Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 10

Valdantieji tikisi socialdemokratų palaikymo dėl apkaltos L.Karaliui ir A.Sacharukui

Valdančioji koalicija per ketvirtadienį numatomą balsavimą dėl apkaltos Seimo nariams Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui pirmiausiai tikisi, kad Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą palaikys socialdemokratai.
Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas
Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Koalicija labai aiškiai išsako savo principinę poziciją, bet čia turiu priminti, kad koalicija šiuo metu turi tik 69 balsus. Tam, kad KT sprendimas būtų realizuotas ir būtų už KT sprendimus surinkti 85 Seimo narių balsai, labai daug priklauso nuo opozicijos ir visų pirma nuo socialdemokratų“, – po valdančiosios koalicijos pusryčių trečiadienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Paklaustas, ar valdantieji turi užsitikrinę kurios nors opozicinės frakcijos paramą tokiam sprendimui, A.Kubilius teigė, kad „paramos reikia Konstitucijai, o ne mums“.

Tikisi pagarbos Konstitucijai

Jis taip pat pabrėžė, kad valdantiesiems „nekyla jokių abejonių“, jog reikia balsuoti už mandato atėmimą.

Premjeras teigė, kad gerbti Konstituciją turi visos opozicinės frakcijos, bet socialdemokratų pozicijai per ketvirtadienio balsavimą skyrė ypatingą dėmesį.

„Tikimės, kad socialdemokratai, kaip atsakinga partija, priims atsakingą pareiškimą ir nuo jo priklauso iš esmės rytdienos rezultatai, nes noriu priminti, kad koalicijos balsų ir socialdemokratų balsų užtektų, kad sprendimas būtų atitinkantis Konstituciją“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Kiti koaliciją sudarančių partijų vadovai aiškino, kad jų vedamų partijų frakcijos balsuos vieningai už mandatų atėmimą.

„Apeliuodamas jau ne į partijas ir ne į frakcijas, o į kiekvieną Seimo narį sakau, kad rytojaus sprendimas gali lemti iš tikrųjų tolesnes parlamentinės institucijos tradicijas“, – sakė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

Neigia politinį susidorojimą

„Mes visuomet natūraliai pasisakėme už tai, kad nėra čia jokių politinių susidorojimų, į kuriuos bandoma nukreipti (dėmesį – BNS), tai yra teisės klausimas ir teismas pasakė konkrečiai, kad yra sulaužyta priesaika, Konstitucija taip pat pažeista šiurkščiai“, – dėstė Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas.

Jo vertinimu, balsavimas prieš mandato panaikinimą prilygtų kojų šluostymuisi į Konstituciją.

„Aš manau, kad po šitos procedūros, kuri vyks netrukus, dar teisininkai turėtų pasižiūrėti į Konstitucijos nuostatas ir galbūt ateityje, jeigu taip nutiktų, kad KT verdiktą savo paskelbs dėl priesaikos sulaužymo, galbūt užtektų ir Seimo nutarimo, o ne balsavimo“, – trečiadienį ryte kalbėjo liberalcentristų vadovas Gintautas Babravičius.

Opozicinės Krikščionių partijos frakcijos atstovų A.Sacharuko ir L.Karaliaus mandato panaikinimo svarstymas numatytas ketvirtadienį.

KT nutarimu A.Sacharukas pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją dėl to, kad parlamento posėdžiuose naudojosi L.Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus. L.Karalius nusižengė dėl to, kad išvyko į užsienį ir nedalyvavo Seimo posėdžiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius