Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 02

V.Tomaševskis: R.Tamašunienę persekioja antikrikščioniškų pažiūrų žurnalistai

Seimo narių komandiruotės. Šiai veiklai taip pat taikytini skaidrumo, aiškumo ir pagrįstumo standartai. Viena nesėkmingiausių galima pavadinti tuomečio Seimo nario Egidijaus Vareikio komandiruotę, kai jis buvo aptiktas neblaivus besiblaškantis po oro uostą. Buvo tokių, kurios užkliuvo, nes nebuvo labai svarbios, o kainavo nemažai. Taip per sunkmetį į Etiopiją keliavo Dalia Teišerskytė, Stasys Šedbaras – patirtimi dalytis į Indoneziją. Galima būtų ir toliau vardyti, bet svarbiau tai, kad abejotinos komandiruotės iš Seimo nedingo.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Greta Kildišienė buvo priversta atsisakyti komandiruotės į Niujorką, į klausymus Jungtinėse Tautose, kai kilo triukšmas dėl jos kompetencijos, nors oficiali priežastis buvo mamos liga, o Rita Tamašunienė į Australiją dalyvauti Okeanijos apaštališkojo gailestingumo konferencijoje vis dėlto išvyko. Sugrįžusi parlamentarė į klausimus neatsako.

Dainius Gaižauskas privertė kalbėti apie save, kai po dviejų metų darbo Seimo delegacijoje NATO Parlamentinėje Asamblėjoje, nusprendė į komandiruotę pasiimti ir vertėją, nors tikino angliškai kalbantis.

„Vyko Seime konferencija apie krikščionių persekiojimą. Kalbėta, kad krikščionys yra labiausiai persekiojami savo tikėjimo išpažinėjai pasaulyje. Aš taip pat jaučiuosi. Kažkodėl pasijutau, nes jeigu kalbi ta tema, tai ji netinka, tu negali važiuoti, negali atstovauti. Aš nieko nebijau“, – taip Australijos lietuviams užfiksuota kalbanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė R.Tamašunienė.

Svetima gėda. Taip Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) narės R.Tamošunienės susitikime su Australijos lietuviais sakomas mintis vertina buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Tik šįkart, anot jo, gėda už Lietuvą, kuri už Seimo pinigus į religinę konferenciją Australijoje išsiuntė ne tą.

„Kai tokie atstovai nuvažiavę ten šneka vėjus, eina pasąmonės srautas, ir kai sužinai, kiek tai kainuoja. Tai man atrodo, kad čia LLRA aiškinimas, kad jie niekada neima jokių pinigų, kyšių... Akivaizdus kyšis kelione, nes darbo aš čia nematau. Blogai, tai yra labai blogai“, – tvirtina A.Valinskas.

Prieš dešimt metų Seimo pirmininku trumpam paskirtas A.Valinskas prisimena, kad tuo metu komandiruotės dėl krizės buvo ribojamos.

Tačiau dar griežčiau buvo atrenkama, ką siųsti į konkrečią komandiruotę.

„Mums reikia galvoti ne tiktai, kur siųsti, bet ir ką siųsti. O šiuo atveju, aš manau, kad ponios R.Tamašunienės vizitas, leisiu sau pajuokauti, kai turi daug lojalių moterų, visoms neužtenka džipų ir kailinukų, kai kurioms tenka atsilyginti kelionėmis“, – sako A.Valinskas.

Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros vedėjas Andžejus Pukšto pastebi, kad pats kongresas rodo, kad katalikai nėra persekiojami.

„Mes turbūt jaučiame, visgi šiek tiek netakto buvo prieita, nes, mano galva, jeigu Seimas R.Tamašunienę deleguoja į katalikų krikščionių kongresą Australijoje, jau pats tas faktas rodo, kad, ko gero, katalikai nėra persekiojami“, – svarsto A.Pukšto.

11 dienų R.Tamašunienės komandiruotė Australijoje baigės, tačiau iki šiol su žiniasklaida ji nebendrauja. Kas ją persekioja, taip ir lieka neaišku. Kiek daugiau atskleidė jos partijos lyderis: esą Seimo narė greičiausiai jaučiasi persekiojama žurnalistų.

„Ką, mes uždrausim žmogui jausti? Grįžta sovietų laikai, kad žmogus persekiojamas ir dar negali jausti. Klausiate, kas persekioja? Persekioja kai kurie nesąžiningi žurnalistai, kurie turi antikrikščioniškas pažiūras. Mes, kaip krikščionys, tai atleidžiame“, – tvirtina Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Minimi žurnalistai tikriausiai yra Andrius Tapinas ir Rita Miliūtė, kurie „Facebook“ socialiniame tinkle negailėjo kritikos ir dar dėl vienos abejotinos komandiruotės.

Valstiečių frakcijos Seime narys D.Gaižauskas už beveik du tūkstančius eurų į NATO Parlamentinės Asamblėjos komitetų posėdžius Čekijoje ir Vengrijoje išsivežė ir vertėją. Sako, dėl tikslumo, nors šioje svarbioje organizacijoje dirba dvejus metus.

Klausiate, kas persekioja? Persekioja kai kurie nesąžiningi žurnalistai, kurie turi antikrikščioniškas pažiūras. Mes, kaip krikščionys, tai atleidžiame, – tvirtina Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

„Tam yra Seimo valdyba ir ji nusprendžia. Siunčia žmones greičiausiai pagal jų profesinę patirtį, o ne pagal tai, anglų kalbą žino ar nežino. Iš tikrųjų aš kalbu angliškai, kalbu rusiškai. Jums pasakysiu ta ar kita kalba, jeigu tu jos nenaudoji tokiame lygmenyje, užsimiršta tam tikri žodžiai. Kam tada Seime vertėjai reikalingi, jūs galite man pasakyti? Jie kabinete sėdės? Čia nėra nieko baisaus ir gėdingo, ir nereikia niekam slėptis“, – tvirtina D.Gaižauskas.

Seimo pirmininko pavaduotojas ir Seimo valdybos narys Gediminas Kirkilas atskleidžia, kad vertėjai kartais parašo ir ataskaitas.

„Viena iš priežasčių, kodėl kartais parlamento nariai veža sekretorės arba net ir vertėjas, yra ta, kad po to reikia rašyti ataskaitą. Tai būtent šitie darbuotojai ir parašo ataskaitas. Ar bent padeda tai padaryti“, – pasakoja G.Kirkilas

Noras daugiau keliauti ir prastos politikų anglų kalbos žinios vis daugiau kainuoja mokesčių mokėtojams. Pavyzdžiui, 2009metais parlamentarai kelionėms neišleido nė pusės milijono litų, o šiais metais greičiausiai neužteks skirtų 523 tūkstančių eurų.

Politologai pabrėžia, kad parlamentarai privalo keliauti. Tačiau pasigenda aiškių kriterijų, pagal kuriuos į konkrečią komandiruotę paskiriamas Seimo narys.

Kaip vienas pavyzdžių pateikiamas Rasos Juknevičienės neišleidimas į Krynicos ekonomikos forumą Lenkijoje. Seimo valdybos neįtikino net tai, kad konferencijos organizatoriai padengtų beveik visas išlaidas, papildomai tereikėjo skirti 234 eurus.

„Parlamentarai yra politikai, kurie dirba darbą. Ir jeigu juos kviečia į kažkokius rimtus renginius, natūralu, kad tai atspindi jų patirtį, pasitikėjimą jais, galbūt prestižą. Ir Seimo valdyba labai, sakyčiau, techniškai sprendžia, kam vykti, kam nevykti, kartais prisimindami netgi tokius kriterijus kaip kelionių dažnumas. Todėl manyčiau, kad galbūt ir pati Seimo valdyba galėtų pagaliau priimti bent keletą labai konkrečių kriterijų, pagal kuriuos galėtų skirstyti tas keliones“, – teigia VU TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas.

Anot ekspertų, tada politikai greičiausiai susidurtų su dar vienu iššūkiu: kaip tuos kriterijus taikyti, neskirstant parlamentarų į savesnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius