-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 17

Vakarienė trise: Kubilius, Šemeta ir Barroso (atnaujinta 14.20 val.)

Premjeras Andrius Kubilius trečuiadienį vakare bandys įtikinti Europos Komisijos (EK) pirmininką Jose Manuelį Barroso į eurokomisarus skirti Lietuvos finansų ministrą Algirdą Šemetą.
Andrius Kubilius ir jo ministrai teigia, kad naujos ministerijos steigimas nieko nekainuos.
A.Šemeta ir A.Kubilius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Trečiadienį prieš išvykdami į Europos vadovų tarybos (EVT) posėdį A.Kubilius ir užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi.

Po susitikimo premjeras teigė, jog buvo aptarta Lietuvos pozicija tarybos posėdyje. Jis taip pat teigė, kad jau trečiadienį vakare ketina susitikti su J.M.Barroso. Beje, pokalbyje dalyvaus ir išrinktąją prezidentę Dalią Grybauskaitę eurokomisaro poste galintis pakeisti A.Šemeta.

„Kai kuriuos dalykus jūs galite spręsti iš to paprasto fakto, kad Algirdas Šemeta skrenda šiandien kartu. Be abejo, susitiksime su komisaru Almunia (Joaquinas Almunia yra už ES ekonomiką ir pinigų politiką atsakingas eurokomisaras – aut. past.), aptarsime labai svarbius makroekonominius klausimus. Bet šiandien, matyt, turėsime galimybę pasikalbėti ir trise su EK prezidentu Barroso“, – sakė premjeras.

Neoficialiomis žiniomis, jei A.Šemeta užimtų eurokomisaro postą, finansų ministro kėdę užimtų A.Šemetos dešinioji ranka, Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.

Premjeras teigė negalįs to „nei paneigti, nei patvirtinti.“ „Jei iškils klausimas, kad reikės naujo finansų ministro, tai... Aš žinau, kas tokiu atveju būtų finansų ministras. Aš nieko prieš, kad moterų būtų daugiau mūsų kabinete, nes kažkaip atsiliekame nuo europinių standartų“, – sakė A.Kubilius.

Pasirašys elektros jungčių planą

Premjeras teigė, kad vienas svarbiausių Lietuvai sprendimų EVT bus memorandumo dėl Baltijos jungčių plano pasirašymas.

„Iš tikrųjų yra nemažas ir Lietuvos diplomatijos, ir ankstesnių vyriausybių laimėjimas, kad toks planas aplamai gimė, kad gimė darbo grupė, rengusi tą planą. Noriu priminti, kad tas planas jau yra pradėtas realizuoti, dar jo nepasirašius. Jungties tarp Baltijos trijų valstybių elektros energetikos rinkos ir Švedijos realizavimas yra šio plano sudėtinė dalis. Bendros Baltijos elektros rinkos kūrimas, kurį taip pat esame pradėję trijų premjerų susitarimu – tai irgi yra šio plano sudėtinės dalys“, - teigė A.Kubilius.

Briuselyje ketinama aptarti ne tik ką pavyko įgyvendinti, bet ir kokie laukia tolesni sprendimai.

Taip pat EVT ketinama aptarti finansų krizės įveikimo priemones, tikimasi priimti klimato kaitos paketą, vyks pokalbiai dėl EK prezidento paskyrimo. Šiuo metu EK pirmininkaujančio J.M.Barroso kadencija baigsis lapkritį.

„Kaip žinote, Komisijos prezidentas Barroso sutiko būti pasiūlytas kandidatu šioms pareigoms dar vienai kadencijai, ir Taryboje šiuo klausimu vyks diskusija. Tikiuosi, kad ji bus pozityvi ir rezultatyvi“, – teigė Lietuvos ministras pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius