-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 21

Vaikų darželiai dirba per trumpai

Kaip spėti laiku pasiimti vaiką iš darželio, jei tenka užsibūti darbe, įstrigti automobilių spūstyse? Nors vaikų darželių vadovai tvirtina turintys grupes, kuriose mažieji prižiūrimi iki 18.30 ar net 19 val., tėvai pasakoja kiek kitokias istorijas.
Darželis
Dauguma sostinės vaikų darželių dirba tik iki 18.30 val. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vaikų darželis

Pavėlavusi pasiimti savo mažylį mama jį rado tarp gerokai vyresnių vaikų kamputyje verkiantį. Likus kelioms minutėms iki tos valandos, kai darželis uždaromas, vaikas tėvų laukė su auklėtoja lauke, nors termometrai rodė kelis laipsnius šalčio. Atėjusią vaiko pasiimti keliomis minutėmis vėliau nei įprasta mamą pasitiko susiraukusios darbuotojos. Vaikas lanko savaitinę darželio grupę vien todėl, kad tėvai galėtų jį pasiimti po darbo apie 21–22 val.

Tai tik kelios istorijos, kurias pasakoja savo vardų nenorintys atskleisti tėvai. Nemini jie ir vaikų darželių pavadinimų – baisu prarasti vietą. Milžiniškos laukiančiųjų patekti į vaikų darželius eilės tėvams tarsi įspėjimas – garsiai geriau nesiskųsti.

Patarimas: netylėti

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio teigimu, dauguma sostinės darželių dirba po 10 valandų per parą, tačiau turi budinčias grupes, kuriose vaikai gali likti ilgiau.

Nepatenkintiems tėvams G.A.Petronis patarė priekaištus atvirai išsakyti vaikų darželio vadovybei. „Kiekvienam darželiui yra skirtas finansavimas, tėvai moka gana didelius mokesčius, todėl sudarant darbo grafikus gali daryti įtaką kiekvieno darželio tarybai. Ji gali rekomenduoti ar prašyti darželio direktoriaus turėti vieną, dvi ar tris grupes, kurios dirbtų 12 valandų per parą“, – tikino G.A.Petronis.

Tiems tėvams, kurie dirba pamainomis ištisą parą ar iki vėlyvo vakaro, dažnai išvyksta į komandiruotes, siūloma alternatyva – savaitinės darželių grupės. Tokios grupės yra 18-oje sostinės darželių. G.A.Petronio teigimu, vietų šių darželių grupėse pakanka.

Nakvoti lieka ne visi

Vilniaus ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė, Vilniaus lopšelio-darželio „Daigelis“ direktorė Tatjana Dvilevič pasakojo, kad savaitinės grupės vis labiau populiarėja.

„Juk į Vilnių ieškoti darbo atvažiuoja jaunimas iš visos Lietuvos, jie neturi močiučių, giminaičių, kurie galėtų prižiūrėti vaiką. Aš manau, geriau tegul jį darželyje prižiūrės naktinė auklėtoja ir taip šeimai padės, negu svetimi žmonės, nes paskui nežinia, ką vaikai girdi ir mato“, – kalbėjo darželio vadovė.

Tačiau ne visi vaikai lieka nuolat nakvoti darželyje net ir lankydami savaitines grupes. Anot T.Dvilevič, tėvai atžalų ateina ir vėlai vakare.

„Kaip aš nuolat sakau, savaitinis darželis nėra kalėjimas, tėvai gali ir vėliau vaiką pasiimti, ypač vyresnį. Pavyzdžiui, taip daro mamos, kurios baigia darbą apie 22 val., o kitą rytą joms nereikia vėl labai anksti keltis ir eiti į darbą. Tereikia bendrauti su auklėtojomis ir susitarti“, – tvirtino T.Dvilevič.

31 savaitinės grupė

Iš viso šiuo metu Vilniuje veikia 124 vaikų darželiai ir 14 darželių-mokyklų.

18-oje iš jų yra 31 savaitinė grupė. Kadangi paprastai vieną grupę lanko apie 20 vaikų, į savaitines grupes tėvai atveda apie 620 vaikų. Kiek tiksliai jų nuolat lieka nakvoti, nėra suskaičiuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius