Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 16

Vaistų kainų reforma ligoniams varo siaubą

Vos prieš porą mėnesių įsigaliojusiame kompensuojamųjų vaistų kainyne – vėl permainos. Iš jo išbraukiama apie 150 vaistų. Dauguma jų – mažų dozių preparatai.
Vaistinė
Vaistinė / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Netrukus pacientus atsivys ir kita Sveikatos apsaugos ministerijos parengta naujovė: mažų dozių vaistai nebus kompensuojami, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tokie vaistai netelpa į vadinamąjį tunelį. Jis atsijoja kompensuojamuosius vaistus, kurie (skaičiuojant bazinę kainą pagal veikliosios medžiagos vienetą) yra 60 proc. brangesni už pigiausią analogišką preparatą. Tokia tvarka yra numatyta pernai gruodį išleistame Vyriausybės nutarime.

Pakuojami mažomis pakuotėmis ar mažų dozių vaistai yra santykinai brangesni, todėl ir išbraukiami iš kainyno pirmiausiai. Praėjusią savaitę SAM paskelbė išbrauktų iš kainyno vaistų sąrašą. Jame – 149 preparatai. Dauguma – būtent mažų dozių.

Išbraukus šiuos preparatus, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete pinigų nepadaugės: ir išbrauktų preparatų, ir likusių kainyne analogų bazinė kaina (kompensuojamoji vaistų dalis) yra ta pati.

Tik pacientai neteks galimybės rinktis. Už brangesnį, bet norimą preparatą jie turės mokėti nebe priemoką, bet visą kainą. Be to, iš kainyno išbraukti vaistai brangsta, mat jiems nebetaikoma pridėtinės vertės mokesčio lengvata.

Išbraukus vienų gamintojų vaistus, kitiems sudaromos išskirtinės sąlygos: jiems nelieka konkurentų.

Etinių farmacijos įmonių asociacija (dabar – Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija) dar pavasarį kreipėsi į Konkurencijos tarybą.

Jos argumentas – ydinga vaistų kompensavimo tvarka pažeidžia konkurencijos principus.
Surinkusi informacijos, spalio 21-ąją Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl Vyriausybės nutarimu patvirtintos bazinių kainų skaičiavimo tvarkos. Būtent ši tvarka ir sukuria vadinamąjį tunelį.

Ministerijos pozicija

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius farmacijos klausimais sako, kad tokio sprendimo tikslas yra taupyti pacientų pinigus: mažinti priemokas. „Pastebėjome, kad sumažinus bazinę kainą gamintojai visą finansinį krūvį perkelia pacientams. Gamintojai, investuodami į rinkodarą, skatina brangių vaistų vartojimą. Pacientai už juos moka didesnes priemokas, nors yra daug pigesnių analogiškų preparatų. Iš kainyno dabar išbraukiami tik tie vaistai, kuriems analogiškų preparatų yra daugiau nei trys“, – sakė M.Marcinkevičius.

Pasak jo, pacientams neturėtų kilti problemų vartojant vaistus, o prireikus didesnės dozės tabletę galima dalyti pusiau.

Vaistininko nuomonė

Inovatyvių vaistų gamintojų asociacijos prezidentas Mindaugas Papievis aiškina, kad bazinių kainų skaičiavimo metodika yra pasenusi ir ydinga.

„Mažų dozių vaistų dažniausiai reikia gydant vaikus arba pradedant gydymą, kai iš pradžių vaistų skiriama mažomis dozėmis. Kadangi už mažų dozių vaistus pacientams tenka daugiau primokėti, gydytojai neretai jiems išrašo didesnių dozių preparatų. Todėl vaistai dabar vartojami neracionaliai“, – laikraščiui sakė M.Papievis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius