Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03

V.Sinkevičiui rengiantis egzaminui dėl eurokomisaro posto, Briuselyje – laiškų mūšis

Lietuvos į eurokomisarus deleguotam ekonomikos ir inovacijų ministrui Virginijui Sinkevičiui rengiantis ketvirtadienį po pietų vyksiantiems klausymams Europos Parlamente (EP), du europarlamentarai iš Lietuvos paskirtajai Europos Komisijos (EK) pirmininkei Ursulai von der Leyen išsiuntė laiškus. Pagal „valstiečių“ sąrašą išrinktas Stasys Jakeliūnas nurodo, kad politiko, kuriam pasiūlytas už aplinką ir vandenynus atsakingo eurokomisaro portfelis, darbas EK keltų pavojų. Aušra Maldeikienė stojo jį ginti.
Aušra Maldeikienė ir Stasys Jakeliūnas
Aušra Maldeikienė ir Stasys Jakeliūnas / 15min nuotr.

„Kaip EK pirmininkė jūs siekiate skatinti lyčių lygybę ir ginti moterų teises Europos Sąjungoje. Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į labai daug klausimų keliančią Lietuvos nominuoto kandidato V.Sinkevičiaus poziciją diskusijose dėl seksualinio priekabiavimo atvejo. Diskusijos vyko Lietuvos parlamente ir nacionalinėje žiniasklaidoje praėjusiais metais, ir tebesitęsia“, – savo laiške U.von der Leyen rašė S.Jakeliūnas.

Apkaltino V.Sinkevičių melu

Europarlamentaras aiškino, kad 2018 metais jaunos moterys ir žurnalistai Lietuvoje atskleidė kelis galimo seksualinio priekabiavimo epizodus. S.Jakeliūnas mintyje turi istoriją dėl Seimo nario Mykolo Majausko.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS tarybos posėdis

S.Jakeliūnas laiške U.von der Leyen teigė, kad V.Sinkevičius viešai nepadarė visiškai nieko, kad palaikytų ir apgintų merginas.

„Nors privačiai jis teigė, kad priekabiavimas tuo metu buvo „gerai žinoma paslaptis“. Šis parlamentaras (M.Majauskas – red.past.) net teisiškai užsipuolė jauną moterį po to, kai ji paviešino istoriją nacionaliniame TV kanale. Tuo metu ji dirbo Vyriausybės kanceliarijoje, o dabar dirba agentūroje, pavaldžioje V.Sinkevičiaus vadovaujamai ministerijai“, – nurodė politikas.

Priminsime, kad prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl seksualiniu priekabiavimu apkaltinto M.Majausko.

Jis pats buvo kreipęsis į teisėsaugą dėl šmeižto.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

S.Jakeliūno laiške U.von der Leyen teigiama, kad jaunai moteriai buvo suteiktas specialiosios liudytojos statusas, kas yra vienas žingsnis iki tapimo įtariamąja.

Todėl, anot europarlamentaro, ji buvo priversta atsiimti žodžius apie savo drauges ir priekabiautoją.

Politikas tvirtino jautęs moralinę pareigą pradėti apkaltos procesą prieš priekabiavimu kaltintą politiką.

„Ponas V.Sinkevičius nepasirašė apkaltos dokumentų, skirtų parlamentui, nors galėjo tai padarysi du kartus“, – rašė S.Jakeliūnas.

Ponas V.Sinkevičius nepasirašė apkaltos dokumentų, skirtų parlamentui, nors galėjo tai padarysi du kartus.

Pasak jo, V.Sinkevičius melavo, kad jis nieko nežinojo apie minėtus atvejus ir moterį, esą patyrusią institucinę prievartą, kai kalbėjo apie tai EP Žaliųjų/Europos laisvojo aljanso grupės susitikime Strasbūre praėjusį mėnesį.

„Dar daugiau – jis teigė, kad buvo užsienyje, kai viena iš balsavimo procedūrų vyko parlamente. Oficialūs duomenys rodo kitaip“, – dėstė S.Jakeliūnas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

U.von der Leyen jis nurodė manantis, kad V.Sinkevičiaus narystė EK keltų pavojų pasitikėjimui tikslais dėl lyčių lygybės ir moterų teisių.

„Tai taip pat susilpnintų tikėjimą ES ir vaidmeniu, kurį jauni politikai gali atlikti, kad padarytų ją stipresne ir teisingesne“, – mano S.Jakeliūnas.

Tai taip pat susilpnintų tikėjimą ES ir vaidmeniu, kurį jauni politikai gali atlikti, kad padarytų ją stipresne ir teisingesne.

„Apgailėtina, primityvi ir lėkšta siela“

Į S.Jakeliūno laišką netruko sureaguoti EP narė A.Maldeikienė.

Trečiadienį ji savo feisbuko paskyroje paskelbė įrašą, kuriame teigė liudijanti, kad S.Jakeliūnas yra absoliutus melagis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

„Ne Virginijus Sinkevičius, o aš jam daviau tos merginos, kurią jis mini savo insinuacijose dėl esą buvusio seksualinio priekabiavimo, telefoną. Ta mergina Sinkevičiaus nė akyse nėra mačiusi. Ir tai Jakeliūnas tą merginą spaudė ir beveik jai grasino, kad ji liudytų. Būtent todėl vėliau aš su p. Jakeliūnu nutraukiu bet kokius santykius.

Tas žmogus Stasys Jakeliūnas, manyčiau, vedinas aklo pavydo jaunam ir labai talentingam žmogui ir kvailoko įsitikinimo, jog esąs pašauktas didiems darbams, tiesiog bando sumenkinti kitus ir taip iškilti. Apgailėtina, primityvi ir lėkšta siela. O atrodė panašus į padorų“, – savo feisbuko paskyroje rašė europarlamentarė.

Apgailėtina, primityvi ir lėkšta siela. O atrodė panašus į padorų.

Gėdinga diena šaliai

A.Maldeikienė pasidalino laišku, kurį išplatino kolegoms EP ir nusiuntė U.von der Leyen.

Jame europarlamentarė nurodė patyrusi šoką ir negalėjusi patikėti S.Jakeliūno veiksmais. Ji teigė žinojusi apie politiko pareiškimus EP grupėje, kurioje dirba, bet nesitikėjo, kad melagingos kalbos pasieks U.von der Leyen.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

A.Maldeikienė laiške tvirtino, kad tai ji, o ne V.Sinkevičius supažindino minimą jauną merginą su S.Jakeliūnu.

„Antra, minima jauna mergina pati asmeniškai patvirtino, kad ji neturėjo jokio kontakto su ponu V.Sinkevičiumi. Galiausiai, kai S.Jakeliūnas sako, kad „kai prieš metus sutikau ją antrą kartą, ji nieko nenorėjo daryti“ – tai yra būtent dėl to, kad ji pastebėjo, jog S.Jakeliūnas neketino spręsti klausimo ir tik nori panaudoti ją kaip „politinę amuniciją“ prieš oponentus. Po to S.Jakeliūnas darė didžiulį spaudimą tiek merginai, tiek man asmeniškai“, – tvirtino EP narė.

S.Jakeliūnas neketino spręsti klausimo ir tik nori panaudoti ją kaip „politinę amuniciją“ prieš oponentus. Po to S.Jakeliūnas darė didžiulį spaudimą tiek merginai, tiek man asmeniškai.

M.Majausko elgesio etinis aspektas, anot A.Maldeikienės, yra mažų mažiausiai abejotinas. Vis dėlto S.Jakeliūno teiginiai esą gerokai išpučia situaciją.

Taip pat europarlamentarė pažymėjo, kad M.Majauskas nėra V.Sinkevičiaus kolega, dirba opozicijoje.

A.Maldeikienė rašė, kad jai visiškai akivaizdu, jog S.Jakeliūnas melu, apgaule ir konspiracijos teorija bando „susikurti sau vardą“.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP pagrindinis pastatas
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP pagrindinis pastatas

„Tai yra gėdinga diena mano šaliai, nes per tokių žmonių, kaip S.Jakeliūnas, veiksmus mes nukreipiame dėmesį nuo svarbių politinių klausimų ir mūsų pareigos tarnauti Europos žmonėms bei ES valstybėms narėms į tokius kaimo lygio kivirčus ir nepagrįstus teiginius“, – aiškino ji.

A.Maldeikienė ragino, kad Žaliųjų partija apsvarstytų, ar toks elgesys dera su šios politinės jėgos atsakomybe dėl tiesos ir skaidrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius