Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 23

Vaistų gamintojai kainas privalės deklaruoti iki balandžio 10 dienos (atnaujinta 16.08 val.)

Siekdamas kuo greičiau sumažinti vaistų kainas, nuo balandžio 1-osios pradėjus riboti jų antkainius, Seimas nustatė konkretų laikotarpį, per kurį gamintojams ir daliai tiekėjų reikės deklaruoti vaistų kainas.
Vaistai
Vaistai / Photos.com

Vaistų gamintojus ir didmenininkus, kurie medikamentus pirks ne tiesiogiai iš gamintojų, o iš kitų didmenininkų, įpareigoti vaistų kainas deklaruoti nuo balandžio 1 iki 10 dienos, o deklaruotos kainos įsigaliotų nuo gegužės 1–osios.

Todėl balandžio 1–ąją pradėjus reguliuoti nekompensuojamų vaistų kainas, realiai nauji antkainiai įsigalios nuo gegužės 1–osios.

Vaistai realiai atpigs mėnesiu vėliau, nes sausį priimant įstatymą dėl kainų ribojimo, nebuvo numatyta, kada vaistų gamintojai turi deklaruoti kainas.

Seimas antradienį ypatingos skubos tvarka priėmė tai numatančias Farmacijos įstatymo pataisas: už balsavo 98 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 11 parlamentarų.

Audito komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė apgailestavo, kad labai svarbios pataisos yra priimamos skubiai, neįsigilinus į jas.

Socialdemokratas Juozas Olekas teigė manantis, kad 10 dienų laikotarpis, per kurį gamintojams reikės deklaruoti vaistų kainas, – šiek tiek per trumpas: „Nemažai vaistų gamintojų Lietuvoje savo rinkodaros teisės atstovų neturi“.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys aiškino, kad 10 dienų vaistų gamintojams užteks deklaruoti vaistų kainas.

„Jeigu bus kitaip (nedeklaruos – BNS), geranoriškai kreipsimės į gamintojus, kad jie tai padarytų. Kitaip nuo gegužės 1–osios, deja, deja tas vaistas, kurio kaina nebus deklaruota, negalės būti parduodamas. Tai bus sankcija“, – sakė ministras R.Šukys.

Pasak jo, jeigu gamintojas vaistų kainos laiku nedeklaruos, tie vaistai nebus išbraukti iš registro.
R.Šukys pabrėžė, kad jau suskubusių deklaruoti vaistų kainas gamintojų pateiktos deklaracijos yra ne oficialios, nes gamintojams nebuvo pareigos deklaruoti.

„Jeigu po balandžio 1–osios jie norės deklaruoti kitą kainą, tai jie galėtų padaryti. Tas geranoriškas deklaravimas yra tik informacijai. Žiūrėsime, ar jie nepabrangins. Ta branginimo galimybė iš gamintojo pusės lieka“, – sakė ministras.

R.Šukys pabrėžė, kad dėl to deklaravimui skirtas trumpas laikas – tik 10 dienų.

Tačiau, pasak jo, tie gamintojai, kurie įstatymą atidžiai išsinagrinėjo, ta galimybe jau turėjo ir galėjo pasinaudoti.

„Ta situacija yra kontroliuojama, stebima, sankcijų čia taikyti kažkokių neišeis, bet ateityje įeinat į rinką vaistams veikos, kai bus dirbtinai gamintojų kainos keliamos specialiai Lietuvai, bus atitinkamai įvertintos. Kita vertus, abejoju, ar rimti vaistų gamintojai pradėtų žaisti tokius nešvarius žaidimus vien Lietuvos atžvilgiu“, – kalbėjo R.Šukys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius