-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 09

Valstybės kontrolė: vidaus reikalų sistemoje faktiškai dirbančių pareigūnų skaičius beveik nepasikeitė

Valstybės kontrolė konstatavo, kad vidaus reikalų įstaigose dar neišnaudoti visi vidiniai rezervai lėšas naudoti efektyviau – Vidaus reikalų ministerija (VRM) nesiėmė visų reikiamų priemonių tobulinti vidaus tarnybos valdymą ir racionaliau perskirstyti turimus išteklius.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis ir Valstybės tarnybos departamento direktorius O.Šarmavičius (kairėje)
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis ir Valstybės tarnybos departamento direktorius O.Šarmavičius (kairėje) / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pažymi, kad kontrolierių įvardintos problemos jau yra sprendžiamos.

„Nors kai kuriems valstybės kontrolierių pastebėjimams pritrūko didesnio įsigilinimo ir tikslumo, didžioji dauguma išvadų ir rekomendacijų sutampa su Vidaus reikalų ministerijos siekiais, kuriuos, tikimasi, pavyks įgyvendinti dar šiais metais“, – teigiama trečiadienį išplatintame VRM pranešime.

Auditoriai pažymi, kad per pastaruosius dvejus metus vidaus tarnyboje buvo panaikinta daugiau nei tūkstantis pareigybių, tačiau dažniausiai buvo naikinamos neužimtos pareigybės, todėl bendras faktiškai dirbančių pareigūnų skaičius beveik nepasikeitė.

Policijos departamente, Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir jiems pavaldžiose įstaigose, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje, Vadovybės apsaugos departamente ir Viešojo saugumo tarnyboje praėjusiais metais dirbo beveik 20 tūkst. statutinių pareigūnų. Daugiausiai panaikinta tiesiogiai viešojo saugumo funkcijas vykdančių pirminės ir vidurinės grandies pareigūnų pareigybių.

Pareigūno statusas suteikia teisę į socialines garantijas, materialinį aprūpinimą, kompensacijas ir kitas išmokas, todėl valstybei išlaikyti pareigūną kainuoja brangiau negu karjeros valstybės tarnautoją ar kitą darbuotoją, pabrėžiama kontrolierių pranešime.

Anot Valstybės kontrolės, kuri vertino statutinės vidaus tarnybos valdymą, vienose srityse lėšų išties trūksta, o kitose yra galimybių pataupyti.

Valstybiniai auditoriai atkreipė dėmesį, kad neplanuojamas bendras vidaus tarnybos pareigūnų poreikis viešojo saugumo uždaviniams įgyvendinti ir nereglamentuotas pareigūnų poreikio nustatymas vidaus reikalų įstaigose. Taip pat neįvertintos visos galimybės sumažinti vadovaujančių darbuotojų ir aptarnaujančio personalo skaičių, taigi ir išlaidas šiam personalui išlaikyti.

Auditoriai taip pat pažymi, kad visose vidaus reikalų įstaigose yra pareigybių, kurios nepagrįstai priskirtos statutinių pareigūnų pareigybėms. Pareigūno statusą turi kai kurie apskaitos, teisės, personalo, viešųjų ryšių padaliniuose dirbantys asmenys, kurie realiai nevykdo pareigūno funkcijų.

„Pareigūno statusas suteikia teisę į socialines garantijas, materialinį aprūpinimą, kompensacijas ir kitas išmokas, todėl valstybei išlaikyti pareigūną kainuoja brangiau negu karjeros valstybės tarnautoją ar kitą darbuotoją“, – pabrėžiama kontrolierių pranešime.

VRM savo ruožtu pabrėžia, kad statutinės vidaus tarnybos sistemoje pokyčiai jau prasidėjo: praėjusių metų balandį vidaus reikalų ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino vidaus reikalų sistemos įstaigų statutinių pareigybių statuso keitimo sistemą tokiuose padaliniuose, kurie neatlieka funkcijų, susijusių su vidaus tarnyba. Šiuo pagrindu taip pat pakeistas apie 400 statutinių pareigybių statusas.

Tęsiant pradėtus darbus ir sprendžiant statutinės vidaus tarnybos valdymo problemas, Seimui tvirtinti pateiktos Valstybės tarnybos įstatymo pataisos, kurioms jau pritarė Vyriausybė. Jomis siekiama konkrečiau apibrėžti statutinio pareigūno sąvoką taip sudarant prielaidą išstatutinti, pavyzdžiui, už viešuosius ryšius, auditą, viešuosius pirkimus atsakingų pareigūnų pareigybes.

Pasak auditorių, valstybės biudžeto išlaidas didina ir tai, kad visi vidaus tarnybos pareigūnai, tarp jų ir esantys Vidaus reikalų ministerijos kadrų rezerve, nepriklausomai nuo jų tarnybos pobūdžio ir ypatumų, turi vienodą teisę į socialines garantijas. Taip pat pažymima, kad nustatant vidaus tarnybos pareigūnų pareigybės kategoriją, nuo kurios priklauso pareiginės algos dydis, ne visada užtikrinamas apmokėjimo pagal atliktą darbą principas.

„Nors kai kurių pareigybių paskirtis yra analogiška, tačiau įstaigose nustatyta pareigybės kategorija skiriasi beveik tris kartus“, – pastebi tikrintojai.

Kritikuojamos ir pareigūnų važiavimo išlaidų kompensavimas, kuriam kasmet išleidžiama apie 12 mln. litų.

Kritikuojamos ir pareigūnų važiavimo išlaidų kompensavimas, kuriam kasmet išleidžiama apie 12 mln. litų.

„Audituotose įstaigose 99,9 proc. šios sumos buvo panaudota kompensuojant pareigūnų išlaidas tik važiavimui iš namų į tarnybą ir atgal. Šios kompensacijos nepriklauso nuo to, ar pareigūno tarnybos vieta yra jo gyvenamojoje vietovėje ar už jos ribų. Todėl, pavyzdžiui, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūno važiavimo į tarnybos vietą pasienio poste, kuris yra už keliasdešimt kilometrų nuo jo namų, ir policijos pareigūno, kuris gyvena ir dirba tame pačiame mieste, išlaidos kompensuojamos pagal vienodus principus“, – dėsto Valstybės kontrolė.

VRM teigia, kad Valstybės kontrolės auditas parodė, jog rengiamomis pertvarkomis einama teisingu keliu.

Vidaus reikalų ministerija pažymi dalyvaujanti rengiant Statutinės valstybės tarnybos įstatymą, kuriuo ne tik iš esmės pakeistas statutinių valstybės tarnautojų juridinis pamatas, bet taip pat įgyvendintos ir Valstybės kontrolės pateiktos rekomendacijos: efektyvesnis pareigūnų poreikio planavimas, papildomų atostogų suteikimo pagrindai, nekarinių laipsnių suteikimas. Pasak ministerijos, šiame įstatyme taip pat bus numatyta nauja pareigūnų važiavimo į tarnybos vietą ir iš jos išlaidų kompensavimo tvarka, kuri leis taupyti valstybės biudžeto lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius