Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10

Valdemaras Tomaševskis: rinkimų rezultatai galėjo būti klastojami

Lietuvos lenkų rinkimų akcija rezultatais patenkinta – užsitikrino jau 7 mandatus, tikisi gauti jų dar daugiau po antrojo turo, pirmadienį BNS surengtoje spaudos konferencijoje Valdovų rūmuose kalbėjo partijos atstovai. Tačiau netrukus partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis pradėjo aiškinti, kad rinkimų rezultatai buvo klastojami.

Seimo rinkimų rezultatai gali būti klastojami, sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas V.Tomaševskis.

„Mes nenorime atmesti tokios galimybės, kad kažkas bando šituos rinkimus falsifikuoti“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė V.Tomaševskis. Jis laidė įtarimus, kad klastojamas buvo išankstinis balsavimas, į kurį rinkėjai neva ėjo organizuotai.

V.Tomaševskis taip pat teigė turintis duomenų, kad kažkas organizavo 30 tūkst. jaunų rinkėjų pavežėjimą balsuoti. Visgi jis nepateikė informacijos ir faktų, kur tai galėjo būti daroma ir kokia partija tai organizavo.

Jis teigė, kad tam prielaidas sudaro didesnis nei įprastai iš anksto balsavusių rinkėjų skaičius, šališka žiniasklaida ir mažas dėmesys iš nacionalinio transliuotojo, rašo BNS.

V.Tomaševskis taip pat teigė turintis duomenų, kad kažkas organizavo 30 tūkst. jaunų rinkėjų pavežėjimą balsuoti. Visgi jis nepateikė informacijos ir faktų, kur tai galėjo būti daroma ir kokia partija tai organizavo.

Europarlamentaras taip pat stebėjosi aritmetikos klaidomis skelbiant rinkimų rezultatus, tačiau dėl to kaltino ne Vyriausiąją rinkimų komisiją, o „nesąžiningas“ tradicines partijas.

„Deja, tai yra labai bloga pamoka mūsų demokratijai“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Pasak jo, partijos atstovai neplanuoja skųsti rinkimų rezultatų, nes „laimėti yra neįmanoma, dirbant tokioje sistemoje, kur viską lemia pinigai“.

Politikas taip pat „naglumo viršūne“ pavadino konservatoriaus Andriaus Kubiliaus maždaug sekmadienio vidurnaktį visuomeniniam transliuotojui išsakytą prognozę, kad per daugiamandatę apygardą į Seimą pateks keturios partijos.

„Žiniasklaida puolė“

Partija skundėsi, kad, būdama parlamente, jautė žiniasklaidos puolimą. V.Tomaševkis skundėsi, kad partijos atstovų į laidas nekvietė visuomeninis transliuotojas.

Paklausta, ar turi nors vieną faktinį įrodymą, kad balsai buvo falsifikuojami, o žiniasklaida puolė partiją, R.Tamašunienė sakė, kad LRT beveik nekvietė partijos į „mokesčių mokėtojų pinigais organizuojamas laidas“.

„Socialinius tyrimus atliekančios organizacijos net neminėjo partijos pavadinimo, kad mes peržengsim 5 proc. slenkstį. Atsiverskime visus portalus prieš rinkimus ir jūs pamatysite“, – skundėsi R.Tamašunienė.

Parlamentinė partija žiniasklaidos jautėsi nematoma.

„Mes tikimės, kad žiniasklaida bus objektyvi, nes toks šališkas požiūris yra nedovanotinas, jeigu mes kalbame apie demokratiškus nešališkus rinkimus“, – kalbėjo politikė.

Lenkų rinkimų akcija smarkiai pliekė Vyriausiąją rinkimų komisiją – stebėjosi, kad iki šiol nėra galutinių rinkimų rezultatų, R.Tamašunienė sakė, kad balsavimas vyko siaubingomis sąlygomis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pirmajame ture surinko 5,46 proc. balsų ir išsikovojo būsimajame Seime 5 mandatus. Per pirmąjį ratą po mandatą laimėjo du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatai – Leonardas Talmontas ir Česlavas Olševskis atitinkamai Šalčininkų-Vilniaus bei Medininkų apygardose. L.Talmontui didelį palaikymą rinkėjai išreiškė ir reitinguodami partijos pateiktą sąrašą – iš 138 vietos pakėlė į 9-ąją.

Po reitingavimo daugiamandatėje apygardoje partijos penketukas atrodo taip: Rita Tamašunienė (taip pat pateko į antrąjį turą vienmandatėje Nemenčinės rinkimų apygardoje), Vanda Kravčionok, Zbignevas Jedinskis, Jaroslavas Narkevičius, Michalas Mackevičius. Šeštoji sąraše – Irina Rozova.

„Turime ko džiaugtis po labai keistos rinkimų baigties. Žmones pasiekė mūsų programinės nuostatos, visuomenė laukia pasikeitimų į požiūrį į žmogų. Stengsimės realizuoti pagrindines mūsų nuostatas“, – pasakojo sėkmingai rinkimuose pasirodžiusi R.Tamašunienė.

Ji teigė, kad daug dėmesio skirs emigrantų sugrįžimui, taip pat „ekonominiam teisingumui“.

Prarasti rinkėjų balsai
Prarasti rinkėjų balsai
VIDEO: V.Tomaševskis: „Nenorime atmesti tokios galimybės, kad kažkas bando šituos rinkimus falsifikuoti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius