Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 27

Valinskas prašo „Greenpeace“ pareikšti nuomonę dėl dujotiekio Baltijos jūros dugne

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas laišku kreipėsi į tarptautinės aplinkos apsaugos organizacijos „Greenpeace“ vadovybę, kad ši pareikštų nuomonę dėl Baltijos jūros dugnu planuojamo tiesti dujotiekio „Nord Stream“.
Spaudos konferencija
A.Valinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Valinskas laiške pabrėžė, jog šiuo metu dujotiekio projektavimas ir jo poveikio aplinkai svarstymas jau įžengė į baigiamąją stadiją, todėl Lietuvos ir kitų Baltijos jūros valstybių visuomenėse kyla nerimo nuotaikos.

„Šiandien Baltijos jūros dugnu ketinama tiesti 1220 kilometrų dujotiekį, kuris po vandeniu sujungtų Rusijos ir Vokietijos dujų vartotojus bei išilgai perskrostų visą Baltijos jūrą. Mes suprantame apsirūpinimo dujomis svarbą bei energetinio diversifikavimo siekius, tačiau mums nerimą kelia poveikis Baltijos jūros ekosistemai, augmenijai ir gyvūnijai“, – trečiadienį pasirašytame laiške „Greenpeace“ Tarptautinės direktorių valdybos pirmininkei Lalitai Ramdas teigė A.Valinskas.

Jis laiške aiškino, kad iki birželio pradžios Baltijos jūros šalys, per kurių ekonominę zoną eis dujotakis, pateiks savo vertinimus bei išduos leidimus povandeninėms dujotakio statyboms.

„Prašyčiau Jūsų išsakyti savo profesionalią ir argumentuotą nuomonę dėl tokių grandiozinių statybų Baltijos jūroje, dėl galimo šių statybų ilgalaikio ir trumpalaikio poveikio“, – rašo Seimo vadovas.

Jis vylėsi, kad „Greenpeace“ ekspertų pateikta informacija ir argumentai „sustabdys Baltijos jūros žlugdymą ir nuramins Lietuvos bei kitų Baltijos jūros šalių žmonės.

Anot A.Valinsko, aktyvi ir profesionali „Greenpeace“ pozicija ne kartą atkreipė pasaulio bendruomenės dėmesį į nepriimtiną žmogaus veiklą gamtoje. Jis taip pat pabrėžė, kad „Greenpeace“ bendruomenė ne kartą garsiai perspėjo ir dėl vienos unikaliausių, tačiau vienos labiausiai užterštų, pasaulyje jūrų – Baltijos jūros – būklės ir grėsmių, kylančioje dėl joje vykdomos žmogaus veiklos.

„Deja, turime pripažinti, kad grėsmė ir iššūkiai 9 valstybių krantus skalaujančiai Baltijos jūrai išlieka ir nemažėja. Laivybos mastai auga, užterštumas didėja, cheminio ginklo jūros dugne irimo procesai nesprendžiami ir nenuspėjami“, – rašo A.Valinskas.

Europos šalys, per kurių teritorijas bus tiesiamas dujotiekis, savo išvadas dėl jo turi pateikti iki birželio 8 dienos.

Prieštaringai vertinamas 7,4 mlrd. eurų vertės „Nord Stream“ dujotiekis, kurio planuojamas ilgis – 1220 kilometrų, turėtų sujungti Rusijos Baltijos pakrantę netoli Vyborgo su Vokietijos Baltijos pakrante prie Greifsvaldo.

Lietuva ar kitos Baltijos šalys neturi teisės vetuoti dujotiekio tarp Vokietijos ir Rusijos tiesimo, tačiau projektą turi palaiminti Suomija, Švedija ir Danija. Šių šalių leidimus tikimasi gauti šiais metais.

Realius darbus žadama pradėti 2010 metais, o dujotiekio projekto galutinio įgyvendinimo data numatyta 2012-2013 metai.

„Greenpeace“ yra tarptautinė aplinkos apsaugos organizacija, įkurta 1971 m. Vankuveryje. Jos nariai pagarsėjo pasaulyje savo akcijomis prieš atmosferinius ir požeminius atominius bandymus, banginių medžioklę, miškų naikinimą, naftos kompanijų politiką bei kita. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius