Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 01

Vaistų negavę lėtine mieloleukemija sergantys pacientai grasina valstybę paduoti į teismą (papildyta 15.35 val.)

Lėtine mieloleukemija sergantys pacientai kaltina Sveikatos apsaugos ministeriją nesilaikant su vaistų gamintoju pernai pasiekto susitarimo ir sako, kad negavę vaistų, gali kreiptis į teismą.
Vėžiu sergantis pacientas
Vėžiu sergantis pacientas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

 „Jau yra minčių apie kreipimąsi į teismą. Todėl, kad piliečiai mano, jog valstybė turi užtikrinti jų saugumą, medicininį taip pat“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Dalia Bielskytė.

Modernius vaistus šiai vėžio formai gydyti gaminanti farmacijos bendrovė „Novartis“, pasak D.Bielskytės, pagal pernai su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašytą ketinimų protokolą įsipareigojo nemokamai tiekti vaistus 30 proc. pacientų, jei valstybė iš jos pirktų 70 proc. reikalingų vaistų. Tačiau ministerija gegužę paskelbė konkursą tokio tipo vėžio gydymui reikalingiems vaistams įsigyti.

„Visiškai neįtikėtina, kad kitas konkursą laimėjęs tiekėjas pasiūlys tokias sąlygas“, – sakė D.Bielskytė.Visiškai neįtikėtina, kad kitas konkursą laimėjęs tiekėjas pasiūlys tokias sąlygas.

Šia vėžio forma Lietuvoje šiuo metu serga apie 200 žmonių, modernius vaistus šiuo metu valstybė kompensuoja 80 pacientų.

Lietuvos hematologų sąjungos pirmininkės Ligitos Malciūtės teigimu, vienam pacientui naujos kartos vaistai per metus kainuoja ne mažiau kaip 100 tūkst. litų, tačiau jais gydomi pacientai per pusmetį ar metus pasveikta ir gali dirbti, jiems nereikalingos jokios kitos gydymo priemonės. Ji pastebi, kad pasveikę pacientai ir toliau turi vartoti minėtus vaistus.

„Bet niekas nepaskaičiuoja ir neįvertina ekonominės naudos – Lietuvoje apskritai yra labai sunku medicinoje apskaičiuoti ekonominę naudą, tai galbūt skamba kaip teoretinis pasakymas, bet kiek kainuoja sveikas žmogus, kuris eina į darbą, augina vaikus, kiek kainuoja tas žmogus, kuris būdamas šeimos narys neslaugo ligonio ir taip pat gali gyventi visavertį gyvenimą. Jeigu suskaičiuotume visa tai, aš manau, tikrai ekonominė nauda yra, tai skaičiuoja visas pasaulis“, – spaudos konferencijoje sakė L.Malciūtė.  

Papildyta 15.35 val. Valstybinių ligonių kasų atstovo K.Žilėno teigimu, kol kas viešai negali būti atskleista nei planuojama išleisti suma, nei vaistų kiekis, kurį tikimasi įsigyti.

„Priklausys nuo to, kokia bus pirkimo kaina. Kiek bus vaistų nupirkta, už kokią sumą ir kiek bus gydoma ligonių, pasakysime tik tada, kai bus užbaigta pirkimo procedūra. Sąmoningai nėra skelbiama suma, yra deramasi, kas pasiūlys daugiau ir pigiau. Principas yra toks – nupirkti kiek galima daugiau vaistų už tą pačią sumą. Taip perkame ir širdies stimuliatorius, taip perkame ir kitus gaminius, protezus ir visa kita“, – sakė K.Žilėnas.

Jo teigimu, jokie išankstiniai susitarimai šioje srityje nėra daromi.

„Susitarimas toks tikrai ne su Ligonių kasomis darytas, mes privalome viską pirkti konkurso būdu, paskelbę viešąjį konkursą. Ir jokie susitarimai – žodiniai ar kažkokie – negalioja, negali jų būti net. Čia ko gero “Novartis„ kelia triukšmą, nori būtinai būti nugalėtojais. Tikrai nieko negalima susitarti, tiesiog tai yra neįmanoma, tai yra kažkokia fantastika, kad būtų susitarimai buvę kažkokie“, – dėstė Valstybinių ligonių kasų atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius