-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 26

Valstybės garantuojama pirminė teisinė pagalba – kas tai?

Valstybės garantuojama pirminė teisinė pagalba – vienos valandos trukmės teisinė konsultacija jums aktualiu teisiniu klausimu savivaldybėje, kurią gauti teisę turi visi Lietuvos Respublikoje teisėtai gyvenantys asmenys.
Akimirka iš apdovanojimo
Akimirka iš apdovanojimo / Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.

Pirminė teisinė pagalba jums reikalinga, jei norite gauti informaciją apie jums aktualius įstatymus ir kitus teisės aktus, gauti patarimų, kaip išspręsti kilusį ginčą be teismo, parengti taikos sutartį arba užpildyti antrinės teisinės pagalbos prašymą. Taip pat, teikiant šią pagalbą, yra rengiami dokumentai, skirti valstybės ir savivaldybių institucijoms, išskyrus procesinius, t. y. teismui skirtus, dokumentus.

Pirminę teisinę pagalbą gauti paprasta – tereikia kreiptis į savivaldybę pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą.

Pirminę teisinę pagalbą gauti paprasta – tereikia kreiptis į savivaldybę pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą. Kreipiantis reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir asmens gyvenamąją vietą įrodantį dokumentą, jei nėra galimybės nustatyti gyvenamąją vietą naudojantis registrais. Pagalbą asmeniškai jums suteiks savivaldybės administracijos tarnautojai, darbuotojai ar advokatai, su kuriais savivaldybė yra pasirašiusi sutartį. Pirminė teisinė pagalba yra visiškai nemokama.

Pirminė teisinė pagalba jums turi būti suteikta iš karto. Jei tokios galimybės nebus, jums bus pranešta apie kitą priėmimo laiką, ne vėlesnį kaip 5 dienos nuo jūsų kreipimosi.

Verta žinoti, kad pirminės teisinės pagalbos teikimui egzistuoja keletas apribojimų. Pirma, teisinės konsultacijos trukmė yra ne ilgesnė kaip viena valanda. Jos trukmė gali būti pratęsta, tik esant savivaldybės arba įgalioto asmens sprendimui. Antra, asmuo dėl pirminės teisinės pagalbos tuo pačiu klausimu gali kreiptis tik vieną kartą.

Taip pat žinokite, kad savivaldybės specialistai gali atsisakyti jums teikti teisinę pagalbą, jei jūsų reikalavimai bus akivaizdžiai nepagrįsti, jau esate gavę išsamią konsultaciją tuo pačiu klausimu arba yra akivaizdu, kad advokato konsultaciją galite gauti nesinaudodami valstybės garantuojama teisine pagalba. Be to, pagalba jums gali būti nesuteikta, jei kreipsitės dėl kito asmens interesų, išskyrus atstovavimo pagal įstatymą atvejus.

Pirminę teisinę pagalbą gauti gali ne tik Lietuvos Respublikos piliečiai, bet ir visi Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiai bei kitų valstybių piliečiai, teisėtai gyvenantys Lietuvoje ar kitoje ES valstybėje arba turintys teisę gauti teisinę pagalbą pagal tarptautines sutartis.

Visą Lietuvos savivaldybių ir jų atsakingų asmenų, teikiančių pirminę teisinę pagalbą, informaciją rasti galite adresu http://www.teisinepagalba.lt/lt/pirmine/tm/asarasas/.

Taip pat nemokamą teisinę pagalbą teikia Mykolo Romerio universiteto Teisinės pagalbos centras, įsikūręs Vilniuje, adresu Daukanto g. 1. Centras interesantus priima antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 15 iki 17 valandos.

Teisinės pagalbos klausimais konsultuoja ir Vilniaus universiteto Teisės klinika, taip pat įsikūrusi Vilniuje, Vilniaus g. 25. Jei norite kreiptis čia, Jums būtina iš anksto užsiregistruoti telefonu (8~5) 2312800.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius