Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 10

Valdovų rūmų atidarymas ant nosies, bet statybų pabaigos nematyti (nuotraukos)

Seimo Švietimo mokslo ir kultūros komiteto nariai posėdį ankštame kabinete iškeitė į ekskursiją po statybas Valdovų rūmuose: jie norėjo savo akimis pamatyti tai, dėl ko nuolat diskutuojama viešojoje erdvėje.
Seimo Švietimo mokslo ir kultūros komiteto nariai posėdį ankštame kabinete iškeitė į ekskursiją po statybas Valdovų rūmuose: jie norėjo savo akimis pamatyti tai, dėl ko diskutuojama viešojoje erdvėje.
Šiame kieme mažiau nei už mėnesio rinksis Europos valdovai ir vadovai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parlamentarus po rūmus vedžiojęs Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas pasakojo, kaip pabaigus darbus atrodys salės, kur bus įrengtos ekspozicijos, kuo jos reikšmingos Lietuvai. Pasak jo, galutinai įrengus Valdovų rūmus, sales puoš vertingi gobelenai, kurių vertės ir reikšmės nesupranta nekompetentingi žmonės.

Esą neskyrus pakankamai pinigų ir nešildant rūmų, deformuosis mediniai langai, lubos ir durys.Komiteto pirmininkui Valentinui Stundžiui paklausus, ar šios statybos nepadarė didžiulės žalos kultūriniam paveldui, V.Dolinskas juokavo, kad tokiu atveju reiktų išvis uždrausti archeologiją kaip žalingą mokslą. Jis aiškino, kad iškastų radinių užteks ne vienai mokslinei disertacijai parašyti.

Garbūs svečiai – tik į kiemą

Valdovų rūmai bus atidaryti liepos 6 dieną. Nors buvo planuojama grandiozinė atidarymo šventė, tačiau dabar jau aišku, kad atvykę Europos valdovai pamatys tik rūmų kiemą. Į Tūkstantmečio minėjimo iškilmes ruošiasi atvykti 10–15 Europos šalių vadovų: Danijos, Švedijos ir Norvegijos karališkosios šeimos, Estijos, Latvijos, Lenkijos prezidentai, Rusijos ir Vokietijos atstovai, popiežiaus atstovas ir t.t. Tą pačią dieną Taikomosios dailės muziejuje bus atidarytos Lietuvos tūkstantmečiui skirtos parodos.

Statybininkai rūmų kiemą tvarkyti pradės jau kitą savaitę – per ne visą mėnesį reikės pašalinti pastolius, sutvarkyti aplinką, kad aukštiems užsienio svečiams nors kiek matytųsi būsimas rūmų vaizdas.

Pasiruošti žiemai trūksta lėšų

Iki liepos 22 dienos statybos laikinai bus sustabdytos ir į neįrengtus rūmus bus įleidžiamos organizuotos grupės. Paskui darbai vėl bus atnaujinti, tik neaišku, ar ilgam – esą šiems metams skirti 44 mln. litų baigsis rugpjūčio mėnesį. Pasak Valdovų rūmų statybos projekto vadovo,  „Vilniaus papėdės“  direktoriaus Aloyzo Bertašiaus, šiemet papildomai reiktų dar mažiausiai 5 mln. litų, kad būtų galima tęsti būtiniausius darbus ir pastatą parengti žiemos sezonui. Esą neskyrus pakankamai pinigų ir nešildant rūmų, deformuosis mediniai langai, lubos ir durys.

Pilių direkcijos vadovas Sauliaus Andrašiūno skaičiavimais, nuo liepos iki metų pabaigos dar liks apie 10 mln. litų, tačiau žiemai jų vis vien neužteks. S.Andrašiūnas teigė, kad bus bandoma prašyti lėšų iš valstybės rezervo tam, kad darbai nesustotų.

Darbų vykdytojai net neįsivaizduoja, kada bus baigtas prieštaringai vertinamas naujasis Lietuvos simbolis – esą šiuo metu atlikta maždaug du trečdaliai visų reikiamų darbų, o neturint garantijų dėl reikiamo finansavimo, likę darbai gali gerokai užsitęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius