-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 14

Valdžios atstovai „Eurobasket 2011“ mėgaujasi nemokamai

Paprasti krepšinio sirgaliai palaikyti savo rinktinės į arenas veržiasi pasistumdę eilėse ir už bilietus pakloję dideles sumas pinigų. O štai valdžios atstovai krepšiniu mėgaujasi nemokamai, gavę bilietus dovanų iš verslininkų bei čempionato organizatorių.
Susigėdęs E.Masiulis tikino deklaruosiantis verslininkų dovaną.
Susigėdęs E.Masiulis tikino deklaruosiantis verslininkų dovaną. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panevėžio ir Vilniaus arenose, kur kovėsi Lietuvos rinktinė, nemokamai rungtynes stebėjo nemažai politikų. Dar daugiau jų turėtų suplūsti į Kauno areną, kur mūsų krepšininkai bandys pasiekti čempionato viršūnę.

Praėjusį sekmadienį vykusią Lietuvos ir Vokietijos vyrų krepšinio rinktinių kovą sostinės „Siemens“ arenos ložėje stebėjo būrys linksmai nusiteikusių politikų. Už bilietus į šias varžybas krepšinio sirgaliai turėjo pakloti daugiau kaip 200 Lt, tačiau kai kuriems Seimo nariams bei ministrams šis malonumas nieko nekainavo.

Krepšinio rungtynes Lietuvos aludarių asociacijos kvietimu stebėję, „15min“ prisipažino susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, teisingumo ministras Remigijus Šimašius, parlamentarai Kęstutis Masiulis, Jurgis Razma ir Algis Čaplikas.

180 litų – tiek kainuoja politikams padovanoti bilietai

Maloniai verslininkų dovaną priėmę politikai „15min“ aiškino nieko bloga nepadarę, esą tokios menkavertės dovanos net negalima laikyti pakiša ar nusižengimu etikai. Tiesa, kai kurie politikai vis dėlto susigėdo.

Dovanų neima, bet pakvietimus...

Teisingumo ministras R.Šimašius „15min“ aiškino kvietimus į krepšinio varžybas priėmęs kaip „draugiškumo gestą“. „Nemačiau dėl to jokių problemų. Dovanų neimu, bet šiuo atveju tai buvo pakvietimas ir tiek“, – sakė jis.

Krepšininkų kovą stebėjęs susisiekimo ministras E.Masiulis „15min“ prisipažino, kad buvo kviečiamas į daugiau rungtynių, tačiau jis proga nemokamai žiūrėti krepšininkų kovą pasinaudojo tik kartą. „Kitais vakarais buvau tribūnose su sirgaliais. Na, šį dalyką tikrai deklaruosiu. Aš neturiu veiklos, susijusios su jų (aludarių, – aut. past.) interesais. O jeigu tokia veikla bus ateityje, aš tikrai nusišalinsiu nuo sprendimų priėmimo“, – žadėjo ministras.

Politikų draugijoje „Siemens“ arenoje buvo pastebėtas ir švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, tačiau jis „15min“ sakė, jog nėra priėmęs jokių kvietimų į krepšinio čempionatą.

Kodėl nesutikti?

„Man paskambino, paklausė, ar sutikčiau, ir nuėjau. Kodėl nesutikti? Ne visas dovanas galima traktuoti kaip kyšį, – „15min“ klausimais stebėjosi parlamentaras konservatorius K.Masiulis. – Mes dažnai gauname kvietimų į įvairius priėmimus, koncertus, bilietai į tuos renginius irgi kainuoja pinigus. Yra tokia sąranga pasaulyje, rengėjai nori, kad būtų svarbių asmenų.“

Liberalcentristas Seimo pirmininkės pavaduotojas Algis Čaplikas „15min“ sakė kvietimu pasinaudojęs tik kartą. „Kokia čia dovana? Kas čia tokio blogo? Atėjau, pažiūrėjau, ir viskas. Ar nereikėtų to traktuoti kaip kyšio? Jūs gal išėjote iš proto? Nemanau, kad čia kažkokia problema“, – teigė tautos išrinktasis.

Nesijaučia skolingas

Valdančiosios Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas J.Razma, taip pat aiškino priėmęs kvietimą stebėti krepšinio rungtynes, aiškino, jog svarbiausia, kad iš verslininko dovaną paėmęs politikas išliktų objektyvus sprendžiant su verslu susijusius klausimus. „Aš labai gerai suprantu, kas yra viešieji interesai, ir su jokiais pakvietimais man įtakos niekas negali daryti. Kuo aukštesnis vadovas, tuo daugiau kvietimų gauna, o atsisakymas kartais gali būti suprastas kaip arogancija“, – sakė J.Razma.

„Siemens“ arenos ložėje, kurioje pramogavo politikai, „15min“ prisipažino buvęs ir parlamentaras, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Tačiau jis teigė ten užsukęs tik pasilabinti su kolegomis, o į areną patekęs su paties įsigytu bilietu.

„Esu įsigijęs bilietus kaip Lietuvos moterų krepšinio lygos prezidentas. Kad kolegos kvietimus paėmė nemokamai, vertinu neigiamai, manau, kad jie šias dovanas turi įtraukti į viešųjų ir privačių interesų deklaracijas“, – sakė jis.

Socialdemokrato žiniomis, politikams dalintų bilietų kaina siekė 180 litų.

Seimo liberalų frakcijai vadovaujantis Erikas Tamašauskas įsitikinęs, kad politikai, priimantys dovanas iš verslininkų, elgiasi neetiškai. „Sugėdinsiu kolegą (E.Masiulį , – aut. past.). Kaip? Žodžiu, o kaip kitaip?“ – kalbėjo liberalas.

Valstybės vadovams – specialios vietos

Už galimybę stebėti Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynes nemoka ir daugiau valdžios atstovų. Jie tikina, jog krepšiniu mėgaujasi ne verslininkų, o čempionato organizatorių kvietimu.

Kartu su aukščiausiais valstybės vadovais už Lietuvos krepšinio rinktinę sirgusios krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės atstovė Ugnė Naujokaitytė „15min“ tvirtino, kad ministrę į areną pakvietė čempionato organizatoriai. Tą patį „15min“ aiškino ir ūkio ministras Rimantas Žylius. „Žiūrėjau Lietuvos ir Turkijos vyrų rinktinių varžybas Panevėžyje organizatorių kvietimu“, – sakė ministras. Čempionato rengėjų kvietimu pasinaudojo ir parlamentaras Žilvinas Šilgalis.

Anot premjero Andriaus Kubiliaus atstovės spaudai Jardos Paukštienės, sporto renginio organizatoriai aukščiausiems šalies vadovams arenose yra skyrę vietas. „Premjeras yra vyriausybinės darbo grupės, organizavusios čempionatą, pirmininkas. Žinoma, kad jis neperka bilietų, nes neprivalo pirkti“, – pabrėžė ji.

Etikos sargas atlaidus

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Remigijus Rekerta neskuba smerkti už verslininkų pinigus krepšinį stebėjusių parlamentarų bei ministrų.
Jo teigimu, įstatymas įpareigoja politikus deklaruoti dovanas, kurių vertė yra 5 MGL (šiuo metu – apie 650 Lt).

Etikos sargas priminė, kad politikai negali priimti dovanų, kuomet jos gali sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

„Tačiau apie interesų konfliktą reikia kalbėti labai atsargiai, nes galima žmones daug kuo apkaltinti. Jeigu politikai šiuo metu arba artimiausiu metu planuoja daryti sprendimus, susijusius su aludarių interesais, jie tokios dovanos imti negali, bet jeigu jie dar nežino, ar reikės dėl to spręsti, neskubėčiau smerkti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius