-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13

Valdžios partijos nesutaria dėl automobilių mokesčio ir akcizų alui didinimo

Valdančiųjų Politinė taryba penktadienį vėl tarsis, iš kokių šaltinių surinkti pajamų grąžinti per krizę apkarpytas pensijas. „Darbiečių“, „tvarkiečių“, Socialdemokratų partijų ir Lenkijos rinkimų akcijos atstovai neturi vieningos nuomonės dėl darbo grupės siūlymų įvesti automobilių mokestį ir didinti alkoholio akcizus.
Pirmasis „Panevėžys-Streets“ susitikimas
Automobiliai / Luko Čerkausko nuotr.

Daugiausia valdančiųjų koalicijoje narių turinčios Socialdemokratų frakcijos vadovė Irena Šiaulienė BNS teigė, kad automobilių apmokestinimas – neišvengiamas: „Bijome, kad viršplaninių pajamų gali neužtekti pensijoms grąžinti ir šis mokestis yra optimalus. Mano supratimu, jis yra mažiausiai kenksmingas.“

Tačiau ji sutinka, kad mokestis visuomenei pristatomas netinkamai, todėl, socialdemokratės teigimu, Politinėje taryboje bus siūloma keisti naujų mokesčių pristatymo visuomenei būdą ir formą.

„Per anksti pradėta diskutuoti – kai dar niekas neaišku, kai yra tik vieni ar kiti siūlymai“, – teigė I.Šiaulienė.

Ji abejojo, ar bus siūloma didinti akcizą alui, tačiau patikino, kad dėl pensijos kompensavimo mirusių pensininkų paveldėtojams diskusijos baigtos – yra tvirtas sutarimas ir neišmokėta dalis nebus grąžinama.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis ketvirtadienį Seime žsakė nepritariąs automobilių mokesčiui

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis ketvirtadienį Seime žsakė nepritariąs automobilių mokesčiui ir siūlo ieškoti kitų lėšų: „Jų yra nemažai, tai ir kova su kontrabanda, ir šešėlis, ir kapitalo apmokestinimas, nėra prasmės žmonėms paimti pinigus iš vienos kišenės ir duoti į kitą".

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnės Biudžeto ir finansų komiteto narės Ritos Tamašunienės taip pat netenkina pensijų kompensavimo šaltiniai.  

„Finansų ministras Rimantas Šadžius nori užsitikrinti lėšų kitiems metams grąžinti pensijas, bet nemanau, kad reikia susieti pensijų grąžinimą su transporto mokesčiu. Vis tiek įsipareigojimas lieka, ar mes įvestume, ar neįvestume naujus mokesčius“, – BNS teigė parlamentarė.

R.Tamašunienė sako, kad ją automobilių apmokestinimas pagal variklio tūrį tenkintų: „Kas turi nedidelį mašiniuką, mokės mažiau, o prabangių ir galingų automobilių savininkai – daugiau. Socialiai teisinga“. Pasak jos, automobilius turi 120 tūkst. pensininkų.

Negalima sieti nei alkoholio akcizų didinimo, nei automobilių mokesčio įvedimo su pensijų kompensavimu – paimi ir atiduodi, – V.Baltraitienė

„Darbietė“ Virginija Baltraitienė pasipiktino tokiais Finansų ministerijos siūlymais.

„Tai neteisinga ir amoralu. Negalima sieti nei alkoholio akcizų didinimo, nei automobilių mokesčio įvedimo su pensijų kompensavimu – paimi ir atiduodi.

Dabar man reikės skaičiuoti, kiek turėsiu išgerti pabrangusio alkoholio, kad mano mamai būtų galima grąžinti pensiją“, – BNS teigė V.Baltraitienė.

Ji siūlo bent pusę iš automobilių mokesčio surinktų pajamų skirti kelių priežiūrai, taip pat svarstyti galimybę įvesti mišrų automobilių apmokestinimą – vienoks mokestis būtų seniems automobiliams, kitoks – galingiems.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis BNS sakė, kad frakcija naujų siūlymų dėl automobilių mokesčio nėra aptarusi: „Bendros pozicijos nėra – yra įvairių nuomonių, bet dėl vieno sutariama – jeigu yra vidinių rezervų, kelti ar įvesti mokesčių nereikia“.

Tačiau „tvarkiečių“ frakcijos vadovas pripažino, kad šios frakcijos parlamentarai neprieštaraus, kad būtų didinamas akcizas alkoholiui ir tabakui. Jis taip pat sako, kad papildomai lėšų į biudžetą būtų galima surinkti, 5 proc. sumažinus valdininkų skaičių: „Per lėtai daroma, sparčiau reikėtų.“

P.Gražulis taip pat siūlo labiau apmokestinti lošimų verslą – nustatyti didesnius atskaitymus į biudžetą arba sekti Lenkijos pavyzdžiu ir jį suvalstybinti: „Lenkai gali tai padaryti, Švedijoje ir Suomijoje lošimų verslas valstybės rankose – ji gauna papildomas pajamas, o mes negalime?“

Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui iš viso reikės apie 443 mln. litų. Šiemet ketinama išmokėti 88,6 mln. litų, o likusi suma bus kompensuota 2015-2016 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius