Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 03

V.Pociūno našlė siekia išsiaiškinti, ką mįslingai žuvęs jos vyras veikė Baltarusijoje

Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė siekia išsiaiškinti, kokia veikla užsiėmė jos vyras Baltarusijoje, kurioje mįslingomis aplinkybėmis žuvo 2006 metų rugpjūtį.
Vytautas Pociūnas
Vytautas Pociūnas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teisme (VAT) buvo nagrinėjamas generalinio prokuroro pavaduotojo Vytauto Barkausko pateiktas Generalinės prokuratūros skundas, kuriuo prašoma panaikinti Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo nutartį atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl V.Pociūno žūties.

Našlės L.Pociūnienės advokatas Jonas Butkus teigė, kad bylos tyrimui yra būtina išsireikalauti dokumentų iš VSD bei Prezidentūros dėl Vytauto Didžiojo ordino Didžiojo kryžiaus apdovanojimo suteikimo V.Pociūnui.

Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./L.Pociūnienė
Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./L.Pociūnienė

„Šita medžiaga turėjo būti išreikalauta, nes (apdovanojimui – BNS) pristatytas buvo VSD karininkas. Byloje nėra aišku dėl ko vyksta tyrimas: dėl VSD karininko ar Užsienio reikalų ministerijos (URM) darbuotojo žūties. (...) Medžiaga leistų išsiaiškinti, ar jis žūties metu buvo VSD karininkas, ar URM darbuotojas, ir ką jis darė užsienyje, kad jį reikėjo apdovanoti aukštu valstybės apdovanojimu", – teisme tvirtino advokatas.

Be to, advokato teigimu, būtina atlikti eksperimentą, kurio pagalba būtų galima atkurti įvykį ir nustatyti, ar V.Pociūnas iškrito savaime. Be to, anot J.Butkaus, neatmestina galimybė, kad į V.Pociūno kambarį galėjo įeiti pašalinis žmogus.

Abejonių atstovui kėlė viešbučio kambaryje ant grindų rasti numesti, o ne ant stalo padėti akiniai, neaiškiai įvertinti sužalojimai.

Kaip BNS sakė pati L.Pociūnienė, viešbučio, kuriame buvo apsistojęs V.Pociūnas, darbuotoja ikiteisminio tyrimo metu yra tvirtinusi, kad apie 2 valandą nakties į jo kambarį užėjo vyras. Ji esą manė, kad tai V.Pociūnas.

Tačiau, anot našlės, tai negalėjęs būti VSD karininkas, nes jis, kitų liudytojų teigimu, į kambarį įėjo keliomis valandomis anksčiau.

Darbuotojai teisėsaugininkai parodė kelias nuotraukas, iš kurių vienoje buvo pavaizduotas V.Pociūnas. Moteris parodė į kitą vyrą, tačiau kitose, vėlesnėse apklausose painiojosi, kaitaliojo parodymus.

„Jie (naujai paaiškėję duomenys – BNS) gali duoti esminį pokytį byloje. Jeigu mes kalbame apie nusikaltimą, nužudymą, reiškia, kad tam tikros tarnybos turi tokį nusikaltimą ištirti“, – teisme teigė advokatas.

Tuo tarpu prokuroro Mindaugo Gylio nuomone, tyrimą atnaujinti nėra jokios prasmės, o pirmosios instancijos teismo sprendimas yra nepagrįstas ir neteisėtas.

Pasak prokuroro, Vilniaus 1-asis apylinkės teismas nepilnai įvertino byloje surinktą medžiagą ir peržengė kompetencijos ribas.

M.Gylio teigimu, reikalaujami dokumentai iš VSD ir Prezidentūros yra su byla nesusiję, o eksperimentas nėra būtinas ir reikalingas, nes esą jau visi svarbūs duomenys yra surinkti.

Nutartį VAT skelbs birželio 9 dieną.

Gegužės 14 dieną Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas nutarė, kad ikiteisminis tyrimas dėl V.Pociūno mirties aplinkybių turi būti atnaujintas.

L.Pociūnienė teismui antrą kartą buvo apskundusi Generalinės prokuratūros atsisakymą atnaujinti jos vyro žūties aplinkybių tyrimą.

Kovo pabaigoje Generalinė prokuratūra nusprendė neperžiūrėti mįslingomis aplinkybėmis žuvusio V.Pociūno bylos tyrimo ir palikti galioti ankstesnį prokuroro M.Gylio nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį būdamas komandiruotėje Breste žuvo neaiškiomis aplinkybėmis iškritęs per viešbučio langą.

2006-ųjų lapkritį Generalinė prokuratūra nustatė, kad karininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą ir ikiteisminį tyrimą nutraukė. Prokurorai nenustatė, kad jis buvo išstumtas jėga arba išmestas.

Tačiau V.Pociūno artimieji ir visuomenininkai protestavo prieš šį nutarimą. Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas 2007 metų rugsėjį patenkino L.Pociūnienės skundą – panaikino Generalinės prokuratūros nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V.Pociūno žūties.

Šių metų vasario pabaigoje Generalinė prokuratūra paskelbė nutraukusi ir pakartotinį V.Pociūno žūties tyrimą. Prokuroras M.Gylys konstatavo, kad atlikus visas papildomas įmanomas ekspertizes, kitus tyrimo veiksmus, nustatyta, jog VSD pulkininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą. Anot jo, nėra jokių duomenų, kad jo mirtis galėjo būti kokios nors nusikalstamos veikos padarinys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius