-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 07

Valdiškos įmonės švenčių neišsižada

Artėjant didžiosioms metų šventėms miesto valdžia prakalbo apie dar vieną krizę, tačiau jai pavaldžiose įstaigose ir įmonėse jau pakvipo dovanomis. Sunkmečio nejaučiantys vadovai pavaldiniams žada atseikėti kalėdinių premijų ir pamaloninti juos staigmenomis bei šventiniais pokyliais.
Pastaruosius dvejus metus savivaldybės darbuotojai Kalėdas šventė Girulių kempinge.
Pastaruosius dvejus metus savivaldybės darbuotojai Kalėdas šventė Girulių kempinge. / Aurimo Mockaus nuotr.

Metų pabaigoje Klaipėdos miesto savivaldybei tenka gramdyti gerokai ištuštėjusio iždo likučius. Praėjusius metus pavyko užbaigti į biudžetą subyrėjus beveik 14 mln. Lt neplanuotų pajamų, o šiemet tenka sukti galvas, kaip subalansuoti biudžetą ir užkišti 2–3 mln. Lt skylę.

Švęs iš savo kišenės

Savivaldybėje pinigų kalėdinėms premijoms neskiriama jau kelerius metus, bet tradicijos pašvęsti su kolegomis atsisakyti neketinama.

„Tai natūralus žmogiškas bendravimas ir aš tik skatinu tokius dalykus. Kartais reikia darbuotoją pabarti, o kartais – ir pagirti. Man yra tekę dirbti valdiškose įstaigose Vokietijoje, kur šventės darbovietėje tapusios tvirta tradicija. Gerbiu čia dirbančius žmones, manau, kad jie irgi turi pasijusti pilnaverčiais, nors ir dirba valdžios įstaigoje, kurias įprasta negailestingai pliekti“, – tikino savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Savivaldybės vidiniame tinklalapyje jau kabo skelbimas apie būsimą šventę. Šiemet ji vyks gruodžio 29 d. Prano Domšaičio galerijoje. Lėšų renginiui iš miesto biudžeto nebus skirta, vaišėms ir pramogoms, kurias paprastai organizuoja skyrių darbuotojai, numatyta rinkti po 20 Lt. Metų pabaigos vakarėlis kasmet rengiamas vis kitoje vietoje. Pastaruosius dvejus metus valdininkai tarp Kalėdų ir Naujųjų rinkosi savivaldybei pavaldžiam Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centrui priklausančiame Girulių kempinge – lauke kepė dešreles, traukė kalėdines dainas, šoko rateliuose su Kalėdų Seneliu ir kaitinosi čia pat įrengtoje pirtyje.

Premijos ir kalakutai

Kol miesto vadovai skaičiuoja, kiek smarkiai teks veržtis diržus, savivaldybėms pavaldžios įstaigos ir įmonės savo troškimų nevaržo ir dalį šiųmečio pelno žada paskirstyti darbuotojams. Žinia, kad 4,5 mln. litų liko bankrutavusiame „Snoro“ banke, nesujaukė bendrovės „Naujasis turgus“ šventinių planų. „Mes juk dirbame toliau, nestovime vietoje, gauname pelno, kuriuo norime pasidalinti su visais. Priemokos bus visiems vienodos“, – teigė bendrovės direktoriaus pavaduotoja Zinaida Karpalo.

Darbuotojams žadama atseikėti premijas, kurių dydis sieks maždaug pusę jų gaunamo atlygio. Pokylio įmonė nerengs, nes šventinis periodas turgui – pats darbymetis. Planuojamas tik iškilmingas susirinkimas, kurio metu bus apsikeista sveikinimais ir atvirukais.

„Snoro“ griūtis neišsklaidė artėjančių švenčių nuotaikos ir bendrovėje „Klaipėdos vanduo“. Banke liko įšaldyta beveik 4 mln. Lt, suplanuotų įmonės investiciniams projektams. „Kai yra finansinių problemų, kaip tik reikia pamaloninti darbuotojus“, – įsitikinęs generalinis direktorius Leonas Makūnas. Jis patikino, kad priedų nebeskiria jau kelerius metus, kai šalį sustingdė ekonominė krizė. Tačiau šventinis pokylis vyks kaip ir kasmet. Norintieji jame dalyvauti kviečiami prisidėti 50 Lt, likusi dalis lėšų bus skirta iš bendrovės biudžeto. Darbuotojams ruošiamos ir dovanos. Prieš Kalėdas kiekvienam bus įteikta po kalakutą.

„Mums negėda ir nebaisu“

Pamaloninti savo pavaldinius rengiasi ir bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinė direktorė Jelizaveta Daugininkienė.

„Šie metai nebuvo lengvi, bet esame turėję sunkesnių. Tikrai žmonės bus palepinti, čia mūsų uždirbti pinigai, todėl mums negėda ir nebaisu. Visi darbuotojai gaus po maišelį su dovana, tačiau kokia ji, tegu būna staigmena“, – neišdavė vadovė. Tačiau ji neslėpė, kad dovanoms pirkti ir šventiniam pokyliui surengti iš įmonės biudžeto atseikės apie 20 tūkst. Lt. Vairuotojus linksmins jau užsakytas vakaro vedėjas, tradiciškai vyks šokiai, karaokė, šventė neapsieis ir be Kalėdų Senelio.

Metus be nuostolių baigiančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovai dar neapsisprendė, kuo apdovanos savo darbuotojus. „Nors nuostolių neturėsime, didelio pelno taip pat nematyti. Po savaitės apsispręsime, jeigu bus galimybių, galbūt skirsime nedideles priemokas“, – sakė centro direktorius Šarūnas Reikalas.

Kitą savaitę paaiškės, kokio dydžio priedus prie algos metų pabaigoje gaus bendrovės „Gatvių apšvietimas“ darbuotojai. „Viskas priklausys nuo to, ar turėsime pelno. Labai jau nelengvi metai buvo. Tačiau tikimės bent minimalią šimto litų dovanėlę žmonėms įteikti“, – atviravo įmonės direktorius Algimantas Laurinavičius. Įmonė atsisakė tradicijos pirkti dovanas, nes esą labai sunku visiems įtikti. Ankstesniais metais darbuotojai švenčių proga gaudavo puodų, dovanų kuponų.

Nuotaika nekokia

Dosniausiai savo darbuotojus apdovanojanti Uosto direkcija neturėtų jų nuskriausti ir šiemet. Pernai jiems įteiktos 1 tūkst. Lt dydžio priemokos. Vis naujus krovos rekordus pasiekianti įmonė šiais metais gavo 83 mln. Lt pelno. Tačiau kol kas neaišku, kokia dalis jo nubyrės administracijos specialistams. Pelną gali pakoreguoti Vyriausybės noras iš valstybės įmonių į biudžetą paimti pusę pelno. Aišku tik tai, kad tradicinis kalėdinis vakarėlis vyks kaip ir kasmet. Paskelbtas konkursas šventės organizatoriui parinkti, jis paaiškės rytoj.

Liūdniausios Kalėdos laukia savivaldybės viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“. Premijos čia jau nemokamos nuo 2008-ųjų, kai šalį užklupo sunkmetis. Be to, įmonė jau kelerius metus dirba nuostolingai, dėl to nuo šio mėnesio teko branginti autobusų bilietus. „Apie darbuotojų skatinimą papildomomis priemokomis negali būti nė kalbos, tokios prabangos negalime sau leisti“, – neslėpė direktorius Gintaras Neniškis. Nuotaika įmonės viduje, anot jo, nėra pati geriausia, nes neseniai teko atleisti dalį darbuotojų. Tad kol kas neaišku, ar žmonės imsis rengti kalėdinį vakarėlį, kuriam tektų draugiškai susimesti iš savo kišenės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius