Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 28

„Valstiečiai“ kaip Darbo partija: rinkimams nešė pinigus, kurių oficialiai neturi

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į triumfą Seimo rinkimuose žygiavo su palyginti kukliu biudžetu. Į partijos rinkiminę sąskaitą suaukota iš viso 270,68 tūkst. eurų. Didelė dalis šios sumos – pačių LVŽS kandidatų suneštos lėšos. Lyg ir suprantama, jei ne viena aplinkybė – kai kurie kandidatai partijai atidavė pinigus, kurių oficialiai neturi.
Saulius Skvernelis pristatė visus LVŽS sąrašo narius
Saulius Skvernelis partijai atidavė nedidelę dalį savo santaupų, priešingai nei kai kurie jo bendražygiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nemaža dalis LVŽS kandidatų turi sukaupę po kelis ar keliolika tūkstančių eurų santaupų. Vieni partijai atseikėjo palyginti menką dalį, kiti – beveik viską. O buvo ir tokių, kurie paaukojo gerokai daugiau, nei turėtų būti jų piniginėse. Tokia situacija iki skausmo primena Darbo partijos taktiką pernykščiuose savivaldos rinkimuose.

Ramūnas Karbauskis apėjo apribojimus?

Dosniausias LVŽS kampanijos rėmėjas – partijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis prie LVŽS triumfo tiesiogiai prisidėjo paaukodamas daugiau nei 15 tūkst. eurų. Tiesa, tai ne visi pinigai, į LVŽS kasą atkeliavę iš Karbauskių šeimos.

Dar po 7 tūkst. eurų LVŽS paaukojo R.Karbauskio tėvas, buvęs kolūkio pirmininkas Česlovas Vytautas Karbauskis, bei politiko sesuo, ūkininkė Jurga Karbauskytė.

Pats R.Karbauskis paaukojo kaip tik tiek, kiek leidžiama – kandidatai kampanijai skirti gali ne daugiau nei 20 vidutinių darbo užmokesčių siekiančią sumą. Fiziniams asmenims, nekandidatuojantiems rinkimuose, nustatytas limitas – 7520 eurų, vos šiek tiek daugiau, nei paaukojo du R.Karbauskio artimieji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Valstiečiai“ turi savo „Ievutę“

Bent du LVŽS sąrašo kandidatai partijai paaukojo daugiau pinigų, nei nurodė turintys Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktose turto deklaracijose.

Kęstas Spūdys, prieš rinkimus įrašytas 125 numeriu partijos sąraše, LVŽS paaukojo net 14 tūkst. eurų. Kandidato deklaruotos santaupos – beveik 10 kartų mažesnės už aukos sumą. 1800 eurų.

Paklaustas, iš kur ėmė partijai paaukotus pinigus, K.Spūdys 15min pareiškė pinigų iš tikrųjų turėjęs.

VRK nuotr./Kęstas Spūdys
VRK nuotr./Kęstas Spūdys

„Šiaip tai, na kaip, turėjau aš tų lėšų. Ką aš žinau“, – sakė „valstietis“.

Paprašytas patikslinti partijai paaukotų pinigų kilmę, jis patikino pinigus pasiskolinęs iš artimųjų.

„Žinot, dar yra ir šeima. Na, tėtis mano yra didelis ūkininkas. Tai, galima sakyti, mes pasikalbėjom, aš pasiskolinau tai savo kampanijai. Ir... ir viskas“, – tęsė K.Spūdys.

Beje, kandidatų interesų deklaracijoje nenurodytas nei vienas pinigų skolinimosi sandoris. Tiksliau, K.Spūdys apskritai nedeklaravo jokių sandorių.

Tokia versija primena „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės pasiaiškinimus dėl partijai 2014 m. rinkimų kampanijai paaukotos 44 tūkst. litų (12,74 tūkst. eurų) sumos. Paklausta, iš kur gavo oficialiai neturėtus pinigus, jaunoji politikė teigė, kad jie atkeliavo iš „šeimos plačiąja prasme“.

Dėl šios istorijos tuometei Seimo pirmininkės patarėjai prilipo „Ievutės“ pravardė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Negana to, piniginę smarkiai patuštinęs kandidatas dar turi 13 tūkst. eurų negrąžintų skolų. Tiesa, ūkininkas K.Spūdys pernai deklaravo pakankamai įspūdingas pajamas – beveik 50 tūkst. eurų. Būtent šiuo argumentu jis grindžia savo įsitikinimą, esą partijai atiduoti 14 tūkst. eurų jam netaps didele našta.

„Ne, neapsunkins. Kadangi mano atlyginimas yra pakankamai didelis, kad sudengtų tas išlaidas“, – nesijaudino K.Spūdys.

14 tūkst. eurų „valstiečiui“ sėkmės neatnešė. Po reitingavimo jis partijos sąraše pakilo per 7 pozicijas – į 118 vietą, kuri vietos Seime nesuteikia net nepaisant triuškinančios partijos pergalės rinkimuose. Vis dėlto kampanijai atiduotų pinigų K.Spūdžiui negaila. Jis tikina jau galvojantis apie 2020 metų rinkimus, kur jaunasis politikas ruošiasi „normaliai sudalyvauti“.

„Turėjau tikslą, sakykim. Tai sąrašas yra sąrašas, sakykim, ar ne? Tai yra galimybė patekti į Seimą. O ar pasirinktos priemonės davė rezultatus – tai čia jau kitas klausimas. Galima sakyti, patirtis kitiems Seimo rinkimams. Aš nelaikau to pralaimėjimu, kadangi kitą kadenciją ketinu normaliai sudalyvauti. Aš jau matau, kur buvo padarytos klaidos“, – šviesią ateitį sau piešė LVŽS kandidatas.

E.Vareikio santaupų nulis, auka partijai – 3 tūkstančiai

Savo oficialias santaupas dar smarkiau viršijo su „valstiečiais“ kandidatavęs buvęs konservatorius Egidijus Vareikis. Parlamentaras deklaravo neturintis jokių santaupų, tačiau sugebėjo LVŽS paaukoti 3 tūkst. eurų.

Paklaustas, kaip sugebėjo paaukoti pinigus, kurių oficialiai neturėjo, Seimo narys 15min patikino, esą pinigų pas jį buvo, tačiau jų esą nereikėjo deklaruoti.

„Ten yra sakoma, kad jeigu neviršija kažkokio skaičiaus piniginės lėšos, tai nedeklaruoji. Pas mane tų piniginių lėšų buvo nedaug, bet... lėšų banke yra“, – padrikai aiškino E.Vareikis.

Jis patikino, esą deklaravimo klausimais konsultavosi su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, ir šie esą patvirtino, kad pinigų deklaruoti nereikia. Anot politiko, vienas to motyvų – jo oficialiai deklaruota 52,74 tūkst. eurų skola.

„Tai kai deklaruoji skolą, aš klausiau VMI, jeigu „minusas“ yra, tai, sakė, reikia rašyti nulį“, – įsitikinęs E.Vareikis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Vareikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Vareikis

Beje, būtent skolomis politikas argumentavo savo sprendimą nesitraukti iš Seimo, kai pateko į skandalą galimai girtas užtiktas Vilniaus oro uoste. Dabar E.Vareikis giriasi įveikęs priklausomybę ir propaguojantis blaivybę.

Paramą partijai jis vadina „skausminga“ suma, bet investicijos nesigaili. „Na, skausminga. Aš savo visų kreditų limitų neviršijau, ant ribos jau esu. Na, tai skausminga, žinoma, skausminga. O ką dabar padaryti? (...) Na, atsipirko. Stengiausi, kad atsipirktų. Na, šiaip tai skausminga 3 tūkst. eurų, aišku“, – atsiduso E.Vareikis.

Buvęs konservatorius „valstiečių“ sąraše rikiavosi pačiame dugne – 141 vietoje. Tačiau jam rinkimai susiklojo kur kas geriau nei 14 tūkst. eurų partijai atseikėjusiam K.Spūdžiui. E.Vareikis po reitingavimo šovė į 23 sąrašo poziciją ir iškovojo Seimo nario mandatą.

Pusė gyvenimo santaupų – partijai

Be K.Spūdžio ir E.Vareikio, oficialias santaupas viršijančias sumas partijai paaukojo Juozas Varžgalys, dar turintis 10 tūkst. eurų negrąžintų paskolų, bei beveik tiek pat skolų turinti būsima parlamentarė Aušra Papirtienė. Tiesa, nulį eurų santaupų deklaravę politikai partijai atseikėjo palyginti kuklias sumas – atitinkamai 870 ir 205 eurus.

LVŽS sąraše netrūko ir tokių politikų, kurie partijai paaukojo didžiąją dalį savo oficialių santaupų. Būsimas Seimo narys Viktoras Pranckietis su sutuoktine kampanijai paaukojo 15,6 tūkst. eurų. V.Pranckiečio santaupos – apie 54 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valerijus Simulikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valerijus Simulikas

Prie „valstiečių“ prisišliejęs dabartinės kadencijos parlamentaras Valerijus Simulikas partijai paaukojo arti pusės savo santaupų – 10,46 tūkst. eurų. Trečdalį santaupų – 10 tūkst. eurų – atidavė ir būsimas Seimo naujokas Mindaugas Puidokas. Apie trečdalį savo pinigų paklojo ir Laimutė Matkevičienė, partijos sąraše buvusi pakankamai žemai, bet į Seimą patekusi per vienmandatę apygardą. Lygiai pusę savo santaupų partijai atidavė ir pagal sąrašą išrinkta Virginija Vingrienė.

„Valstiečių“ sąrašo lyderis Saulius Skvernelis pasitenkino kur kas kuklesne investicija. Iš savo deklaruotų 62,7 tūkst. eurų santaupų partijai jis atidavė tik 2 tūkstančius.

Visą „valstiečių“ kandidatų paramos partijai statistiką rasite žemiau. Tamsiai žalia spalva žymimos politikų paaukotos sumos, šviesiai žalia – jų deklaruotos santaupos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius