Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 06

Vairuotojas prieš kelių policininkus: ar pavyks įveikti uniformuotą banditizmą?

Dėl esą suplėšytų kelnių sužvėrėjusius eismo priežiūros pareigūnus jų sužalolotas vilnietis teisme žada palikti visai be uniformų.
Justino ranka kol kas atrodo taip. Vilniečio teigimu, pareigūnai pargriovė jį ant žemės, užlaužė rankas, galingai spyrė į ranką virš alkūnės  ir tada uždėjo antrankius.
Justino ranka kol kas atrodo taip. Vilniečio teigimu, pareigūnai pargriovė jį ant žemės, užlaužė rankas, galingai spyrė į ranką virš alkūnės ir tada uždėjo antrankius.

Vasaros skandalas dėl chuligano vairuotojo, kuris kelių policininką tarnybos metu paliko be kelnių, žiemos teismuose apsivertė aukštyn kojomis.

Žiniasklaida apie vilnietį 29 metų Justiną Aleškevičių tuomet pranešė, kad „tramdant įsisiautėjusį vyrą šis įsikibo į policininko kelnes ir jas suplėšė gabalais“.Būtų meilė – nebūtų bylų, – vairuotojo advokatas teisme komentavo, „tai kodėl tokia meilė“ tarp J.Aleškevičiaus ir buvusio jo bendramokslio policininko.

Apie tai, ką policininkai padarė vairuotojui, buvo užsiminta tik tiek: „Komisariate sulaikytasis pareiškė, kad blogai jaučiasi ir jį teko išgabenti į ligoninę.“

Maža to, policininkai per žiniasklaidą J.Aleškevičių įvardijo kaip jau ne vieną kartą su eismą prižiūrinčiais pareigūnais konfliktavusį asmenį, kuriam „yra skirta nemažai baudų, kurių jis iki šiol nesumokėjęs.“

Įvykiams pasisusukus tokia linkme vilniečiui, kaip sakoma, teko mėginti įrodyti, jog jis nėra kupranugaris. Tai J.Aleškevičius sėkmingai po truputį ir daro.

Įveikti kelių policininkus mūsų šalyje galima. Tai jau įrodė paprastas Kėdainių taksistas, teisme nugalėjęs į jo mašiną sankryžoje atsistrenkusius pareigūnus.

Nutarė paauklėti

Šios istorijos pradžia – 2008 metų rugpjūčio 28 dienos rytas. Sostinės pakraštyje, Pavilnonių gatvėje, policijos patruliai pastebėjo 2003 metų laidos Opel Vectra automobilį.

Uniformuotus angelus sargus sujaudino tai, kad trumpam opelis išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, kirsdamas ištisinę liniją.

S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Po operacijos liko 20 centimetrų randas.
S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Po operacijos liko 20 centimetrų randas.

Policininkų 27 metų Jaroslavo Orlovskio ir 30 metų Žilvino Mockaus ekipažas nutarė pažeidėją pamokyti.

Vėliau tarnybiniame pranešime pareigūnai nurodė, jog šį manevrą vairuotojas atliko pavojingai, prieš pat nosį priešpriešais važiavusiam kitam automobiliui. „Ten buvo didelė duobė, tiesiog norėjau ją apvažiuoti. Pripažįstu, kad vienu ratu kirtau ištisinę liniją, bet jokio priešpriešais važiuojančio automobilio ten apskritai nebuvo!“ – teisme aiškino Justinas.

Patrulių versija: kad Vectra vairuotojas nepakluso reikalavimui sustoti, o kelių policininkų pagaliau pagautas – jiems pasipriešino.

Kas labiau nukentėjo?

Vilnietis konflikto užuomazgą prisimena savaip: „Nuo tos vietos, kur kirtau ištisinę, iki mano namų buvo gal 800 metrų. Policininkams, prieš pradedant mane vytis, dar reikėjo apsisukti. Policijos švyturėlius pamačiau tik tada, kai man jau beliko tik įsukti į kiemą. Įsukau, sustojau, ir privažiavo policija.“

Toliau įvykiai klostėsi dar audringiau. J.Aleškevičius mano, kad policininkus jis suerzino ėmęs juos telefonu filmuoti.

Nesigilinant į detales, kieme įvykusio konflikto rezultatus galima apibendrinti: J.Aleškevičius ant rankos įgijo 20 centimetrų ilgio operacinį randą ir kaulą sutvirtinančių 10 varžtų, beveik pusmečiui prarado ir ligšiol dar neturi savojo opelio. Policijos nuostoliai – skandalingosios kelnės.

„Plyšo“ ar „iširo per siūlę“?

Šią savaitę bylą dėl J.Aleškevičiaus Pavilnonių gatvėje galimai padaryto KET pažeidimo – nepaklusimo policijos reikalavimui sustoti, nagrinėjo Vilniaus 1 apylinkės teismas. Teisėjas Gintaras Dzedulionis jau pirmą posėdžio minutę leido suprasti, kad šį „suplėšytų policininko kelnių skandalą“ pažvelgs sveikai, nevyniodamas reikalų į vatą.

S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vairuotojas J.Aleškevičius teismuose tikisi rasti teisybę.
S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vairuotojas J.Aleškevičius teismuose tikisi rasti teisybę.

„O tai kur tos policininko kelnės plyšo? Per siūlę?“, – kreipdamasis į J.Aleškevičių bei jo advokatą, pasitikslino Temidės tarnas. Policijos atstovai posėdyje nedalyvavo.

„Taip, per siūlę. Jos ir nusidėvėjusios pakankamai buvo...“, – pastebėjo teisėjo pašnekovai.

G.Dzedulionis balsu pamąstė: „Čia yra dietos problema...“

„Panašiai ir yra, teisėjau“, – nuskambėjo pritarimas.

„Iš Amerikos kai rodo filmus, ten dažnai policininkai būna įmitę. Ir pas mus jie tokie darosi“, – leptelėjo teisėjas.

Gali išgrūsti iš tarnybos

G.Dzedulionis taip pat domėjosi, kaip rutuliojasi kita byla, kurią policininkai Vilniaus rajone teisme J.Aleškevičiui buvo iškėlę dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams. Paaiškėjo, kad ši byla yra paprasčiausiai nutraukta, sprendimas įsiteisėjo dar sausio pabaigoje.

Tačiau teisėjas niekuo gyvu nenorėjo patikėti, kad kelių policininkai nepasinaudojo jiems suteikta galimybę apskųsti jiems nepalankų sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

„Aš labai abejoju, ar jie neskųs tokiu atveju. Jei pasitvirtintų jūsų nurodytos aplinkybės, juos juk atleis iš darbo. Žastikaulio lūžis, operacija... Čia apysunkis kūno sužalojimas, išlikti darbe jie neturėtų jokio šanso“, – kalbėjo teisėjas.

Kodėl pagrobė automobilį?

J.Aleškevičius su gynėju pasakojo, kad ranką jam sulaužę policininkai sutriko ir desperatiškai ėmė ieškoti būdų, kaip išsisukti iš padėties.

S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Automobilį iš nuosavo namo kiemo išsivežę policininkai protokole net nenurodė, kokiu pagrindu taip pasielgė.
S.Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Automobilį iš nuosavo namo kiemo išsivežę policininkai protokole net nenurodė, kokiu pagrindu taip pasielgė.

Pirmiausia, tik po konflikto jie susizgribo apie pažeidėją pranešti budėtojams, nors paprastai apie nesustojusį ir persekiojamą automobilį patruliai centrui raportuoja žaibiškai.

Be to, protokolas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams surašytas tik po mėnesio.

Kita spraga – policija išgabeno iš J.Aleškevičiaus nuosavo kiemo jo automobilį, tačiau pamiršo nurodyti, kokiu pagrindu tai padarė. Skundą dėl šio akibrokšto J.Aleškevičius yra pateikęs net Seimo kontrolierių įstaigai.

Nukentėjusysis J.Aleškevičius priekaištauja policininkams tik dėl to, kad sužaloję jį pareigūnai net neiškvietė medikų.

Persistengė ir komentatoriai

Nukentėjusįjį žeidė ne tik teisėsaugos atstovų elgesys, bet ir viešai jo atžvilgiu pasipylę pasvarstymai.

Vienoje interneto svetainėje tarp komentarų, buvo, pavyzdžiui, ir tokių (kalba netaisyta – red. past.):

2008 08 29 10:44o gaila...

gaila kad pareigunai tiesiog nenusove jo... kur nors JAV tokiu atveju policininkas nudetu pazeideja ir ramiai vaziuotu i makdonalda papietauti...

gasol, 2008 08 29 13:31

amerikoi butu gaves tas asylas 3-5 kulkos i kakta....

:), 2008 08 29 14:01

Na va žmogelis būtų atsipirkęs bauda, o dabar bauda + baudžiamoji byla už pasipriešinimą pareigūnams, valstybinio turto gadinimą, pavojaus sukelima aplinkinimams. Taip ir reikia oriolams :)Gaila kad pareigunai tiesiog nenusove jo... kur nors JAV tokiu atveju policininkas nudetu pazeideja ir ramiai vaziuotu i makdonalda papietauti..., – šis ir kiti internautų komentarai žeidė ligoninėje gulintį Justiną.

Būdamas ligoninėje ir galėdamas po operacijos valdyti tik vieną ranką, apimtas emocijų J.Aleškevičius visą naktį atsimušinėjo nuo komentatorių. Sudėjus į krūvą visą J.Aleškevičiaus komentaruose pateiktą informaciją, išeina maždaug penki puslapiai grūste prigrūsto teksto.

Policijai gresia ieškinys

Iš viso to peršasi vienintelė išvada: vilniečio ieškinys policijos departamentui dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo – tik laiko klausimas.

Teisėjas G.Dzedulionis sužinojo, kad vienas iš konflikte dalyvavusių policininkų – buvęs J.Aleškevičiaus bendramokslis. Toje pačioje mokykloje abu mokėsi paralelinėse klasėse.

„Tai kodėl tokia meilė?“ – šmaikštavo teisėjas.

„Meilės nėra“, – atkirto J.Aleškevičius.

„Būtų meilė – nebūtų bylų“, – apibendrino pastarojo advokatas.

Teismas kvies pareigūnus

Teisėjas posėdžio metu dar bandė šį bei tą išsiaiškinti apie konflikto aplinkybes, tačiau greitai pakliuvo į aklavietę. „Vairuotojas išlipo iš automobilio ir pradėjo bėgti...“ – policininkų paaiškinimą citavo teisėjas. „Aš neišlipau – jie mane ištempė!“ – skubėjo paneigti J.Aleškevičius.

Jo teigimu, pareigūnai pargriovė jį ant žemės, užlaužė rankas, galingai spyrė į ranką virš alkūnės ir tada uždėjo antrankius.

Kai pareigūnai čiupo sulaikytąjį už parankių ir kilstelėjo, sulūžęs kaulas kryptelėjo dar didesniu kampu. Šią egzekuciją matė kieme žaidę nepilnamečiai vaikai.

Todėl teisėjui G.Dzedulioniui neliko nieko kita, kaip paskirti kitą posėdį po mėnesio, į kurį kviečiami ir abu su J.Aleškevičiumi galynėjęsi kelių policininkai.

Beje, 15min.lt žiniomis, duomenų apie tai, kad policijos atstovai per nustatytą terminą būtų pateikę skundą, nei Vilniaus rajono, nei Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius