo pirmininko sekretoriatas neatsakė, kiek ir kurie parlamentarai, be I.Rozovos, šią kadenciją prašė, bet negavo leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

„Lietuvos Respublikos Seimo pareigų, kurias einantiems asmenims reikia gauti leidimus dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, sąrašas žymimas slaptumo žyma, tad informacijos apie leidimus dirbti su slapta informacija pateikti negalime“, – aiškino P.Žeimys.

Pažymų žaidimo nežais

Klausiamas apie V.Pranckiečio žodžius, kad VSD informacija apie I.Rozovą jis pasidalino su R.Tamašuniene, ar ji nesikalbėjo su juo apie tai, LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigė, kad šio pažymų žaidimo jo partija nežaidžia.

„Tuo labiau, kad tuščių pažymų. Mes jau turėjome tokį atvejį – man rodos, prieš 3–4, gal 5 metus buvo tokia viena VSD pažyma, kad lenkų visuomeninių organizacijų atstovai – tėvų forumo atstovai, kurie rūpinasi savo vaikų ateitimi, vaikų mokyklų ateitimi, norėjo akreditacijos, kad nebūtų uždaromos mokyklos, nes visoje Lietuvoje, deja, labai daug mokyklų uždaryta, jie paprasčiausiai gynė savo pilietines teises ir buvo sukurta VSD pažyma, kad Lenkų tėvų forumo narių veikla yra saugumo grėsmė. Didžiausia nesąmonė“, – sakė jis.

Po minėtos VSD pažymos, kaip tvirtino V.Tomaševskis, rimtai į jokias pažymas LLRA-KŠS nežiūri ir jų neskaito.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Yra labai daug rimto darbo, kad pradėtumėme žmonėms didinti pajamas, stiprinti šeimų politiką. Tai yra mūsų prioritetas. Šito pažymų karo mes nežaidžiame“, – pakartojo jis.

Šito pažymų karo mes nežaidžiame.

Kalbėdamas apie tai, kodėl dabar pradėjo lįsti informacija apie I.Rozovą, V.Tomaševskis svarstė, kad atsitiktinumų nebūna. Esą kažkam nepatinka, kad „koalicija yra labai darbšti su perspektyvomis“, daranti daug gerų darbų.

„Šita situacija nepatinka konservatoriams, kurie prarado valdžią ir žmonės nenori jų rinkti. Tai jie paprasčiausiai kerštauja. Nors tie patys konservatoriai komitete dirba ir viską žinojo, bet, aišku, nebuvo reikalo šito triukšmo kelti. Dabar yra reikalas ir kelia triukšmą“, – teigė LLRA-KŠS pirmininkas.

Prakalbo apie nepasitikėjimą V.Pranckiečiu

Tai, kad VSD turi informacijos apie I.Rozovos bendradarbiavimą su Rusijos diplomatais, su kuria buvo susipažinęs Seimo pirmininkas bei kai kurie parlamento NSGK nariai, paaiškėjo pradėjus domėtis parlamentarės dalyvavimu Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos veikloje.

Trečiadienį parlamento NSGK nusprendė kreiptis į Seimą ir prašyti suteikti jam laikinosios tyrimo komisijos statusą, kuris leistų aiškintis, ar I.Rozova nesulaužė priesaikos, elgėsi sąžiningai ir nepažeidė Konstitucijos.

Anketoje, kurią pildė siekdama gauti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, ji esą nuslėpė apie bendravimą su Rusijos diplomatais.

Taip pat norima įvertinti kelių kitų parlamentarų, tarp jų – ir V.Pranckiečio elgesį.

Kai kas aiškina, kad Seimo pirmininkas nuslėpė informaciją apie VSD raštą. Pavyzdžiui, Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė sakė, kad valdyba būtų priėmusi kitą sprendimą dėl didelio atgarsio sulaukusios I.Rozovos komandiruotės į Sakartvelą, jei būtų turėjusi žvalgybos V.Pranckiečiui pateiktą informaciją apie parlamentarę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė

„V.Pranckietis mūsų neperspėjo ir pastatė į nepatogią padėtį. Aišku, dabar atsiranda pagrindo kalbėti apie nepasitikėjimą juo“, – „Lietuvos rytui“ sakė I.Degutienė.

Tai, kad palaikytų nepasitikėjimą Seimo pirmininku, sakė jį delegavusios, bet iš posto siekiančios nuversti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

VSD pažymos turinys

Ketvirtadienį paaiškėjo, kokią informaciją VSD apie parlamentarę I.Rozovą pateikė parlamento pirmininkui V.Pranckiečiui.

„VSD yra žinoma, kad su Rusijos Federacijos diplomatais buvo tartasi dėl finansinės paramos Rusų aljanso rinkiminei agitacijai, taip pat dėl užsakomųjų straipsnių finansavimo“, – rašoma BNS turimame dokumente, apie kurį plačiau skaitykite čia.

I.Rozova situacijos nekomentuoja, tačiau Rusų aljanso pirmininkė T.Lochankina 15min ketvirtadienį teigė, kad informacija apie tai, jog partija kada nors galėjo gauti kokių nors nelegalių pinigų – visiška netiesa.

Pradžioje ji komentarų šia tema duoti nenorėjo: „Dėl to, kad komisija dar nepradėjo darbo, neaišku, kaip viskas vyks. Nes įtariamųjų ratas toks didelis pasidarė. Todėl dabar aš tiesiog pasimetusi nuo to, kas vyksta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius