Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 11 /16:44

Valdui Adamkui įteiktas Santarvės ordinas

Kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui ketvirtadienį Vilniuje iškilmingai įteiktas Santarvės ordinas „Pro augenda concordia“ („Už santarvės puoselėjimą“). Apdovanojimą V.Adamkui įteikė Santarvės fondo steigėjas Julius Kazėnas.
Valdas Adamkus
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įteikdamas ordiną J.Kazėnas kalbėjo apie tai, kad šiuo metu Europa išgyvena didžiulę krizę ir šis metas gali padėti iš naujo permąstyti vertybes. Pasak Santarvės fondo steigėjo, dabar Lietuvos didžioji problema ne finansų krizė, ne emigracija, o valdžios ir žmonių susvetimėjimas. 

Tačiau yra ir išimčių. Vienas tokių žmonių, kuriems santarvė – ne žodis, o visas gyvenimo būdas, pasak J.Kazėno, yra V.Adamkus, kuriam ir įteikiamas 2015-ųjų metų Santarvės ordinas. 

Pats V.Adamkus sakė, kad jam didelis džiaugsmas ir didelis jaudulys būti tokioje išrinktųjų draugijoje, kokie yra iki šiol apdovanoti Santarvės ordinu. 

Galime būti įvairūs savo mąstymuose, bet vieningi savo valstybės tęsėjai, – teigė V.Adamkus.

„Santarvės ordinas sutelkė daug asmenybių, daug dvasinės šviesos ir stiprybės. Man didelis džiaugsmas stebėti, kaip ši šviesa sklinda po Lietuvą ir daro mūsų valstybę šviesesnę. Tačiau glūdi ir vienas nerimastingas klausimas, kodėl santarvė iki šiol yra labiau idealas, siekiamybė, nei esybė?“ – klausė V.Adamkus.

Jis tikino, kad greičiausiai santarvė yra kaip vektorius, kuriuo eidama Lietuva turi pakilti virš smulkmių ir susiskaldymo. 

„Galime būti įvairūs savo mąstymuose, bet vieningi savo valstybės tęsėjai“, – sakė prezidentas, pasižadėdamas ir toliau prisidėti prie veiklos, stiprinančios Lietuvą.

Ordinas už gyvenimą, paskirtą santarvei

Oficialiai apdovanojimas V.Adamkui įteiktas už gyvenimą, paskirtą Santarvės idėjos skleidimui ir jos saugojimui, tolerancijos siekimui tarp žmonių, tautų ir kultūrų, nesitaikstymui su blogiu bei neteisybe ir visame kame ieškojimui gėrio vardan Tiesos, Meilės ir Santarvės.

Jo veikla visada buvo nuosekli ir atvira, alsuojanti pagarba žmogui ir vienijanti, – kalbėjo S.Renčys.

Šio ordino, anot fondo valdybos, V.Adamkus nusipelnė darbais JAV, kai rengė Lietuvos palaikymo akcijas, kai buvo „Santaros klubo“ pirmininkas ir vicepirmininkas ir siekė artimų ryšių su Lietuvos inteligentija. 

Eidamas Lietuvos prezidento pareigas V.Adamkus palaikė glaudžius ryšius su kitomis Baltijos valstybėmis ir Lenkija.

„Jo veikla visada buvo nuosekli ir atvira, alsuojanti pagarba žmogui ir vienijanti“, – sakė Santarvės fondo valdybos pirmininkas Sigitas Renčys.

Priimti apdovanojimo kadenciją baigęs prezidentas atvyko su žmona Alma.

Ceremonijos stebėti ir V.Adamkaus pasveikinti susirinko maždaug šimtas žmonių. Tarp jų buvo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė,  aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, keli parlamentarai, visuomenininkai.

Spausdama ranką V.Adamkui L.Graužinienė sakė, kad šio įvertinimo jis labai nusipelnęs, nes santarvė prezidentą lydi per visą gyvenimą. 

Vėliau teikdama trispalvę puokštę Seimo pirmininkė dėkojo V.Adamkui, kad jai teko jį pažinti, ir sakė, kartais V.Adamkaus ištartas vienas žodis būna vertesnis už bet kokius ilgus pasisakymus.

Ministras K.Trečiokas sakydamas kalbą pareiškė, kad V.Adamkumi reikia sekti kaip idealu. 

„Tikiu, kad sekdami jūsų pavyzdžiu mes dar išpešime naudos ir sau, ir Lietuvai“, – pareiškė K.Trečiokas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Ceremonijos akimirka

Premjero vardu V.Adamkų sveikino jo patarėjas diplomatas Antanas Vinkus. Tiesa, baltas rožes jis įteikė ne prezidentui, o jo žmonai Almai, kuri vakar šventė 89-ąjį gimtadienį.

Pernai Santarvės fondo ordinu buvo apdovanotas operos solistas profesorius Virgilijus Noreika.

Nuo fondo gyvavimo pradžios 1994 metais Santarvės ordinai jau buvo įteikti dvasininkams Kazimierui Vasiliauskui, Vincentui Sladkevičiui, Tėvui Stanislovui, Prezidentui Algirdui Brazauskui, poetui Justinui Marcinkevičiui, literatūrologei Viktorijai Daujotytei, aktoriui Donatui Banioniui, menotyrininkui Romualdui Budriui, disko metikui Virgilijui Aleknai, pirmajai atkurtosios Lietuvos Vyriausybei, dainininkui Andriui Mamontovui, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovui, pedagogui, dirigentui Donatui Katkui ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius