Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13

Valdemaras Tomaševskis neabejoja: Tautinių mažumų įstatymas bus priimtas netrukus

Valdemaras Tomaševskis primena: Tautinių mažumų įstatymas įrašytas Vyriausybės programoje.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Aš manau, čia tik laiko klausimas, šitas klausimas labai greit bus išspręstas ir turi būt išspręstas, kitos išeities nėra, yra tam tikri standartai, reikia jų paisyti, ir dėl pavardžių, ir dėl užrašų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V.Tomaševskis.

„Yra Vyriausybės programa, tai įstatymu patvirtinta, mūsų šaly įstatymai turi būt vykdomi“, – sakė V.Tomaševskis, paklaustas, kaip vertina premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus siekį aiškintis, ar tokio įstatymo iš viso reikia.

Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas BNS patvirtino, kad premjeras A.Butkevičius susitikime su tautinių bendrijų atstovais žada kelti klausimą, ar Lietuvoje reikalingas atskiras Tautinių mažumų įstatymas.

„Norime pasikviesti visas tautines bendrijas ir kad premjeras pasitartų, ar tikrai šiame etape mums reikia (...), ar jos norėtų Tautinių mažumų įstatymo, nes esame Europos Sąjungos valstybė – ar tikrai yra poreikis, ar kitais įstatymais nėra užtikrinamos jų teisės, laisvės, pareigos“, – sakė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas R.Motuzas.

Susitikimas Vyriausybėje planuojamas kitą antradienį. Jame ketina dalyvauti įvairių tautinių bendrijų atstovai, mokslininkai.

Premjero A. Butkevičiaus Vyriausybė savo programoje yra įsipareigojusi parengti Tautinių mažumų įstatymo projektą, tačiau Ministrų kabinetas jo iki šiol nesvarstė.

R.Motuzo teigimu, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trusevičiaus parengtas projektas akivaizdžiai prieštarauja Konstitucijai.

Pagal šį projektą, dvikalbiai užrašai būtų leidžiami vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų. Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai – Visagino savivaldybėje. Pagal projektą, šiuose rajonuose taip pat būtų galima naudoti mažumos kalbą vietos valdžios institucijose.

Šiuo metu Seime taip pat svarstoma Lietuvos lenkų rinkimų akcijos iniciatyva grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Šį projektą, kaip nesuderinamą su Konstitucija, yra sukritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius