-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 18

V.Ušackas: JAV sprendimas atsisakyti priešraketinio skydo – „ne pati geriausia žinia“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas „ne pačia geriausia žinia“ penktadienį pavadino Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sprendimą nedislokuoti Priešraketinės gynybos sistemos (PRG) elementų Lenkijoje ir Čekijoje.
Raketos
Raketos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Siunčiama politinė žinia yra ne pati geriausia“, – BNS sakė V.Ušackas.

Ministras sakė nenorįs detaliau komentuoti JAV veiksmų ir pirma sulaukti detalesnių Vašingtono paaiškinimų.

„Dar reikia sulaukti JAV paaiškinimų, kaip sprendimai pakeisti priešraketinės gynybos planus atitiks įsipareigojimus sąjungininkams gynybai nuo balistinių raketų“, – sakė V.Ušackas.

Ministras sakė ketinąs apie tai kalbėtis kitą savaitę Niujorke, kur per renginius Jungtinėse Tautose ketina susitikti su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton ir kitais aukštais JAV pareigūnais.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė BNS komentuodama JAV sprendimą dėl priešraketinės gynybos sakė, kad ši žinia nuliūdino.

„Mes labai rėmėme šitą projektą, kadangi tai ir mūsų saugumą būtų padidinę. Šitas regionas negalės būti išskirtas iš kitų NATO regionų ir jo apginamumas yra tokios pat svarbos klausimas kaip ir kitų. Bent jau iš išorinės informacijos iš to, ką matėme viešojoje erdvėje, Rusija buvo ta valstybė, kuri ypatingai priešinosi šitam projektui. Natūralu, kad daug žmonių daro išvadas, kad tai susiję su Rusija“, – kalbėjo Krašto apsaugos ministerijos vadovė.

Tačiau jos teigimu, reikia įsiklausyti į JAV atstovų žodžius, kad priešraketinės gynybos klausimas apskritai iš darbotvarkės išbraukiamas nėra.

„Kaip tai bus daroma, matyt, bus diskutuojama. Galbūt pajudėjo santykių su Iranu reikalai į priekį ir belieka laukti rezultatų. Mes negalime žinoti visų aplinkybių“, – svarstė R.Juknevičienė.

Trečiojo PRG pozicinio rajono Rytų Europoje įsteigimo planuose buvo numatyta dislokuoti radarą Čekijoje ir 10 raketų-gaudytuvų Lenkijoje. Ketvirtadienį JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad atsisako įgyvendinti šiuos planus ir modernizuoti priešraketinės gynybos sistemą.

Tačiau Baltieji rūmai neigia, kad prezidento B.Obamos paskelbtas sprendimas atidėti planą dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos elementus būtų kaip nors susijęs su Rusija.

Pasak karinio diplomatinio šaltinio Maskvoje, atsakydama į tai Rusija nusprendė „įšaldyti“ planus dislokuoti raketas „Iskander“ Kaliningrado srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius