Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 27 /15:12

„Valstiečiai“ palaidojo rinkimų pažadą dvi ministerijas perkelti į Kauną

Prieš Seimo rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga žadėjo Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas perkelti į Kauną. Toks planas buvo aptarinėjamas ir po rinkimų derantis dėl koalicijos su socialdemokratais. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tuomet sakė, kad dėl perkėlimo sutarta. Tačiau klausimą sprendžiant Seimui rinkimų pažado iš visos „valstiečių“ frakcijos norėjo laikytis tik Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Siūlymą dvi ministerijas perkelti į Kauną argumentuodamas noru padėti „valstiečiams“ vykdyti rinkimų pažadus buvo registravęs konservatorius Jurgis Razma.

Tačiau pagalba „valstiečiai“ nepasinaudojo. Ketvirtadienį šį klausimą sprendžiant Seime idėjos autoriaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūno Karbauskio išvis nebuvo Seimo posėdžių salėje.

Posėdyje dalyvavę „valstiečiai“ svarstymo metu pratylėjo ir leido siūlymą ginti konservatoriams, o atėjus laikui balsuoti patys nulėmė, kad idėja būtų palaidota.

Iš 56 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausančių Seimo narių už tai, kad ministerijos būtų perkeltos į Kauną, balsavo tik Seimo vicepirmininkė R.Baškienė. Prieš buvo 14 „valstiečių“, tarp jų ir premjeras Saulius Skvernelis, 27 frakcijos nariai susilaikė.

Būtent „valstiečių“ balsai nulėmė, kad projektas būtų atmestas.

Vietoj dviejų Kaune, visas į vieną pastatą?

BNS skelbia, kad S.Skvernelis žurnalistams Seime sakė, jog į viešojo sektoriaus pertvarką žiūrima kompleksiškai, o konservatorių registruotą projektą pavadino bandymu „iš teisėkūros padaryti tam tikrą šou“.

„Vyriausybė to neatsisako, bet mes kalbame viso viešojo sektoriaus pertvarkos kontekste, nes yra planas ir konsoliduoti visus pastatus į vieną vietą, ir tada mes kompleksiškai planuojame išspręsti, niekas nepakeista. O čia yra pabandymas padaryti iš teisėkūros tam tikrą šou“, – sakė S.Skvernelis.

Perklaustas, kad galbūt nereikėjo prieš rinkimus dalinti pažadų dėl ministerijų perkėlimo, S.Skvernelis atsakė: „Aš jums lietuviškai aiškinu dar kartą – nėra atsisakyta tų pažadų, tik jie turi būti daromi ne šou būdu“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išplatintame pranešime spaudai teigia, kad teiginiai esą plano perkelti dvi ministerijas į Kauną atsisakoma, yra melagingi.

Pasak frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio, šie planai lieka tiek Vyriausybės, tiek LVŽS frakcijos vizijoje, tačiau šiandieninis oponentų pateiktas pasiūlymas buvo atmestas dėl neabejotino jo skubotumo ir mėginimo greit padaryti drastiškus, iki galo neapskaičiuotus sprendimus.

„Opozicija ima mūsų Vyriausybės planus, juos pristato kaip savo ir, mėgindami užbėgti įvykiams už akių, skubotai teikia tokius siūlymus. Aš galiu užtikrinti, kad mūsų planuose ministerijų perkėlimas lieka, tačiau mes šį žingsnį žengsime tada, kai visi skaičiavimai bus baigti, nes mūsų tikslas – ne būti pirmesniems už kažką, o reformas padaryti tokias, kad po metų ar dviejų jų nereiktų taisyti“ – pranešime spaudai cituojamas premjeras Saulius Skvernelis.

Buvo įrašę partijos programoje

Idėja buvo viena iš garsiausiai nuskambėjusių „valstiečių“ rinkimų pažadų. Ir tai nebuvo tik žodžiai.

„Stiprindami regioninę politiką ketiname perkelti į Kauną dvi ministerijas: Aplinkos ir Žemės ūkio“, – toks pažadas buvo įrašytas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje.

Palankiai apie tokią idėją yra atsiliepęs ir premjeras S.Skvernelis, ir partijos pirmininkas R.Karbauskis. Pastarasis tikino, kad ministerijos bus perkeliamos nepaisant jų darbuotojų nenoro kraustytis į Kauną.

„Tai nebus argumentas, kad darbuotojai nenori. Manau, kad tai bus įrašyta į Vyriausybės programą ir paskirti ministrai žinos, kad jų pirmas uždavinys, apart to darbo, kurį jie turi padaryti tiesiogiai, bus ir iškėlimas tų ministerijų į Kauną. Kaunas turėtų tik pasiruošti priimti ir užtikrinti, kad tai bus padaryta. Kuo greičiau Kaunas tai padarys, tuo greičiau bus perkelta“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Idėją sveikino ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Lapkričio pabaigoje tiek būsimas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, tiek kandidatas į aplinkos ministrus Kęstutis Navickas apie ministerijų perkėlimo idėją dar atsiliepė kaip neišvengiamą realybę ir sakė, kad jos įgyvendinimu abejoti neverta.

Tačiau po susitikimų su prezidente ministrai staiga prabilo, kad šis klausimas – ne prioritetinis.

Apie galimybę perkelti minėtas dvi ministerijas į Kauną dar buvo kalbama „valstiečių“ ir socialdemokratų Vyriausybės programoje, tačiau jau nebeužsimenama Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius