-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 20

E.Žiobienė: atsistatydinu, bet tai nereiškia, kad „violetinė“ minia laimėjo (atnaujinta 14:15 val.)

Trečiadienį vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė Seimo pirmininkei įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Pasak jos, sprendimą atsistatydinti lėmė įsitikinimas, kad teisingumą valstybėje turi vykdyti ne kontrolierius, politikai ar žiniasklaidos atstovai, bet teismai.
E.Žiobienė tvirtina, kad ir išsilavinę žmonės skyrybų metu labiau galvoja ne apie tai, kaip jie atrodo vaiko akyse, o apie asmenines nuoskaudas.
E.Žiobienė / BFL/Karolio Kavolėlio nuotr.

„Kaip kontrolierė, stengiausi dirbti, nesireklamavau su darbais. Kiek buvo reikalinga atkreipti visuomenės dėmesį, tiek stengiausi atkreipti. Kiek tai buvo individualūs skundai ir problemos, jie buvo nagrinėjami stengiantis nesireklamuoti ir neparduoti tų istorijų kam nors kitam. Stengiausi vertinti pagrindines vertybes ir vadovautis sąžine. Su ta sąžine ir vertybėmis nusprendžiau pasitraukti, bet tai nėra keliaklupsčiavimas miniai ar politikams, kritikuojantiems mane per žiniasklaidos priemones“, – netikėtai surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė E.Žiobienė.

Vaiko teisių gynėja akcentavo, kad norėjo dirbti ir šiam darbui turėjo tinkamą kvalifikaciją, ir pridūrė, jog pasitraukimas yra žingsnis siekiant, kad „valstybė pagaliau pabustų ir suprastų, jog ne minia ir ne besikeičiantis politinis vėjas gali viską diktuoti“.

Pasak E.Žiobienės, valstybėje labai svarbi visų valdžios institucijų funkcija ir veikla, jos negali kištis į viena kitos veiklą. „Žmogaus ir valstybės vertybės yra labai svarbios. Kiekvienas žmogus, manantis, kad jo teisės yra pažeistos, turi teisę kreiptis į teismą ir tik teismas gali išnagrinėti jo nusiskundimus. Teismo sprendimą galima apskųsti aukštesnei instancijai, ne kam nors kitam. Joks valstybės pareigūnas ar žiniasklaidos atstovas negali kištis į teisminį procesą arba vykdyti teisingumo. Aš taip pat neturiu teisės kištis į teisingumo vykdymą, – sakė vaiko teisių gynėja. – Nusprendžiau labai aiškiai ir tvirtai pasakyti: valstybėje turi būti tvarka, valstybės institucijos turi veikti kiekviena savo srityje ir turi dirbti efektyviai bei bendradarbiauti.“

Paprašyta įvardyti politikų pavardes, kurie kišosi į jos, kaip kontrolierės, darbą, E.Žiobienė pabrėžė nenorinti nurodyti pavardžių, tačiau žurnalistams sakė: „Patys matėte televizijos laidas. Politikai bando suformuoti nuomonę, kad kontrolierius dalyvauja procese, gali įsikišti. Žiūrėdami tas laida patys galite išrinkti šias pavardes, aš jų neįvardysiu.“

„Violetinė“ minia nelaimėjo

Tuo tarpu paklausta, ar jos pasitraukimas iš posto reiškia, kad mirusio Drąsiaus Kedžio gynėjai, vadinamoji violetinė minia, laimėjo, E.Žiobienė tvirtino, kad taip tikrai nėra.

„Apie violetinę minią pasakysiu taip: jei violetinė spalva reikštų pasipriešinimą seksualinei prievartai ir pedofilijai, aš irgi esu šioje minioje. Aš esu prieš pedofiliją. Bet niekada nesu tarp to, kas vyksta dabar. Tai nereiškia violetinės minios pergalės. Tai reiškia, kad nesiruošiu šios minios atsiprašyti ir jiems nusilenkti. Nesu tikra, ar ta minia gina tą mergaitę (D.Kedžio dukrą, galimai išnaudotą pedofilų – 15min.lt)“, – sakė E.Žiobienė.

Ji taip pat teigė sulaukusi grasinimų, tačiau jų neišsigandusi. „Kaip žinote, yra iškelta baudžiamoji byla dėl grasinimų man. Bet aš jų neišsigandau, aš logiškai viską apgalvojau ir supratau, kad jeigu  tikimasi, jog bandysiu kištis ir bandyti spręsti teismines bylas, aš tikrai to nedarysiu“, – sakė E.Žiobienė.
 

Apie atsistatydinimą vaiko teisių apsaugos kontrolierė pranešė praėjus dienai po susitikimo su Seimo vadove Irena Degutiene, kuris buvo surengtas parlamento vadovei reaguojant į D.Kedžio rėmėjų priekaištus vaikų teisių gynėjai.

„Susitikimas su Seimo pirmininke buvo individualus, mes kalbėjome be patarėjų ar kitų žmonių, tik dviese, todėl negaliu pasakyti, apie ką kalbėjome. [...] Kai Seimo pirmininkė pasakė, kad ji viena negali manęs atstatydinti, šį sakinį kiekvienas supranta savaip“, – pabrėžė E.Žiobienė.

Vaiko teisių apsaugos kontroliere E.Žiobienė tapo šių metų kovą, šiame poste ji pakeitė Rimantę Šalaševičiūtę. I.Degutienė buvo pareiškusi, kad antrai kadencijai R.Šalaševičiūtės neteiks. Ji taip pat daug priekaištų sulaukė dėl Kauno pedofilijos bylos. Kaip konstatavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, reaguodama į D.Kedžio skundus dėl galimo jo mažametės dukters tvirkinimo vaiko teisių apsaugos kontrolierė savo pareigas atliko nepakankamai, paviršutiniškai, kai kuriais atvejais – pavėluotai.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė I.Degutienė išplatintame pranešime spaudai pabrėžė, kad toks kontrolierės sprendimas liudija „jos atsakingą požiūrį į savo darbą, jos atsakomybę visuomenei ir į šias pareigas ją paskyrusiam Seimui“.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstatymas numato, kad kontrolieriui atsistatydinus sprendimą dėl atleidimo iš pareigų priima Seimas Seimo pirmininko teikimu. Nutarimo projektą dėl vaiko teisių apsaugos kontrolierės atleidimo iš pareigų jai pačiai atsistatydinus I.Degutienė teiks per vieną iš eilinių plenarinių Seimo posėdžių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius