-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 16 /15:54

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba: kava ir arbata nėra energiniai gėrimai, jaunuoliai galės jų nusipirkti

Seimui priėmus įstatymą, kuriuo nuo lapkričio draudžiama jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti energinius gėrimus, visuomenėje kilo diskusija, ar šiems gėrimams priskiriama kava ir arbata. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatintame pranešime pabrėžia, kad kava, arbata arba jų pagrindu pagaminti gėrimai nėra energiniai, nes apima kitą maisto produktų kategoriją.
Kava
Kava / Fotolia nuotr.

Seimas ketvirtadienį ne tik uždraudė parduoti energinius gėrimus jaunesniems nei 18 metų asmenims, bet ir į įstatymą įrašė „darbietės“ Dangutės Mikutienės pasiūlytą energinio gėrimo apibrėžimą.

Tai yra „nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.)

Visiškai jokios baimės dėl kavos nėra, nes tai yra visiškai atskira produktų grupė.

Nors toks apibrėžimas kavą prilygina energiniams gėrimams, D.Mikutienė 15min.lt teigė, kad taip nėra.

VMVT teigimu, techniniame reglamente, nustatančiame kavos ekstraktų ir cikorijos ekstraktų sudėtį bei analizės metodus, apibrėžta, kokie produktai priskiriami kavos ekstrakto, tirpios kavos arba greitai tirpstančios kavos maisto produktų kategorijai. Kad energiniais gėrimais neturėtų būti laikomi kavos ir arbatos gėrimai taip pat patvirtina šiuo metu galiojanti bendruosius maisto produktų ženklinimo reikalavimus nustatanti Lietuvos higienos norma „Maisto produktų ženklinimas“ bei Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuris bus pradėtas taikyti nuo 2014 m. gruodžio 13 d.

D.Mikutienė sakė, kad energinius gėrimus nuo kavos atskiriantis reglamentas yra tiesioginio taikymo dokumentas – į Lietuvos teisės aktus jis yra neperkeliamas.

Parlamentarė pridūrė, kad Seimo priimta įstatymo pataisa notifikuota ES šalių. „Metus laiko derinome šį projektą. Jokios baimės dėl kavos nėra, nes tai yra visiškai atskira produktų grupė“, – pabrėžė ji.

Pasak Darbo partijos parlamentarės, Europos Komisija nebūtų leidusi drausti jaunuoliams pardavinėti kavą.

Energiniai gėrimai – kita kategorija

Vadovaujantis šių teisės aktų nuostatomis, ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta, kad gėrime yra daug kofeino ir kad jo nerekomenduojama vartoti vaikams ir nėščioms moterims, jeigu produkte, kuris skirtas vartoti tiesiogiai be jokių pakeitimų arba pagamintas iš koncentruoto ar išdžiovinto produkto,  yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino.

Pasak VMVT, Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninis reglamentas nurodo, kad gaiviųjų energinių gėrimų kategorija – tai gaivieji gėrimai, kurių sudėtyje yra vitaminų ir tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų augalinių medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, taurino ir pan.).

Vadovaujantis šių teisės aktų nuostatomis, ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta, kad gėrime yra daug kofeino ir kad jo nerekomenduojama vartoti vaikams ir nėščioms moterims, jeigu produkte, kuris skirtas vartoti tiesiogiai be jokių pakeitimų arba pagamintas iš koncentruoto ar išdžiovinto produkto,  yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino (nesvarbu, iš kokio šaltinio). 

Tačiau minėtuose teisės aktuose pažymima, kad šie reikalavimai netaikomi gėrimams, pagamintiems kavos, arbatos arba kavos ar arbatos ekstraktų pagrindu, kai maisto produkto pavadinime yra žodžiai „kava“ arba „arbata“.

Pasak VMVT, įsigaliojus draudimui jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti energinius gėrimus, kavos, arbatos ar jų ekstraktų pagrindu pagamintų produktų nepilnamečiai galės įsigyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius