Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 21

V.Landsbergis dėl garbės ir orumo nori bylinėtis su rašytojo V.Petkevičiaus vaikais (atnaujinta 16.50 val.)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį vėl planuoja atversti europarlamentaro Vytauto Landsbergio ir mirusio rašytojo Vytauto Petkevičiaus bylą dėl garbės ir orumo. Politikas siekia, kad už tėvo veiksmus atsakytų jo teises ir pareigas perėmę dukra bei du sūnus.
Europarlamentaras Vytautas Landsbergis taip pat palaiko piketo akciją prieš Rusiją.
Europarlamentaras Vytautas Landsbergis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

V.Landsbergis teismo prašo garbės ir orumo byloje atsakovais pripažinti gruodį mirusio rašytojo teisių ir pareigų perėmėjus – dukrą Liudmilą Petkevičiūtę ir sūnus Vytautą bei Petrą Petkevičius.

„Teismas spręs, ar šioje byloje vaikai gali perimti tėvo teises ir pareigas“, – antradienį BNS sakė Petkevičių advokatas Mindaugas Banelis.Ponas Landsbergis norėtų, kad knygas visi rašytų, kokios jam patinka, maždaug tokiu stiliumi, kaip jis rašo, bet aš nežinau, gal Dievas gaili Lietuvos, nes čia visi patrūktų pilvus nuo juoko, jei visi pradėtų rašyti kaip jis, – po posėdžio kalbėjo rašytojo duktė L.Petkevičiūtė.

Anot jo, V.Landsbergis siekia to paties, ko ir bylinėjantis su V.Petkevičiumi,  – kad knygoje „Durnių laivas“ paskelbti duomenys būtų pripažinti melagingais, nebebūtų platinami. Padarytą žalą politikas yra įvertinęs vienu litu.

Praėjusį gruodį mirus V.Petkevičiui šių metų sausį Vilniaus apygardos teismas sustabdė garbės ir orumo bylos nagrinėjimą.

V.Petkevičiaus gynėjas prašė bylą išvis nutraukti, bet buvo patenkintas V.Landsbergio advokatės Liudvikos Meškauskaitės prašymas sustabdyti bylos nagrinėjimą, kol bus nustatytas V.Petkevičiaus teisių perėmėjas.

V.Petkevičius mirė praėjusių metų gruodžio 10 dieną.  V.Landsbergis siekia apginti mirusio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio garbę ir orumą, kurie, jo nuomone, buvo pažeminti V.Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“.

V.Landsbergis-Žemkalnis šio knygoje pavadintas Hitlerio draugu, naujai iškeptu patriarchu, taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo struktūra.

V.Petkevičius savo kaltės dėl šmeižto niekada nepripažino, teigė, kad tikslo pažeminti mirusįjį neturėjo. Jis savo knygą vadina politinių šaržų ir veidų galerija.

2006-ųjų rugsėjį Generalinė prokuratūra dėl senaties nutraukė baudžiamąją bylą rašytojui V.Petkevičiui, iškeltą dėl tarpukario Lietuvos veikėjo V.Landsbergio-Žemkalnio apšmeižimo.

Žymus architektas, nepriklausomybės kovų savanoris V.Landsbergis-Žemkalnis (1893–1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą. 

Papildyta 16.50 val. Trečiadienio popietę Vilniaus apygardos teisme surengtas šios bylos posėdis. „Paveldėtojai paveldėjo visas universalias teises. Aišku, jie niekada negalės vadintis knygos autoriais, bet jie yra autorinių teisių paveldėtojai ir negali prisiimti tik tai, kas jiems naudinga“, – „Delfi“ cituoja šios dienos posėdyje V.Landsbergiui atstovavusią advokatę Liudviką Meškauskaitę.

Posėdyje dalyvavo trys žymaus rašytojo vaikai: Liudmila, Vytautas, Petras. Juos gynęs teisininkas ir teisme argumentavo: „Ginčas kilo dėl pasakytų minčių, ši byla negali būti nagrinėjama, nes atsakovo pusei yra sunkiau įrodinėti, sunkiau atsikirsti, reikia autoriaus paaiškinimo (...) Autorius prisiima visą atsakomybę už pateiktus faktus (...) Šios bylos nagrinėjimo dalykas tiesiogiai susijęs su V.Petkevičiaus atsiminimais, charakteriu.“

Kolegos teiginius V.Landsbergio atstovė L.Meškauskaitė, anot BNS, įvertino kaip „eilinį išsisukinėjimą nuo atsakomybės". Advokatė teigė, kad europarlamentaras teismo prašo tik pripažinti V.Petkevičiaus knygoje išdėstytus teiginius neatitinkančiais tikrovės, o nei bausti, nei prisiteisti žalos nesiekia.

Šiandieniniame parengiamajame posėdyje teismas bylos nepradėjo nagrinėti, mat rašytojo vaikai paprašė laiko susipažinti su visa medžiaga. Kitas posėdis numatomas gruodžio 9 dieną.

Po posėdžio rašytojo duktė Liudmila Petkevičiūtė bendraudama su žiniasklaida piktinosi: „Čia ta nuomonė jau seniai aiški, ponas Landsbergis norėtų, kad knygas visi rašytų, kokios jam patinka, maždaug tokiu stiliumi, kaip jis rašo, bet aš nežinau, gal Dievas gaili Lietuvos, nes čia visi patrūktų pilvus nuo juoko, jei visi pradėtų rašyti kaip jis. Ir yra kitų rašytojų, ir kitokių nuomonių. Jei byla bus išspręsta Landsbergio naudai, nuo to prasidės Nerono laikai."  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius