Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 25 /17:10

Valstiečių-žaliųjų sąlyga socialdemokratams: „Naujoje Vyriausybėje nė vieno dabartinio ministro“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga antradienį ėmėsi konsultacijų dėl koalicijos. Priešpiet susitikę su konservatoriais, po pietų valstiečių atstovai Seime sėdo kalbėtis su socialdemokratais. Už konsultacijas atsakingas Povilas Urbšys sako, kad pokalbis su socialdemokratais buvo gerokai konstruktyvesnis. Socialdemokratams valstiečiai-žalieji iškėlė sąlygą į naują Vyriausybę neskirti nė vieno dabartinio ministro, o iš socialdemokratų nesulaukė jokių reikalavimų.
Valstiečiai-žalieji susitiko konsultacijų su socialdemokratais
Valstiečiai-žalieji susitiko konsultacijų su socialdemokratais / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į susitikimą atvyko į Seimą išrinkti valstiečių-žaliųjų atstovai Rima Baškienė, Tomas Tomilinas ir nepartiniai Povilas Urbšys, Eugenijus Jovaiša ir Stasys Jakeliūnas.

Socialdemokratai derėtis atsiuntė Algirdą Sysą, Julių Sabatauską, Ireną Šiaulienę ir Andrių Palionį.

Tokį siūlymą išgirdome, bet tai nuspręsime mes. Čia yra detalės. Pirmiausia reikia nuspręsti, ar mums pakeliui, ar mes visgi dirbame skirtingose barikadų pusėse, – sakė A.Sysas.

Po beveik dvi valandas trukusio pokalbio P.Urbšys žurnalistams pranešė, kad, nors socialdemokratai taip pat nepritaria didžiosios koalicijos būrimui, jie nekelia jokių reikalavimų dėl dar vienos partijos priėmimo ir yra gerokai konstruktyvesni.

„Galime konstatuoti, kad pasiūlymas dėl nacionalinės vienybės nėra priimtinas socialdemokratams. Jie nemato savęs koalicijoje su konservatoriais. Antra, kad jie nekelia išankstinių sąlygų dėl papildomų privalomų partnerių. Trečias dalykas, kad mes apkalbėjome vertybines nuostatas, susijusias su socialiniais, ūkio, ekonomikos, švietimo, kultūros klausimais ir daugeliu atvejų mūsų požiūriai programiniai sutampa“, – sakė P.Urbšys.

R.Karbauskis: „Tai dar nėra pradžia“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį 15min teigė, kad sėkmingo konsultacinės grupės pokalbio su socialdemokratais dar negalima laikyti valdančiosios koalicijos sudarymo pradžia.

„To negalima laikyti pradžia. Kol kas tai jokia pradžia. Jie patys turi apsispręsti dėl to, kaip girdėjome, penktadienį bus socialdemokratų prezidiumo posėdis, tai čia jų problemos. Lygiai taip pat ir konservatoriai. Šioje situacijoje galima konstatuoti, kad mes padarėme savo žingsnius. Mūsų pozicijos yra išdėstytos, dabar laukiame atgalinės reakcijos“, – sakė R.Karbauskis.

Anot jo, valstiečiai-žalieji kol kas nevertins konsultacijų rezultatų ir lauks atsakymų iš galimų būsimų partnerių.

„Tikiuosi, penktadienį turėtų paaiškėti vienų ir kitų pozicija. Tada galėsime toliau pradėti kažką konkretinti“, – aiškino valstiečių-žaliųjų pirmininkas.

Klausiamas, ar abu galimi partneriai – konservatoriai ir socialdemokratai – jam atrodo vienodai geri, R.Karbauskis tikino, kad būtent taip ir yra.

„Nežiūrint visų vienų iš jų pastangų mus pažeminti, kitų – nebandymo pažeminti, mes laikome, kad mes viską turime padaryti dėl Nacionalinės vienybės koalicijos, o kada to nepavyks padaryti, tokiu atveju liks kita situacija“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Sąlyga – nė vieno buvusio ministro

P.Urbšys ir A.Sysas pripažino, kad socialdemokratams valstiečiai iškėlė sąlygą į naują Vyriausybę nesiūlyti jokio dabar pareigas einančio socialdemokrato ministro.

„Tokį siūlymą išgirdome, bet tai nuspręsime mes. Čia yra detalės. Pirmiausia reikia nuspręsti, ar mums pakeliui, ar mes visgi dirbame skirtingose barikadų pusėse. Jei mes sutinkame dirbti kartu, tai yra tolesnės konsultacijos, derybos“, – sakė A.Sysas.

Pasak jo, kol kas ši sąlyga nėra nei priimtina, nei atmestina, o tik pasiūlymas.

„Tai yra jų pasiūlymas. Tolesnės derybos priklausys nuo abiejų partnerių. Čia kaip šeimoje. Jeigu aš sakau, kad ko nors žmona nedarytų, tai dar nereiškia, kad ji neįkalbės manęs daryti kitaip“, – sakė A.Sysas.

Pasak jo, dėl tolesnių derybų su valstiečiais-žaliaisiais socialdemokratų prezidiumas spręs penktadienį.

VIDEO: P.Urbšys ir A.Sysas vertina įvykusias konsultacijas dėl koalicijos

Spręs R.Karbauskis su S.Skverneliu

P.Urbšys sako, kad konsultacijų rezultatus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, partijos valdybai ir kandidatų sąrašą vedusiam Sauliui Skverneliui pristatys artimiausiu metu.

Vėliausiai kitą savaitę bus sprendžiama, su kuo valstiečiams toliau tęsti konsultacijas, o gal jau pereiti į derybų stadiją. Tačiau jau dabar P.Urbšys neslepia, kas su socialdemokratais kalbėtis buvo daug lengviau.

„Atvirai pasakius, su konservatoriais jautėsi tokia išankstinė nuostata iš viso susėsti, pakalbėti, bet aišku buvo nuo pat pradžių, kad jie nelabai nori eiti į koaliciją. Tas privalomas partneris – liberalai, kur anksčiau buvo pasakyta, kad jų neturėtų būti, tai akivaizdžiai parodo, todėl atmosfera, kuri vyko dabar (su socialdemokratais – red. past.), tikrai buvo kitokia“, – pripažino P.Urbšys.

Anot jo, nesutarimų su socialdemokratais yra dėl Darbo kodekso, tačiau tai nėra esminiai skirtumai.

A.Sysas taip pat sako, kad visiškai nesuderinamų dalykų beveik nėra.

Valstiečiai-žalieji tikino, jog jų tikslas yra plati Nacionalinės vienybės koalicija, kurioje būtų ir socialdemokratai, ir konservatoriai. Tačiau konservatoriai kategoriškai nesutinka dirbti su neatsinaujinusia Lietuvos socialdemokratų partija. Socialdemokratai su konservatoriais dirbti taip pat nenori.

Be to, konservatoriai reikalauja, kad į derybas būtų kviečiami liberalai.

Taip pat konservatoriai pageidauja, kad visi politikai, pasirašysiantys koalicijos sutartį, būtų patikrinti Valstybės saugumo departamento.

Valstiečiai-žalieji tikina, kad yra nusiteikę daryti nuolaidų. Pavyzdžiui, nebūtinai reikalauja valstybinių alkoholio ir vaistų prekybos monopolių, neverčia partnerių įsipareigoti naikinti krepšelių sistemą švietime.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su LVŽS bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovais ir palinkėjo Seimo rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius