Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05 /11:46

Valdas Sutkus: Seime svarstomos Darbo kodekso pataisos jį išbalansavo

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Darbo kodekso svarstymus Seime vadina populistiniais. Valdas Sutkus sako, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pasiūlymai dokumentą išbalansavo.
Valdas Sutkus ir Justinas Usonis
Valdas Sutkus ir Justinas Usonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Darbo kodeksas

„Politikai yra politikai ir su Darbo kodeksu atsitiko labai neigiamas dalykas. Po svarstymų Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete kai kurios nuostatos buvo pakeistos, kai kurių buvo atsisakyta ir viskas išsibalansavo. Šiame komitete vyravo populistės radikalios nuostatos. (...) Apgailėtina, bet vyravo darbdavio kaltumo prezumpcija. Tokioje dvasioje buvo svarstomi pakeitimai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė V.Sutkus.

Jis tikino, kad verslui nepriimtinas Darbo kodekso nuostatas, svarstomas komitete, palaiko „du visiems gerai žinomi Seimo nariai, priklausantys skirtingoms partijoms.“ Tačiau V.Sutkus atsisakė atskleisti jų pavardes.

„Lietuvos įmonės vis dažniau kreipiasi į mus ir kai kurie išreiškia nuomonę, kad jei Darbo kodeksas būtų priimtas dabar, toks, koks yra, jis būtų prastesnis nei pirmasis jo variantas. Populizmo nuotaikų artėjant rinkimams daug. Yra Seimo narių, kurie bando įsiteikti rinkėjams ir sveikas protas šiek tiek pralaimi“, – kalbėjo V.Sutkus.

Jo teigimu, svarbu priimti Darbo kodeksą, kuris darbo santykius tarp darbdavio ir darbuotojo padarytų lankstesnius.

„Lietuvai tikrai būtina modernizuot darbo santykius, nes pagal įvairius rodiklius, kurie reglamentuoja darbo santykius, Lietuva yra antrame šimtuke. (...) Darbo santykiai yra ne modernūs, sustabarėję ir daugeliu atveju paveldėti iš sovietinių laikų. Darbo santykių lankstumas kuria naujas darbo vietas“, – tvirtino V.Sutkus.

Anksčiau vienas socialinio modelio kūrėjų, Vilniaus universiteto mokslininkas Tomas Davulis BNS anksčiau yra sakęs, jog naujasis Darbo kodeksas yra kompromisinis, tačiau svarstymuose pasigendantis konstruktyvumo, be to, jis užsiminė apie galimą būsimų Seimo rinkimų įtaką kodekso priėmimui.

Naujasis Darbo kodeksas kartu su „Sodros“ ir pensijų kaupimo pertvarką numatančiomis įstatymų pataisomis sudaro socialinį modelį – pastarųjų komitetas dar nėra apsvarstęs, be to, jis dar svarstys ir daug naujų Darbo kodekso pataisų, kurias pateikė Seimo nariai.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovo pradžioje paragino Seimą nevilkinti socialinio modelio priėmimo ir parlamentarų prašė nesiekti trumpalaikių rinkiminių tikslų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė tuomet paragino Seimą nepriimti neapgalvotų sprendimų, svarstant
socialinį modelį.

Valdančiųjų partijų koalicijos politinė taryba vasarį sutarta, kad socialinis modelis turėtų būtų priimtas kuo greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius