Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 20

Valdemaras Tomaševskis Krymą lygina su Kosovu: „Ten buvo atidaryta Pandoros skrynia“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis nelinkęs smerkti Rusijos dėl aneksuoto Krymo. Jis Ukrainoje susidariusią situaciją palygino su Kosovu – esą būtent ten buvo atidaryta Pandoros skrynia, tad nenuostabu, jog kažkas dabar nori tokio pats sprendimo prisijungti prie Rusijos.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Krymo aneksija

LLRA lyderis, paklaustas, kaip vertina Krymo aneksiją, pareiškė, kad šis klausimas visų pirma turi būti skirtas šalies prezidentei, nes ji vykdo užsienio politiką. „Žinoma, mes visi šalies piliečiai, politikai turime turėti savo nuomonę. Aš manau, kad nereikia įvelti įtampos šiuo klausimu. Kalbėjome apie tai ir politinėje taryboje, kad kilo karinė isterija, kai žmonės jau perka kruopas ir druską. To neturi būti ir nereikia per daug šio klausimo eskaluoti“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Politikas ir europarlamentaras nelinkęs smerkti Rusijos, esą situacija nevienareikšmė, „nėra taip, kad vieni geri, kiti blogi“. 

Kilo karinė isterija, kai žmonės jau perka kruopas ir druską. To neturi būti ir nereikia per daug šio klausimo eskaluoti, – kalbėjo V.Tomaševskis.

„Vyksta gilus politinis konfliktas Ukrainoje. Šalis pasidalino į dvi dalis, tenka tik apgailestauti, kad patys inspiruojame tokius įvykius. Valdžia turi būti keičiama rinkimuose, prie balsavimo urnų, o ne aikštėse ir gatvėse, kur kraujas liejasi. Reikia santūriau žiūrėti į šiuos įvykius. Mes gyvename Europoje, čia reikia mokėti bandyti susitarti. Bet, deja, prieš dešimt metų buvo atidaryta Pandoros skrynia, kalbu apie Kosovo valstybės atsiradimą. Tada blogybė padaryta, dabar galime turėti savo nuomonę, galime žiūrėti kitaip, bet jeigu buvo vienas atvejis, kodėl kiti negali pasinaudoti tokia pat teise“, – įsitikinęs V.Tomaševskis.

Jo teigimu, dar prieš perestroiką Sovietų Sąjungoje buvo sutarta nekeisti po Antrojo pasaulinio karo susiformavusių valstybių sienų, tačiau Kosovo atveju tai buvo padaryta.

V.Tomaševskis vienareikšmiškai nelinkęs vertinti ir sekmadienį Kryme įvykusio referendumo. Esą čia irgi blogą pavyzdį parodė situacija Kosove. Jis prisipažino tuomet nebalsavęs Seime, kad Kosovo valstybė būtų pripažinta.

„Dabar kitą atvejį turime, tad kodėl vieniems buvo leista, o kitiems – ne? Man nepatinka, kad referendumas buvo taip skubotai surengtas, reikėjo kelis mėnesius derinti rinkimų apylinkes, rinkėjų sąrašus, bet neaišku, ar daug keistųsi rezultatai. Bet turime grįžti į seną Kosovo istoriją – negali būti dvigubų standartų“, – pareiškė LLRA pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius