Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 20 /19:19

Rankos sukirstos: „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicija lieka dirbti

Kelias dienas viešai priekaištais vieni kitiems žarstęsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir socialdemokratų atstovai pirmadienio pavakarę susirinko išsiaiškinti nesutarimų. Po pusantros valandos vykusio susitikimo partijos susitaikė. Dar ryte kalbėjęs apie savijautą it mažumos Vyriausybėje premjeras Saulius Skvernelis vakare jau tvirtino, kad jos nė nebuvo susipykusios.
Posėdžio akimirka
Algirdas Butkevičius, Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai kad ir susipykę labai nebuvome. Darbas vyksta toliau“, – sakė S.Svernelis.

Pasak jo, buvo aptarti artimiausi Seimo sesijos darbai, buvo aptarta, kaip galima sklandžiau bendradarbiauti ir nutarta daugiau kalbėtis.

„Galime konstatuoti, kad koalicija toliau dirba ir priiminės tuos sprendimus, kuriuos reikalinga valstybei priimti“, – sakė jis.

Galime konstatuoti, kad koalicija toliau dirba ir priiminės tuos sprendimus, kuriuos reikalinga valstybei priimti, – sakė S.Skvernelis.

Pasak S.Skvernelio, suprantama, kad koalicijos partnerės nesutars visiškai visais klausimais, tačiau esą nutarta, kad pozicijos bus išsakomos iš anksto, o ne balsavimu.

„Daugiau reikia kalbėtis. Dar daugiau kalbėtis. Reikia tas savo pozicijas, kur yra nuomonių nesutapimai ir, matyt, liks, tai reikia iš karto pasakyti partneriams, pasakyti argumentus, dėl ko jie skiriasi, ir ieškoti būdų kaip, vėlgi, argumentais surasti tuos bendrus sprendimus arba kompromisus, jeigu reikia“, – sakė S.Skvernelis.

Dar ryte kalbėjęs apie jausmą lyg dirbtų mažumos Vyriausybėje, vakare S.Skvernelis pripažino, jog bendrumo su koalicijos partneriais radosi daugiau.

VIDEO: S.Skvernelis: „Koalicija toliau dirba“

„Tai ramu visą laiką buvo. Tik labai aiškiai reikia žinoti, kokiomis sąlygomis dirbi. Mes ir kalbame, kad nebūtų plenariniame posėdyje tokių siurprizų. Turi prognozuoti ir ruoštis. Jei matai, kad, sakykim, nuomonės nesutampa, juk tikrai nebus taip, kad nebus klausimų, kur nebus išsiskyrimų, bet tai reikia žinoti. Blogiausia, kai mes vienas kitam siurprizus padarome plenariniame posėdyje“, – sakė jis.

Socialdemokratų pirmininkas apie koalicijos ateitį po susitikimo nepasisakė, tačiau paskui partija išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad socialdemokratai laikosi Vyriausybės programos, bet iš koalicijos partnerių taip pat tikisi platesnio klausimų aptarimo, aiškiai nusakytų prioritetų ir kompromisinių sprendimų.

„Koalicija negali būti pagrįsta diktatu, tikintis, kad vieni partneriai besąlygiškai priims ir puls įgyvendinti visus vieno iš partnerių siūlymus. LSDP primena, kad politinė atsakomybė už valdančiųjų sprendimus abiejų koalicijos partnerių vienoda nežiūrint parlamentinių mandatų skaičiaus skirtumo“, – rašoma partijos pranešime spaudai.

Dėl urėdijų reformos nuomonės nekito

Vis dėlto ir po šio susitikimo socialdemokratai liko prie savo nuomonės, kad urėdijų reforma neturi būti forsuojama.

„Mes turime diskutuoti dėl turinio. Mes šiandien visi aptarinėjome, kad artimiausiu metu socialdemokratai pateiks savo pasiūlymus, pastabas ir mes kartu susėdę (...) aiškiai pasakysime, kuriems pasiūlymams pritariame, o kuriems ne“, – sakė socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Jis prisiminė, kad dar pačiam būnant premjeru, medienos pardavimą buvo bandoma centralizuoti ir vykdyti per vieną įmonę.

„Manau, kad tada iškart atkristų diskusijos, debatai, ar tai yra skaidru“, – sakė jis.

Taip pat, pasak A.Butkevičiaus, urėdijos galėtų bendrai įsigyti technines priemones ir jas naudoti efektyviau.

Galbūt pritrūko pusvalandžio kokio socialdemokratų frakcijai, kad kyla dar abejonių. Bet, aš manau, kad kuo daugiau šnekėsime, tuo mažiau abejonių liks ir labai tikiuosi, kad beveik visi balsuosime už šį įstatymą, – juokėsi R.Karbauskis.

Tačiau S.Skvernelis labiausiai nenori palikti smulkioms urėdijoms laisvės savarankiškai vykdyti viešuosius pirkimus.

Pasak jo, nėra jokio argumento, kodėl reikėtų palikti 25 juridinius asmenis.

„Kitokio kelio, kaip viena įmonė, aš nematau. O pats turinys, ką mes ir kalbėjome, tai turi būti skaidrus, aiškiai suprantamas medienos pardavimas. Jeigu mes pateiksime net iki svarstymo komitetuose sprendimą, koks jis turėtų būti, tai atkris klausimas apie 25 urėdijas. Šiandien juridinio asmens statuso reikia tam, kad būtų galima skelbti savo mažą konkursėlį, o tai sąlygoja eilę problemų“, – kalbėjo premjeras.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis dar pajuokavo, kad galbūt socialdemokratams, kaip jo paties vadovaujamiems „valstiečiams“, derėtų dar padiskutuoti šia tema.

„Kuo mes daugiau girdėjome, tuo mažiau abejojome. Galbūt pritrūko pusvalandžio kokio socialdemokratų frakcijai, kad kyla dar abejonių. Bet, aš manau, kad kuo daugiau šnekėsime, tuo mažiau abejonių liks ir labai tikiuosi, kad beveik visi balsuosime už šį įstatymą“, – sakė jis.

Dėl M.Basčio balsuos laisvai

A.Butkevičius pirmadienį tikino, kad socialdemokratai taip pat sulaukė „valstiečių“ staigmenos, kai šie nesilaikė žodžio ir nepritarė socialdemokrato Artūro Skardžiaus siūlymui išplėsti Seimo nario Mindaugo Basčio ryšius su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais turinčio komiteto klausimų rato.

„Įvairių klausimų buvo. Ne, aš galiu pasakyti, kad buvo susitarimas, kad mūsų tam tikri pasiūlymai bus įtraukti į Seimo nario Povilo Urbšio pateiktą nutarimą. O po to ir to nutarimo atsisakė, ir tų pasiūlymų nepriėmė“, – pirmadienį priešpiet pripažino A.Butkevičius.

Sprendžiant, ar suteikti įgaliojimus Seimo nario Mindaugo Basčio ryšius su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais tirti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, socialdemokratas Artūras Skardžius bandė Seimui įpiršti mintį tyrimą praplėsti iki dabartinio susisiekimo ministro Roko Masiulio veiklos tyrimo. Tačiau to padaryti socialdemokratams nepavyko.

Po koalicijos partnerių susitikimo vakare Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino, kad „valstiečiai“ savo žodžio šiuo klausimu nesulaužė.

„Jokių siurprizų mes nepateikėme. Mūsų supratimas yra, kad turi būti atliktos visos procedūros, kurios yra numatytos įstatymuose ir jos bus atliktos. O toliau kiekvienas Seimo narys, jei bus Konstitucinio Teismo sprendimas tai svarstyti, priims savo sprendimą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

„Nėra jokio bandymo tai blokuoti“, – pridūrė jis vėl primindamas esą nemažai klausimų šis Seimas jau priėmė vienbalsiai.

Pasak S.Skvernelio, susitikime taip pat buvo sutarta, kad Darbo kodeksas Seime turi būti priimtas toks, dėl kokio sutars Trišalė taryba.

„Tai, kas bus suderinta Trišalėje taryboje, tai nėra tobula, tai yra kompromisas, pasiektas tiek darbdavių, tiek profesinių sąjungų, bet esminis principas, kad mes Vyriausybėje per artimiausias savaites tai adaptuojame į įstatymo projektą, teikiame Seimui ir valdančioji koalicija priima tik tai, kas sutarta Trišalėje taryboje“, – aiškino S.Skvernelis.

Koalicijos taryboje „valstiečiams“ atstovavo partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė, Seimo nariai Povilas Urbšys ir Virginijus Sinkevičius.

Socialdemokratai į susitikimą delegavo partijos pirmininką Algirdą Butkevičių, partijos frakcijos seniūnę Ireną Šiaulienę, jos pavaduotoją Juozą Oleką, Seimo vicepirmininką Gediminą Kirkilą ir Seimo narį Juozą Bernatonį.

Ryte negailėjo kritikos

Pirmadienį ryte premjeras S.Skvernelis susitikime su žurnalistais pareiškė, kad ši Vyriausybė vis labiau panašėja į mažumos, nes niekada nežinai, ar sulauksi koalicijos partnerių paramos.

„Dėl kiekvieno esminės reformos, reikalingos valstybei, reikės ir reikia tartis iš esmės su atskiromis politinėmis jėgomis, nes požiūriai yra skirtingi, ypač į tuos procesus, kurie yra senai susiformavę kaip tam tikri simboliai. Mes šiandien dažnai sutariame, bet kai reikia išreikšti valią Seime, atsiranda įvairiausių priežasčių arba sprendimų, kurie yra siurprizai. Norint užsitikrinti sėkmę reikia darbuotis iš esmės su visomis Seimo frakcijomis individualiai“, – žurnalistams sakė jis.

Dar ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Seime sprendė, ar verta toliau dirbti koalicijoje su socialdemokratais, kurie nepalaikė Vyriausybės teiktų Miškų įstatymo pataisų. Tuomet kalbėta, kad dauguma frakcijos narių norėtų keisti koalicijos partnerius.

Savo ruožtu socialdemokratų lyderis A.Butkevičius pirmadienį tikino, kad kad susitarimų nesilaiko ne jo vadovaujama partija, o patys „valstiečiai“.

Pasak A.Butkevičiaus, socialdemokratams buvimas koalicijoje nėra gyvybiškai svarbus.

„Siūlyčiau pirmiausia savo virtuvėje susitvarkyti, aiškiai pasakyti, ar koalicijoje socialdemokratai gali būti, ar jie mato tolimesnį tikslingumą buvimo, o jeigu ne, tai mes esame atsakingi už esančią padėtį Lietuvoje ir mes elgsimės labai atsakingai“, – sakė A.Butkevičius.

Klausiamas, ar po visų apsižodžiavimų dar mato socialdemokratus sėkmingai dirbančius koalicijoje, A.Butkevičius sakė, kad „valstiečiai“ yra pagrindinė koalicijoje frakcija, todėl jie turi aiškiai pasakyti, ar socialdemokratai joje dar reikalingi.

Valdančiąją koaliciją sudaranti „valstiečių“ frakcija turi 56 balsus parlamente, koalicijos partneriai socialdemokratai turi 19 atstovų Seime. Opoziciniai konservatoriai – 31 nario frakciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius