-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 13

Valdas Adamkus ir Algirdas Butkevičius tebejaučia kartėlį dėl nepaskirtos Laisvės premijos

Seimo daugumos sprendimas neskirti Laisvės premijos pirmajam faktiniam atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovui Vytautui Landsbergiui gerokai apkartino Sausio 13-osios šventę, pripažįsta ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ir premjeras Algirdas Butkevičius.
 Laisvės gynėjų dienos minėjimas
Laisvės gynėjų dienos minėjimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

V.Adamkus sako, kad širdyje jis Laisvės premiją V.Landsbergiui įteikė, o A.Butkevičius žada, kad prie šio klausimo dar bus sugrįžta.

Tokiomis mintimis politikai dalijosi po iškilmingo Seimo posėdžio Sausio 13-ajai atminti, kuriame kunigas Robertas Grigas valdančiųjų sprendimą neapdovanoti V.Landsbergio pavadino apgailėtinu. 

 Jei ji šiandien ir neįteikta, man atrodo, mūsų širdyje ta premija jam yra įteikta, – sakė V.Adamkus.

Nors tiek V.Adamkus, tiek A.Butkevičius kalbėjo apie tai, kad Sausio 13-osios rytą jaučia džiaugsmą dėl apgintos ir ketvirtį amžiaus išsaugotos laisvės, abu politikai neslėpė ir kartėlio dėl to, kad istorinėje Kovo 11-osios salėje trečiadienį nebuvo tų laikų Lietuvos vedlio V.Landsbergio ir Laisvės premija šiemet nebuvo įteikta niekam.

Klausiamas, ar šventėje jam trūko V.Landsbergio draugijos, V.Adamkus sakė tebemanantis, kad V.Landsbergis šios premijos neabejotinai nusipelnė.

„Aš galvoju, kad savo nuomonę išsakiau. Mano giliu įsitikinimu, ponui V.Landsbergiui Laisvės premija priklausė. Jei ji šiandien ir neįteikta, man atrodo, mūsų širdyje ta premija jam yra įteikta“, – sakė V.Adamkus.

Premjeras A.Butkevičius taip pat dar kartą apgailestavo, kad Seimas ,atsisakydamas skirti premiją V.Landsbergiui, pasidavė ambicijoms.

Aš manau, kad reikėtų šitas ambicijas padėti šalia. Manau, kad vis tiek mes grįšime prie šito klausimo, – sakė A.Butkevičius.

„Gal kai kurių problemėlių ir galėjo nebūti, apie kurias esu anksčiau išsakęs. Kai kada nuo savo ambicinių norų, ypač sprendžiant aktualius istorinius momentus, reikia atsiriboti. Jei šito įvykio nebūtų buvę, apie kurį mes puikiai suprantame apie ką kalbame, tai manau, kad 25-metis būtų minimas su didžiule atsakomybe, su didžiule meile valstybei ir tokiu nusiteikimu, kad kaip maža valstybė turime būti vieningi“, – kalbėjo A.Butkevičius.

„Aš manau, kad reikia vertinti, jog 1990, 1991, 1989 metais buvo priimti tikrai nepaprastai ryžtingi sprendimai. Galiu pasakyti, ką jūs ir patys turbūt žinote, kad net kai kurių pasaulio valstybių lyderiai nepritarė tokios mažos valstybės politinių lyderių sprendimams, bet gyvenimas parodė, kad jie buvo priimti labai laiku ir jie buvo labai svarbūs kuriant mūsų šalies valstybingumą“, – tęsė jis, paklaustas, ar turi galvoje Seimo sprendimą dėl Laisvės premijos.

A.Butkevičius neigiamai įvertino ir V.Landsbergio sprendimą neiti į Sausio 13-osios minėjimą Seime.

„Aš manau, kad reikėtų šitas ambicijas padėti šalia. Manau, kad vis tiek mes grįšime prie šito klausimo“, – teigė A.Butkevičius.

Trečiadienį V.Landsbergis neatvyko į Seimą. Ryte prie paminklo „Žinia“ jis priėmė visuomenininkų apdovanojimą – Laisvės ženklą.

Taip politikas reagavo į tai, kad Seimas lapkričio pabaigoje daugiausiai valdančiųjų balsais atmetė Laisvės premijos komisijos siūlymą šiemetinę premiją skirti buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui V.Landsbergiui. Prieš premijos skyrimą balsavo socialdemokratai, „darbiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius