Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 29

Valdovų rūmus papildė 17 muziejinių vertybių: piešiniai, planai, brėžiniai

Valdovų rūmų muziejaus rinkinius papildė 17 muziejinių vertybių, kurias dovanojo buvęs Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro tapybos restauratorius ir menotyrininkas dr. Juozapas Blažiūnas.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valdovų rūmų muziejaus istorijoje tai antras atvejis, kai vienas asmuo dovanoja tiek daug muziejinių vertybių, pažymima muziejaus išplatintame pranešime.

„Rašydamas straipsnius daug laiko praleidžiu įvairiuose archyvuose, todėl žinau juose saugomų vertybių mokslinę bei istorinę vertę ir siekiu, kad tai, kas vertinga mūsų istorijai, būtų pasiekiama daugumai žmonių. Mano sukauptas rinkinys – didelė vertybė, bet ne vienam žmogui, o visai Lietuvai. Todėl ir nusprendžiau tai dovanoti Valdovų rūmų muziejui“, – sako J.Blažiūnas.

Valdovų rūmų muziejaus rinkinius papildė dešimt architekto Zigmunto Mečislovo Čaikovskio (1887–1950) apie 1940 metus kurtų Vilniaus pilių ir senamiesčio, kitų paveldo objektų piešinių ir planų, tarp jų – Krokuvos Vavelio pilies XIII–XIV amžiaus vaizdo eskizas bei planas, taip pat trys neidentifikuoto autoriaus A.Randuralofo namo Vilniaus Tilto gatvėje piešiniai, nežinomo autoriaus XX amžiaus pirmoje pusėje kurtas Vilniaus pilių planas.

Valdovų rūmų muziejui ypač reikšmingi 1983 metų brėžiniai, pristatantys architektų Augio Gučo, Juliaus Jurgelionio, Kazio Napaleono Kitkausko ir Sauliaus Motiekos bei nežinomų autorių parengtą Nacionalinės dailės galerijos projektą, pažymima pranešime. Sovietmečiu paskelbtame Nacionalinės dailės galerijos projekto konkurse dalyvavo per 20 architektų grupių su savo projektais, o šis, nors ir nelaimėjo konkurso, ypatingas tuo, kad pirmasis pasiūlė idėją atkurti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus ir juose įrengti Nacionalinę dailės galeriją.

J.Blažiūnas ilgą laiką rinko įvairias vertybes: piešinius, projektus, brėžinius, eskizus ir dokumentus, ir siekia šiais eksponatais praturtinti ne vieno šalies muziejaus rinkinius. Praėjusių metų pabaigoje Bažnytinio paveldo muziejui J.Blažiūnas dovanojo apie 100 muziejinių vertybių rinkinį, jo didelę dalį sudarė architekto Z.M.Čaikovskio Vilniaus bažnyčių piešiniai, brėžiniai ir eskizai.

Kaip rašoma pranešime, gimęs Varšuvoje, baigęs Paryžiaus specialiąją architektūros mokyklą, dirbęs paveldo architektu Mazovijoje, tačiau galop persikėlęs į Vilnių, šis architektas paliko gausų, bet iki šiol menkai tyrinėtą palikimą. Po jo mirties šis palikimas buvo išblaškytas.

Pasak J.Blažiūno, tai buvo tiesiogine šio žodžio prasme Vilnių įsimylėjęs keistuolis architektas, sukūręs labai įdomių rekonstrukcijų, pavyzdžiui, 18 metrų aukščio rotušės bokštą, kurio išorėje buvo milžiniškos valdovų skulptūros. Šį projektą J.Blažiūnas ketina ateityje padovanoti Vilniaus rotušei.

Iš viso Valdovų rūmų muziejui 2003–2014 metais bemaž 40 mecenatų, kultūrininkų, kolekcininkų, mokslininkų, taip pat organizacijų padovanojo ar perdavė net 192 eksponatus, jų bendra vertė – bemaž 1,5 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius