Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 30

Vadovėlis rusakalbiams: bežvejodamas Kastytis iš vandens ištraukia „striuką, drūtą kaip statinė, Jūratę“

Klaipėdietę mokytoją pribloškė rusakalbiams vaikams skirtas devintos klasės lietuvių kalbos ir literatūros vadovėlis „Prie versmės“. Jame išspausdinta Kosto Ostrausko pjesė „Jūratė ir Kastytis“ apie besiplūstantį Kastytį ir bikiniu pasidabinusią priekabiaujančią Jūratę pedagogei pasirodė daugiau nei vulgari, rašo „Klaipėda“.
Mokykla
Mokykla / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Pjesė prasideda besikeikiančio Kastyčio monologu apie prigėrusias žuvis. Bežvejodamas jis iš vandens ištraukia „striuką, drūtą kaip statinė, įsispraudusią į bikinį“ Jūratę. Ši jį vilioja, o Kastytis atrėžia, kad ji jam dvokia silke. Vadovėlyje parašyta, jog vaikai galėtų palyginti šį tekstą su Maironio poema „Jūratė ir Kastytis“. Išvarčiau visą knygą, originalo joje neradau. Tad kokį vaizdą susidarys vaikas apie klasikos autorius paskaitęs tokį kūrinį?“ – piktinosi Eugenija.

Ugdymo plėtotės centro Veiklos analizės ir kokybės užtikrinimo skyriaus darbuotoja Asta Birgelytė „Klaipėdai“ teigė, kad šis vadovėlis yra išleistas 2002 metais, po to 2005-aisiais buvo atnaujintas.

„Peržiūrėjusi valstybinės kalbos bendrąsias programas randu, kad šis kūrinys yra privalomų literatūros kūrinių sąraše. Vadovėlio autorė nieko nepažeidė. Pats tekstas yra literatūrinė mįslė ir jį reikia mokėti perskaityti, jam reikia literatūrinio išprusimo. Ir jei mokytoja veda teisingu keliu, vaikai turėtų pamatyti tą paradoksą, kurį siekė parodyti K.Ostrauskas. Tačiau reikia šalia ir originalo. Tiesa, 6–7 klasėje susipažįstama su Maironio kūryba. Susipažinus su tradicine literatūra, pereinama prie avangardinės“, – „Klaipėdai“ komentavo A.Birgelytė.

Ji pažymėjo, kad centro darbuotojai netikrina, ar vadovėlių autoriai ką nors keičia po recenzentų pateiktų pastabų. Šis vadovėlis yra leistas anksčiau ir jis yra įvertintas specialistų, tačiau leidėjai gali ir nepateikti vadovėlių vertinimui. Jie gali jį mėginti parduoti ir nerecenzuotą. Tik tokiu atveju jis nepapuls į vadovėlių duomenų bazę. Todėl ir perspėjama, kad mokytojai turi patikrinti, ar vadovėlis yra recenzuotas.



 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius