-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 26

V.Tomaševskis apie naują daugumą: atstovaus tik pasiturinčių, iš didmiesčių, baruose leidžiančių laiką interesams

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) šiuose Seimo rinkimuose neperžengė 5 proc. ribos ir frakcijos neturės, tačiau trys jos atstovai laimėjo vienmandatėse apygardose. Partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis kol kas sako nežinąs, ar jo kolegos galėtų remti naujos valdančiosios daugumos sprendimus, esą apie tai jie dar nesikalbėjo. Tačiau, jo tvirtinimu, kol kas svarbiausia pabaigti esamus darbus – priimti įstatymą dėl tryliktos pensijos.
Rita Tamašunienė ir Valdemaras Tomaševskis
Rita Tamašunienė ir Valdemaras Tomaševskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trys atstovai

LLRA-KŠS liko be frakcijos naujame Seime, tačiau tris atstovus turės. Jau pirmajame ture rinkimus laimėjo parlamentaras Česlavas Olševskis Medininkų vienmandatėje apygardoje ir Šalčininkų rajono vicemerė Beata Petkevič Šalčininkų–Vilniaus apygardoje. Antrame ture sėkmė šypsojosi vienintelei Ritai Tamašunienei – parlamentarei ir vidaus reikalų ministrei.

LLRA-KŠS atstovai į antrą turą pateko dviejose apygardose, tačiau Naujosios Vilnios apygardoje Romualda Poševeckaja pralaimėjo konservatorei Monikai Navickienei.

Riešės apylinkėje už R.Tamašunienę balsavo vos 21 proc. rinkėjų, Bukiškio – beveik 21 proc., Buivydiškių – 37 proc., Didžiosios Riešės – 37 proc.

Nemenčinės apygardoje laimėjo dabartinė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, antrajame ture kovojusi su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovu Justu Džiugeliu. Ji čia renkama jau ne pirmai kadencijai, skirtumas tik toks, kad 2016 metais jai buvo gerokai lengviau – antrame ture politikė iš Vilniaus rajono tada surinko daugiau nei 60 proc. balsų. Dabar ją palaikė tik 54,5 proc. balsavusių gyventojų, be to, ji triuškinančiai pralaimėjo šalia Vilniaus esančiose apylinkėse, kur dygsta nauji gyvenamieji rajonai ir kraustosi gyventi naujakuriai.

Štai Riešės apylinkėje už R.Tamašunienę balsavo vos 21 proc. rinkėjų, Bukiškio – beveik 21 proc., Buivydiškių – 37 proc., Didžiosios Riešės – 37 proc.

Platiniškių apylinkėje, kur už ministrę balsuoti ragino ir premjero Sauliaus Skvernelio žmona Silvija Skvernelė, situacija kitokia – čia daugiau rinkėjų palaikė R.Tamašunienę (54 proc.), o ne jos oponentą (44 proc.). Uždaroje Upės slėnio grupėje feisbuke S.Skvernelė apie R.Tamašunienę rašė: „<...> nes tai yra tas žmogus, kuris nuolat primindavo mūsų kelio problemas Vilniaus raj. savivaldybės darbuotojams. Jos pastangų dėka mes turime šiandien dalį asfalto.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asfaltuojama Upės gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asfaltuojama Upės gatvė

Tačiau prastesnį kolegės pasirodymą rinkimuose V.Tomaševskis įvertino vis tiek labai gerai, su Vilniaus rajono savivaldybės valdančiaisiais, kur daugumą sudaro LLRA-KŠS atstovai, nesusiejo. Nors būtent šalia sostinės besikuriančių naujųjų rajonų gyventojai kritikuoja rajono valdžią dėl per mažo dėmesio jų poreikiams – lietuviškų mokyklų, darželių trūkumo, – V.Tomaševskis teigė, kad viskas yra atvirkščiai, nes tik čia statomi nauji darželiai, apie tiesiamus kelius jau net kalbėti esą nėra ką.

Buvimo opozicijoje nesibaido

V.Tomaševskis, kurio vadovaujamos partijos atstovai pastaruosius metus dirbo valdančioje daugumoje, teigė, kad jie nebijo ir opozicinio darbo – esą tai kartojo ir prieš rinkimus: „Mums svarbiausia atstovauti rinkėjams, sąžiningai atstovauti, reikia pabrėžti. Vietas Seime mes vertiname kaip įrankius, priemonę padėti žmonėms, ypač paprastam žmogui. Ką ir darėme pastaruosius metus, daug svarbių sprendimų priimta.

Kaip ir mokesčiai galų gale diferencijuoti, pensijos kyla, nemokami vaistai senjorams. Dabar planuojame tryliktą pensiją daryti, kad žmonės nesijaustų skurdžiai nors prieš šventes.“

Mums svarbiausia sąžiningai atstovauti, reikia pabrėžti. Vietas Seime vertiname kaip įrankius, priemonę padėti žmonėms, ypač paprastam žmogui.

Jis sako, kad būnant pozicijoje lengviau dirbti darbus yra tik teoriškai, nes LLRA-KŠS ir būdama opozicijoje kadenciją baigiančiame Seime siūlė sprendimus, kurie buvo priimti. Tarkim, dėl mokesčių diferencijavimo. O postų ši partija, anot jos pirmininko, niekada nesivaikė.

Ar jų, jeigu bus opozicijoje, balsas bus girdimas centro dešinės valdančios daugumos, V.Tomaševskis nenorėjo prognozuoti.

„Kaip bus, niekas nepasakys, tai priklausys ir nuo tų žmonių, kurie užims svarbius postus. Iki šiol buvo įvairiai, nebuvo taip, kad visada paisyta opozicijos nuomonės. Tai taisytina mūsų politinėje sistemoje, kad opozicija privalo turėti tam tikras galias, mes tą pamažu įvedame“, – tikino LLRA-KŠS pirmininkas ir vis dėlto pabrėžė, kad konservatoriai prieš kelias kadencijas neretai kaišiojo pagalius į ratus, blokuodami kai kurių komitetų darbą ir pan.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Tryliktą pensiją tikisi įteisinti

Tačiau ne organizaciniai klausimai Seime yra svarbiausi, teigia europarlamentaras, esą kur kas svarbesni yra klausimai dėl žmonių pragyvenimo lygio. O čia, jo teigimu, gali būti įvairiai, nes esą jeigu nauja dauguma panašiai elgsis, kaip prieš rinkimus komentavo kai kuriuos dalykus, nieko gero paprastam žmogui nebus. Čia V.Tomaševskis išskyrė prieš kiek daugiau nei dešimtmetį patirtą taupymą „žmonių sąskaita“.

„Kad ir paimkime tryliktąją pensiją, daug Europos Sąjungos šalių ją moka, o pas mus toks užsispyrimas nemokėti. O kodėl nemokėti? Įstatymą dėl šitos pensijos mes dar 2017 metais, prieš trejus metus, pateikėme, registravome, tai daug netiesos buvo pasakyta, kad čia prieš rinkimus. Jau trejus metus stumiame šitą idėją, nes matėme, kad daug kur veikia sėkmingai.

Kad ir paimkime tryliktąją pensiją, daug Europos Sąjungos šalių ją moka, o pas mus toks užsispyrimas nemokėti. O kodėl nemokėti?

Pati šitos tryliktosios pensijos forma yra, aš manau, socialiai teisinga, kadangi visi gaus po tuos 200 eurų ir tada yra tam tikra diferenciacija – jeigu kažkas sakė, kad tiesiog reikia padidinti pensijas, tai nebus teisinga. Šiuo atveju gaunantiems 220 eurų kas mėnesį tie 200 eurų bus didelė parama. O tie, kurie ir taip gauna daugiau, jie gal taip ir nepajus“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Jo teigimu, priimti įstatymą dėl tryliktos pensijos yra labai svarbu dabartiniam Seimui, todėl jis tikisi sėkmingo balsavimo lapkričio 5 d. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienio rytą užsiminė, kad nėra tikras šio įstatymo sėkme, nes vargu ar pavyks kolegas sutelkti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorė

Atstovaus tik mažai daliai?

V.Tomaševskis tvirtina, kad šis sprendimas labai svarbus didelei daliai Lietuvos gyventojų, kuri esą galbūt ir nebebus itin gerai atstovaujama naujajame Seime.

„Naujoji dauguma atstovauja nedidelei daliai mūsų rinkėjų. Jeigu mes paskaičiuosime, kiek atėjo balsuoti... Žmonės buvo gąsdinami šituo virusu, nemaža dalis neatėjo, tad praktiškai atstovauja mažai daliai piliečių.

Akivaizdu, kad šita dauguma gali atstovauti tik mažos dalies interesams, kurie labiau pasiturintys, gyvena didmiesčiuose, leidžia laiką baruose, turi ne vien tik tokius norus, bet ir galimybes.

Neina žmonės balsuoti ir kuomet nėra COVID-19. Bet tada, supraskite mane teisingai, neina proporcingai žmonės – šalininkai dešiniųjų, kairiųjų, centro maždaug proporcingai eina balsuoti, tada rezultatas nėra iškreiptas. O dabar buvo agituojamas jaunimas, jis ėjo dar daugiau nei kituose rinkimuose, todėl susidarė tam tikros atstovavimo disproporcijos. Niekada nematėme, kad 15–20 proc. jaunų žmonių dalyvavo išankstiniame balsavime. O vyresni žmonės turėjo savo preferencijas, bet buvo tam tikra prasme gąsdinti per televizijas, kad reikia atsargiai, neiti ir t.t. O jaunimas linksminasi baruose, jiems kiti nerūpi. Todėl kai kurios partijos gavo daugiau balsų.

Yra kaip yra, bet akivaizdu, kad šita dauguma gali atstovauti tik mažos dalies interesams, kurie labiau pasiturintys, gyvena didmiesčiuose, kurie leidžia savo laisvą laiką baruose, turi ne vien tik tokius norus, bet ir galimybes. O socialinis teisingumas yra padėti žmonėms, kurie kartais ir už butą negali laiku sumokėti, taupo ne maisto produktams. Mūsų funkcija bus įrodyti, įtikinti, kad pasižiūrėtų į skurdžiausius žmones, kuriems parama reikalinga“, – įsitikinęs V.Tomaševskis.

Kodėl rinkimai susiklostė taip, o ne kitaip, anot V.Tomaševskio, įtakos turėjo ir pati rinkiminė kampanija, esą buvę įžūlių rinkimų įstatymo pažeidinėjimų, tvyrojo įbauginimo atmosfera.

LLRA-KŠS lyderis priminė apie esą netinkamą agitaciją prieš jo vadovaujamą partiją ir jos kandidatus, turėdamas omenyje Andriaus Tapino akciją prieš rinkimus. Taip pat, kaip jis pavadino, „šeimyniniais ryšiais su konservatorių partija“ susijusio Arūno Valinsko žodžius, kad tokius kaip V.Tomaševskis reikia šaudyti. Į Seimą TS-LKD sąraše pateko A.Valinsko sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius