Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 09

Valstybės kontrolė ragina gerinti paslaugas sutrikusios raidos vaikams

Ankstyvosios reabilitacijos paslaugų vaikams, turintiems psichologinės ir socialinės raidos sutrikimų, tenka laukti per ilgai, dalyje savivaldybių jos apskritai nėra teikiamos, nurodo Valstybės kontrolė.
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai
Kūdikis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šiuos priekaištus šalies įstaigoms Valstybės kontrolė išsakė atlikusi reabilitacijos paslaugų raidos sutrikimų turintiems vaikams auditą.

Nustatyta rekomendacinė norma, kiek reikėtų laukti reabilitacijos ambulatorinių paslaugų, yra 25 dienos. Tuo metu auditoriai nustatė, jog kari kuriose Lietuvos įstaigose šių paslaugų tenka laukti ir 118 dienų. Vidutinė stacionarinių paslaugų laukimo trukmė taip pat kelis kartus viršija rekomendacijas – jų vaikams tenka vidutiniškai laukti apie 150 dienų.

Anot Valstybės kontrolės, taip yra todėl, kad 27-iose, t.y. beveik pusėje visų savivaldybių neteikiamos ankstyvosios reabilitacijos ambulatorinės paslaugos, o stacionarinės teikiamos tik dviejose šalies įstaigose. Jose bendras lovų pacientams skaičius mažėja ir tikrinimo metu siekė 60. Auditoriai taip pat turi priekaištų, jog ambulatorinių paslaugų plėtra vykdoma neįvertinus jų poreikio, o tai kelia rizika neefektyviai panaudoti lėšas.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, jog klausimas dėl avarinės būklės pastate Vilniuje įsikūrusio Vaiko raidos centro iškėlimo nesėkmingai sprendžiamas jau ilgiau nei aštuonerius metus.

Valstybės kontrolė pažymi, kad ankstyvosios reabilitacijos paslaugos imtos teikti ir pertvarkomose įstaigose ir būtent tose savivaldybėse, kur tokios paslaugos jau buvo teikiamos kitur, be to, trūksta reabilitacijos specialistų.

Išvadose nurodoma, kad trečdalis įstaigų apskritai neteikia paslaugų 4–7 metų vaikams, nes sveikatos apsaugos ministro įsakyme nurodyta paslaugas teikti tik nelankantiems ugdymo įstaigų. Ministerijai priekaištaujama ir dėl to, jog 15 metų nėra atnaujinti diagnostikos sutrikimų testų sąrašas, tokių testų gydymo įstaigose trūksta.

Valstybiniai auditoriai atkreipia dėmesį, kad bendrojo ugdymo mokyklose neužtikrinama neįgalumą ir specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų galimybė įgyti tinkamą, kokybišką pradinį ir pagrindinį išsilavinimą lygiai su kitais asmenimis tose bendruomenėse, kur jie gyvena, vaikai nepakankamai paruošiami savarankiškam gyvenimui. Valstybės kontrolės duomenimis, neįgalių vaikų specialiosiose ugdymo įstaigose nežymiai daugėja, bendrojo ugdymo mokyklose – mažėja.

Švietimo ir mokslo ministerijai ataskaitoje išsakyta pastabų, jog nepakankamai formuojamas teigiamas visuomenės požiūris į neįgalius asmenis, netinkamai planuojamos priemonės didinti neįgalių asmenų tolerancijai visuomenėje.

Valstybės kontrolė paragino spręsti įvardytas problemas: formuoti mobilias komandas savivaldybėse, kur vaikų ankstyvoji reabilitacija nevykdoma, įveritnti reabilitacijos stacionarinių paslaugų poreikį, nedelsiant skirti laikinas patalpas Vaiko raidos centrui, pasiūlyta ir kitų priemonių.

Auditas atliktas vertinant 2013–2015 metų duomenis iš Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijų, informacija rinkta iš 65 gydymo, taip pat kitų įstaigų ir institucijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius