Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

V.Tomaševskis politiniu susidorojimu kaltina ir VRK, ir Mokesčių inspekciją

Mokesčių inspektoriams aptikus rinkimų kampanijų finansų tvarkymo pažeidimų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis politiniu susidorojimu kaltina ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), ir Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).
V.Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Kylant įtarimų dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo degalais V.Tomaševskis VRK kaltina politikavimu, o VMI puola prikibus tik prie jų partijos ataskaitų – esą kitų partijų pažeidimai praleisti pro akis.

LLRA mokesčių inspektoriams užkliuvo dėl benzino kortelių – jos buvo išdalytos pagal panaudos sutartį išnuomotų automobilių savininkams, tačiau ne visos kortelės grąžintos į degalines iki dokumentuose fiksuotos paskutinės kuro nurašymo dienos. Mokesčių inspektoriai daro išvadą, kad benzino kortelės, kurių kaina įtraukta į kampanijos išlaidas, nebuvo panaudotos per politinės kampaniją.

Per prezidento rinkimus pagal panaudos sutartį išsinuomotų automobilių savininkams degalų kortelių išdalyta už 10 tūkst. litų, per Europarlamento – už 390 tūkst. litų.

V.Tomaševskis kaltinimus, kad degalai panaudoti ne rinkimų kampanijai, atmeta – esą vairuotojai iš pradžių naudoję savo kurą, o minėtos kortelės išdalytos kaip kompensacija už patirtas išlaidas.

„Čia kompensavimas išlaidų, susijusių su rinkimų kampanija, važinėjimas pas rinkėjus, lankstinukų platinimas, jei žmogus turi pilną savo baką – ar jis turi išpilti, kad naujo prisipiltų su kortele?“ – penktadienį per spaudos konferenciją Seime tikino V.Tomaševskis.

Spaudos konferenciją europarlamentaras baigė pareiškimu: Zenonas Vaigauskas turi atsistatydinti, o jei neatsistatydins, LLRA organizuos jam interpeliaciją.Mokesčių inspektorius europarlamentaras kaltino ir kompetencijos viršijimu, ir nelygia partijų patikra. „Mokesčių inspekcija neturėjo tikrinti išlaidų išsamiai – tik ar gerai surinktos ir ar pagal įstatymą išleistos“, – V.Tomaševskis aiškino, jog VMI neturėjo kelti klausimo ir aiškintis, kur dingo nepanaudotos kuro kortelės.

Taip pat jis baksnojo į kitų partijų ataskaitas ir stebėjosi, kodėl VMI neužkliuvo tai, kad išlaidų transportui grafos liko tuščios – esą tuo ir turėjo susidomėti mokesčių inspektoriai. „Kitos partijos ne tik nenurodė jokių išlaidų transportui – galima pagalvoti, kad jie pėsčiomis vaikščiojo po Lietuvą. Tik trys partijos nurodė, kad turėjo tokių išlaidų. Galima pasakyti, kad čia – nuslėpimas išlaidų, o niekas netikrino“, – piktinosi V.Tomaševskis.

VRK pirmininką Z.Vaigauską V.Tomaševskis kaltina politikavimu ir žada versti jį iš posto. „Pagal įstatymus VRK yra apolitinė institucija, jie negali užsiimti politine veikla. Deja, Z.Vaigauskas labai dažnai politikuoja ir jo politikavimo kryptis priklauso nuo valdančiosios daugumos. Bet dabar jis persistengė, padarė labai blogą darbą institucijai, galima tik apgailestauti, kad Lietuvoj, ES šaly, VRK užsiima tokiu pigiu populizmu“, – pareiškė V.Tomaševskis.

Spaudos konferenciją europarlamentaras baigė pareiškimu: „Z.Vaigauskas turi atsistatydinti, o jei neatsistatydins, mūsų partija organizuos jam interpeliaciją“.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas gūžčioja pečiais: „Jaučiuosi kaip tas futbolo teisėjas, kuriam švilpia, kai už nusižengimus parodo kortelę“.

„Jokių politinių užsakymų nevykdau ir neįmanoma, kad juos vykdyčiau, o sutartis su „Lukoil“ dėl benzino už tokią didelę sumą, sutikite, patraukia dėmesį. Todėl mes ir atkreipėme mokesčių inspekcijos dėmesį, kad išsamiau pasiaiškintų, kaip ten tos kortelės buvo naudojamos“, – kalbėjo rinkimų organizatorius.

Patikrinusi prezidento rinkimų kampaniją VMI dėl minėtų benzino kortelių pasiūlė kreiptis į teisėsaugos institucijas, VRK šiuo klausimu sudaryta darbo grupė, tačiau sprendimas dar nepriimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius