Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03

V.Ušackas: sankcijos Rusijai gali būti peržiūrimos priklausomai nuo situacijos Rytų Ukrainoje

Europos Sąjunga (ES) gali peržiūrėti sankcijas Rusijai, atsižvelgdama Maskvos elgesį Rytų Ukrainoje, kur sekmadienį separatistai surengė Vakarų nepripažįstamus rinkimus, sako ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Eglės Digrytės nuotr.

„Taip, mūsų pozicija visada buvo nuosekli: priklausomai nuo situacijos Rytų Ukrainoje, nuo to, kaip Rusija prisidės ar ne prie situacijos stabilizavimo, ES priims sprendimus dėl sankcijų peržiūros viena ar kita linkme“, – BNS pirmadienį Kaune sakė diplomatas.

Ambasadoriaus teigimu, Rusijos pozicija dėl separatistų surengto balsavimo Rytų Ukrainoje turi „tam tikrą niuansą“.

„Kol kas mes nematome pagrindo, kad sankcijos būtų atšaukiamos.

„Taip tiesmukiškai iki šio momento jie nepripažino rinkimų rezultatų, bet jie teigia oficialiai, kad gerbs žmonių išreikštą valią, ir antra, kad Rusija gerbs Ukrainos teritorinį vientisumą. Todėl šiuo atžvilgiu yra tam tikras niuansas“, – sakė jis.

Diplomato teigimu, pagrindo atšaukti sankcijas kol kas nėra, tačiau jos nėra tikslas savaime, todėl pažanga įgyvendinant paliaubų susitarimą leistų kalbėti apie jų švelninimą.

„Kol kas mes nematome pagrindo, kad sankcijos būtų atšaukiamos, bet sankcijų įvedimas nėra tikslas savaime ir įgyvendinant Minsko protokolo susitarimus, stebint konkrečius rezultatus stabilizuojant padėtį Ukrainoje, tai būtų tas pagrindas, kuriuo remiantis ES sėstų prie derybų stalo bei peržiūrėtų sankcijas Rusijos atžvilgiu. Kol kas mes nematome tokių rezultatų, kurie taptų pretekstu sankcijų atšaukimui“, – teigė V.Ušackas.

ES ir toliau remia ir pasisako už Ukrainos teritorinį vientisumą

Pasak jo, Rusijos remiamų steroristų sprendimas organizuoti rinkimus, kurie pažeidžia ES įstatymus, gali tapti dar vienu trukdžiu santykiuose su Rusija.

„Mūsų vertinimas yra labai vienprasmis: apgailestaujame, kad tie rinkimai vis dėlto nevyko pagal Ukrainos įstatyminę bazę, kad tai neatitinka Minsko memorandumo protokolo nuostatų, kuriame teigima, kad rinkimai Luhanske ir Donecke turi vykti pagal Ukrainos įstatymus. Tokį įstatymą Ukrainos parlamentas buvo priėmęs, todėl mes vertiname neigiamai, mes, Europos Sąjunga, tų rinkimų nepripažins ir tai tampa dar vienu dirgikliu taikos susitarimui pasiekti. Todėl ES ir toliau remia ir pasisako už Ukrainos teritorinį vientisumą“, – kalbėjo diplomatas.

Pirmadienį V.Ušackas lankėsi Kauno technologijos universitete, kur skaitė paskaitą apie ES veiklą Afganistane ir Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius