Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 01

Vaikų vasaros atostogos – tik tėvų rūpestis

Poilsio stovyklos labai brangios ir labai trumpos, dieninės stovyklos dažniausiai buvo organizuojamos birželį, o ir ne visi seneliai gyvena kaime. Tad ir skambina mama trečiąją klasę baigusiai dukrai keliolika kartų per dieną: ar papusryčiavo, ar išeidama į daugiabučio kiemą duris užrakino, ar laiku sugrįžo, ar vėl nesėdi prie kompiuterio, ar pasišildė pietums sriubos...
Šiemet kelialapio į 7 dienų vaikų poilsio stovyklą kaina – nuo 450 iki 800 litų.
Šiemet kelialapio į 7 dienų vaikų poilsio stovyklą kaina – nuo 450 iki 800 litų. / Vadimo Simutkino/„Šiaulių naujienos“ nuotr.

Poilsio stovyklos – ne kiekvienam

„Kur palikti per vasaros atostogas mokyklinio amžiaus vaikus, reikėtų galvoti. Galbūt išleisti pas senelius, – svarsto Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Žakaris. – Pagalvočiau ir apie stovyklą – ten vaikai išmoksta savarankiškumo, atsakomybės, bendravimo. Manau, vaikams to reikia. Bet stovyklos brangios. Šiemet buvome ganėtinai nustebinti, nes kelialapis į 7 dienų vaikų poilsio stovyklą kainavo nuo 450 iki 800 litų – brangiau nei pernai. Tai ganėtinai didelės sumos ir toli gražu ne kiekviena šeima turi galimybę išleisti vaiką už tokią sumą.“

D.Žakaris kelialapių kainas gerai žino: Vaiko teisių apsaugos skyrius šią vasarą organizavo dvi priemones vaikams iš socialiai remtinų ir socialinės rizikos šeimų – dienines ir užmiesčio stovyklas. 439 vaikams dienines stovyklas organizavo mokyklos, 150 vaikų septynių dienų poilsis užmiesčio stovykloje buvo organizuojamas per viešųjų pirkimų konkursą.

Nuderėjęs po 120 litų nuo kiekvieno kelialapio, skyrius sudarė galimybes stovykloje prie Masčio ežero, Telšiuose, vaikams ilsėtis, o bendradarbiaudamas su vaikų paramos fondu „G vaikų pasaulis“ dar gavo 20 kelialapių papildomai ir rėmėjų autobusą į visas tris pamainas vaikus nuvežti ir parvežti.

Tarp dieninės stovyklos ir bibliotekos

Tų šiauliečių, kurie sau negali leisti nupirkti šimtus kainuojančių kelialapių į poilsio stovyklas, vaikų poilsiu ir užimtumu birželį bent savaitę-kitą pasirūpino dieninės stovyklos, organizuotos mokyklose (tiesa, ne visose) ir neformaliojo ugdymo įstaigose.

Stovyklose vaikai išmoksta savarankiškumo, atsakomybės, bendravimo. Manau, vaikams to reikia. Bet stovyklos brangios, – pastebi D.Žakaris.

Štai pirmą kartą Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre pačių pedagogų iniciatyva buvo surengta savaitės trukmės dviejų pamainų stovykla miesto, bet ne šio centro vaikams.

Pasak centro direktoriaus pavaduotojos Jūratės Repšienės, stovykla buvo labai gerai įvertinta tiek vaikų, kurie turėjo galimybę kasdien dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, tiek tėvų, nes tai jiems kainavo tik 50 litų, o vaikai ir žvejojo, ir glostė ne tik žirgus, bet ir krokodilą. Todėl kitą vasarą šį projektą centro pedagogai norėtų tęsti.

„Mūsų centro vaikai taip pat yra užsiėmę: žirgininkai visą vasarą važinėja į varžybas po visą Lietuvą ir pelno prizines vietas, zoologai prižiūri gyvūnėlius ir dalyvauja renginiuose, – sako J.Repšienė. – Tiesa, kiti vaikai liepą-rugpjūtį atostogauja – nelanko būrelių.“

Kaip ir dalis jaunųjų gamtininkų, kiti jaunieji šiauliečiai, lankantys meno kolektyvus, sporto mokyklas, įvairius klubus, taip pat turi užsiėmimų: koncertų, festivalių, varžybų. Kai kurie intensyviai skaito tiek privalomas, tiek neprivalomas knygas. Pavyzdžiui, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje kasdien apsilanko apie 90 vaikų. Skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Rasa Nemanienė sako, kad čia būna ir nuolatinių lankytojų: paaugliai berniukai ateina pažaisti kompiuteriais, mamos su ikimokyklinukais – „žaislotekoje“.

Kol kas – be rimtesnių traumų

Šią vasarą bent kol kas Šiauliuose ramu – nei policininkai, nei traumatologai nesiskundžia, kad jiems būtų padaugėję darbo dėl atostogaujančių vaikų.

Centro policijos nuovados viršininkas Eugenijus Takuševičius spėja, kad daugelis vaikų vasarą išvežami pas senelius, giminaičius į kaimą ar poilsio stovyklas. „Dabar mažiau darbo turi nepilnamečių inspektoriai – vasarą pažeidimų sumažėjo, – sako jis. – Aišku, pasitaiko. Štai vienas paauglys parke biotualetą apspardė, sulaužė sieneles, matyt, norėdamas ten prieš buvusią nepilnamečių grupelę pasirodyti. Pasitaiko, kad šešiolikmečiai pavartoja sidro jaunimo susibūrimo vietose, bet nedažnai.“

Respublikinės Šiaulių ligoninės Vaikų chirurgijos skyriaus vedėjas Povilas Venckus taip pat džiaugiasi, kad jo skyriuje gana ramu, ir spėja, kad vaikų traumos, kaip ir visada, prasidės rugsėjį.

Jam pritaria Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Eugenija Kukaitienė: „Nedaug tenka vaikų vežti greitąja, vos vieną-kitą: tai akmeniu pramušta kakta, tai nugriuvusį nuo dviračio. Šią vasarą tikrai nedaug iškvietimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius