Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 01 14

Valdemaras Tomaševskis Strasbūre: tautinės mažumos Lietuvoje persekiojamos ir baudžiamos

Tautinės mažumos Lietuvoje yra persekiojamos ir baudžiamos, pareiškė europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis po šalies vadovės Dalios Grybauskaitės kalbos Europos Parlamente (EP), kai ji pristatė pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) rezultatus.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Vyginto Skaraičio/BFL nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovas V.Tomaševskis EP plenarinėje sesijoje Strasbūre pagyrė Lietuvą jai pirmininkaujant ES. Pasak V.Tomaševskio, pirmininkavimas buvo aukšto lygio ir sėkmingas.

„Pirmininkavimas – puiki reklama valstybei, tuo pačiu sustiprinamas vaidmuo Sąjungoje“, – sakė V.Tomaševskis.

Tačiau vos pagyręs dėl pirmininkavimo, V.Tomaševskis pareiškė, kad neigiamą įspūdį paliko skandalingi įvykiai, nukreipti prieš tautines mažumas.

Politikas savo kalboje pažymėjo 43 tūkst. Lt baudą, skirtą Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui už dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles.

Tačiau čia pat pasisakė ir europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė: „Jūs, ko gero, gerai žinote, kad Lietuvoje valstybinė kalba yra lietuvių. Noriu paklausti, ar valstybės tarnautojas gali leisti nesilaikyti valstybės, kurioje jis dirba ir kurios pilietis yra, įstatymų?“

Pasak V.Tomaševskio, tautinės mažumos, kurios esą Lietuvoje gyvena 700 metų, yra persekiojamos ir baudžiamos už savo gimtosios kalbos vartojimą. „Tie užrašai buvo pakabinti legaliai dar 1991-aisiais, kai buvo priimtas įstatymas ir mes kovojome už šitą nepriklausomybę. Lietuvos lenkai iškovojo šitą nepriklausomybę. Bet po 20 metų šitas įstatymas buvo panaikintas ir dabar yra kaip yra. Tai skandalinga ir to negali būti“, – pareiškė V.Tomaševskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius