Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 01

V.Pociūno krauju pažymėtos eros pabaiga

Praėjusį savaitgalį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos suvažiavime jos lyderiai paskelbė naujos politikos erą ir išsakė viltį, kad nomenklatūrinė-oligarchinė programa, pažymėta saugumo pulkininko Vytauto Pociūno žūtimi, nustoja veikusi.
Profesorius V.Landsbergis ragino faktų istorijos nepaversti debatų istorija.
V.Landsbergis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

"Būdami didžiausia ir stipriausia partija šiandien esame ledlaužis iš nomenklatūrinės sistemos, o Lietuva vėl tampa viso Baltijos šalių regiono ledlaužiu į energetinę nepriklausomybę. Mūsų tikslas ir ambicijos – globali Lietuva. Tai moderni ir dinamiška, geriausią pasaulio patirtį perimanti valstybė, pajėgi veikti ir konkuruoti pasaulinėje erdvėje", – kalbėjo Andrius Kubilius.

Pasak jo, sulig pastaraisiais dvejais rinkimais baigėsi posovietinis, oligarchų ir nomenklatūros valdymo, cinizmo ir populizmo dominavimo krašto politikoje laikotarpis.

Pabėgimas nuo oligarchijos

Vytautas Landsbergis, tarytum atsiliepdamas į A.Kubiliaus politinės sistemos pokyčių vertinimą, iš tribūnos įspėjo kolegas būti budrius. "Cinizmas ir populizmas dar nėra pasitraukę ir atmesti. Tačiau opozicinė nomenklatūra jau birželį tikriausiai praras atramą", – apie pokyčius prezidentūroje užsiminė V.Landsbergis. Jis pabrėžė, jog ypač svarbus būsiantis laikas iki išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos liepos 12-ąją. Esą per jį opozicinė nomenklatūra sieks išlaikyti atramos taškus ministerijose, departamentuose ir kitose struktūrose, kaišios pagalius į Vyriausybės darbo ratus. Anot V.Landsbergio, tam gali būti naudojamas ir "politiškai plūduriuojantis" Seimo pirmininkas, Tautos prisikėlimo partijos vadovas Arūnas Valinskas, jau "šokantis viliotinį su opozicija".

Takoskyra – V.Pociūno žūtis

Tuo metu krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, apibendrindama numatomus pokyčius, priminė, kaip ir kodėl Lietuvoje per pastaruosius metus suvešėjo šešėlinio valdymo sistema. Anot jos, visos problemos atskaitos taškas – Valstybės saugumo departamento pareigūno V.Pociūnio žūtis Baltarusijoje. "Šito proceso pradžia buvo 2000 metai, kai Rusijos krizė išblaškė mūsų partijos daugumą Seime. Sykiu protingi berniukai sumanė gelbėti kraštą stipriai suimdami visas įmanomas vadeles į savo rankas", – aiškino R.Juknevičienė.

Šito proceso pradžia buvo 2000 metai, kai Rusijos krizė išblaškė mūsų partijos daugumą Seime. Sykiu protingi berniukai sumanė gelbėti kraštą stipriai suimdami visas įmanomas vadeles į savo rankas.

Ministrės manymu, kai kurių personalijų atėjimas į valdžią ir jų nuvertimas buvo "kelių rusiškus pinigus mielai priglaudžiančių grupuočių tarpusavio kovos" išraiška. "Nežinia, kaip ilgai ir kur tas kelias būtų vedęs, jei ne tragiška V.Pociūno žūtis. Ji susprogdino katilą karšto viralo, kuris ir dabar tebegaruoja", – sakė R.Juknevičienė. Politikės teigimu, dabar Lietuva, prezidente išsirinkusi D.Grybauskaitę, turi progą išsivaduoti iš vadinamojo "valstybininkų" klano įtakos.

Išrinktoji prezidentė D.Grybauskaitė TS-LKD suvažiavimo dalyviams atsiuntė sveikinimą ir padėką. "Vertinu ir branginu šią paramą, kaip ir visų Lietuvos žmonių man parodytą pasitikėjimą. Tikiu, kad dirbsime darniai ir nuoširdžiai – bendradarbiaudami ir pasitikėdami vieni kitais", – rašoma jos laiške konservatoriams.

"Žali pumpurėliai"

Kartu partijos suvažiavime buvo pasidalyta laimėjimais gelbėjant šalies ūkį. "Dabar monopolijos ima suprasti, kad turi tarnauti žmonėms ir negali diktuoti valstybei savo sąlygų", - per suvažiavimą pabrėžė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Kalbėdamas apie investicijų pritraukimą jis paminėjo "Google" ir "Elkem" atvejus. Pasak ministro, šios tarptautinės bendrovės jau būtų veikusios mūsų krašte, būtų sukūrusios darbo vietų ir pildžiusios valstybės iždą, bet jų investicijų kelias į Lietuvą buvo užkardytas.

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius ir TS-LKD kandidatas į Europos Parlamentą Raimondas Kuodis, vertindamas dabartinio ministrų kabineto darbus lopant biudžetą, pažymėjo, kad šiai Vyriausybei "sekasi tikrai neblogai". "Be abejo, klaidų būta. Mano nuomone, nelabai pavyko sveikatos mokestis, o suvienodinti kai kuriuos mokesčius taip pat ne itin gera mintis", – sakė jis.

Galiausiai R.Kuodis užsiminė tikintis, kad valdantiesiems ir toliau seksis. "Juolab jog pasaulio ekonomikoje jau matyti žalių pumpurėlių – ženklų, kad blogiausia jau turbūt praeityje", – pridūrė jis.

Suvažiavimo delegatai išsirinko partijos vadovybę. Valentinas Stundys eis A.Kubiliaus pirmojo pavaduotojo pareigas, o R.Juknevičienė ir Irena Degutienė – pirmininko pavaduotojų. Partijos politikos komitetui lieka vadovauti jo pirmininku perrinktas V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius