-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 01

Valdžia potvynio semiamų Grigiškių gyventojų gelbėti neskuba

Tvinstančio Vokės upelio užlieti gyventojai pagalbos nesulaukia nei iš seniūnijos, nei iš Aplinkos ministerijos atstovų. Susitikime su gyventojais valdininkai konkrečių pasiūlymų, kaip gelbėti Grigiškių gyventojus, nepateikė, tačiau tikino ieškantys būdų.
Tvinstančio Vokės upelio užlieti gyventojai pagalbos nesulaukia nei iš seniūnijos, nei iš Aplinkos ministerijos pareigūnų.
Skaidra Mikalajūnienė tikino jau antrą savaitę negalinti išeiti į nuosavo namo kiemą, kadangi ten užšalę per metrą vandens. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Beveik dvi savaites dalis Grigiškių gyventojų priversti taikstytis su vandens stichija. Sniegenų gatvėje gyvenanti Skaidra Mikalajūnienė tikino jau antrą savaitę negalinti išeiti į nuosavo namo kiemą, nes ten užšalę per metrą vandens.

Bijo, kad nuneš namus

„Ėmėme panikuoti, visiška neviltis apėmė matant, kaip vanduo vis kyla. Labiausiai išgyvena vaikai, jiems atrodo, kad upelis teka po mūsų namu ir gali jį nunešti“, – skundėsi moteris.

S.Mikalajūnienė prisiminė, kad per pastarąsias dvi savaites vanduo nuolat kilo, per parą pakildavo net 25 centimetrus. „Mūsų namas stovi 100 metrų nuo Vokės, statėme jį pagal visus reikalavimus, juk yra suformuota gatvė. Gyvename čia jau 11 metų ir niekada nebuvo nieko panašaus“, – tikino S.Mikalajūnienė.

Gyventojai tikina sulaukę šiokios tokios Vilniaus savivaldybės pagalbos, buvo atvežta smėlio, kurį supylus į maišus tikėtasi sulaikyti vandenį. Tačiau dabar po vandeniu atsidūrė ir patys maišai. „Seniūnas visiškai nepadėjo, pasiūlė evakuotis į sporto salę mokyklos. Bet toks pasiūlymas mums neatrodė priimtinas – kaip paliksi namus“, – kalbėjo moteris.

Kaimynystėje gyvenanti Aušra Budginienė sakė savo kiemą puoselėjusi dešimt metų, o ten augę reti augalai kainavo ne vieną tūkstantį litų. „Dabar net nesimato, kad čia buvo kažkas gražaus. Pavasarį sniegas ir ledas nutirps, vanduo viską nuplaus. Širdį skauda net žiūrėti“, – pasakojo A.Budginienė.

Semia ir senus namus

Šioje gatvėje gyvenanti Aleksandra Sašenko sako šioje Grigiškių dalyje gyvenanti jau daugiau negu 50 metų, bet tokio potvynio nėra mačiusi. „Dabar nebeturime nei tualeto, nei šulinio, nei garažo, viskas plaukia, iki namo beliko keli metrai. O mūsų namas senas, pastatytas dar 1924 metais, todėl tegu nekalba, kad semiami tik nauji namai, pastatyti per arti upės“, – teigė A.Sašenko.

Gyventojai įsitikinę – išeitis yra, tereikėtų leisti daugiau vandens pratekėti per elektrinės užtvanką, vanduo kiemuose nuslūgtų. Tačiau elektrinės savininkės bendrovės „Hidromodulis“ vadovas Aloyzas Liaugaudas tvirtina, kad tai nepadėtų, o galėtų dar labiau pakenkti. Anot jo, trumpam leidus pratekėti didesniam vandens kiekiui, paskui vandens lygis vėl labai greitai pakiltų.

Nuleisti visą užtvankoje esantį vandenį neleidžia bendrovė „Grigiškės“, mat taip būtų sustabdyta jos veikla. Įrenginiams aušinti vandenį būtų galima imti ir iš Neries, tačiau tam bendrovė turėtų ruoštis, o tai truktų nuo trijų dienų iki savaitės.

Vis dėlto svarstoma nuo antradienio vandens lygį prieš užtvanką pamažu sumažinti pusmetriu ir taip bandyti gelbėti gyventojus. Grigiškių seniūnas Leonardas Klimovičius baiminasi, kad dėl to gali pakilti vanduo žemiau užtvankos ir nukentės ten gyvenantys grigiškiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius