Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 11

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina nepirkti nelegaliai platinamų maisto papildų, skirtų sulieknėti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įvertino lieknėjimui skirtų produktų „Caralluma” ir „Weight Loss“ reklamą internetinėje erdvėje ir perspėja gyventojus nepirkti nelegaliai platinamų maisto papildų.
Maisto papildai
Maisto papildai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šių maisto papildų etiketėse nenurodyta tiksli jų sudėtis, todėl neatmetama tikimybė, kad papilduose gali būti ir draudžiamų medžiagų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad šiais metais buvo uždrausta prekiauti maisto papildais lieknėjimui, jų sudėtyje nustačius draudžiamų medžiagų sibutramino ir fenolftaleino, bei nustačius nežinomos medžiagos, kuri nebuvo nurodyta ženklinimo etiketėje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, maisto papildai nelegaliai platinami per keletą internetinių svetainių, gana intensyvi šių papildų reklama nuolat kartojama ir labiausiai lankomuose ir populiariausiuose interneto puslapiuose.

Tokiose svetainėse paprastai nurodomi tik užsienio šalių gamintojų adresai, o platintojai, kurie turėtų atsakyti už pažeidimus, lieka nežinomi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams nepavyko nustatyti Lietuvoje neregistruotų maisto papildų platintojų, kadangi pristatydami užsakytą siuntą, tiekėjai nenurodo jokios kontaktinės informacijos. Tyrimo medžiagą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perduos policijos pareigūnams, įgaliotiems tirti tokio pobūdžio pažeidimus.

Pavyzdžiui, internete platinamų maisto papildų, skirtų sulieknėti, reklamoje teigiama: „Garantuoju, kad jūs numesite 14 kg per 4 savaites arba... atgausite savo pinigus“. Pažymėtina, kad ženklinant, pristatant ir reklamuojant maisto produktus, neleidžiama vartoti teiginių, nurodančių kaip greitai galima pagyti nuo ligos ar kiek numesti svorio. Reklamuojant minėtus papildus, paprastai nurodomi tik užsienio šalių gamintojų adresai, o platintojai, kurie turėtų atsakyti už pažeidimus, produktų kokybę ar kompensuoti vartotojų patirtus nuostolius, lieka nežinomi. Todėl neaišku, kaip vartotojai galėtų susigrąžinti sumokėtus pinigus.

Atsižvelgiant į tai, kad minėti maisto papildai platinami nelegaliai, o dėl jų poveikio vartotojai gali būti klaidinami, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina vartotojus būti atidžiais ir nerizikuoti savo sveikata, vartojant nelegaliai parduodamus maisto papildus. Saugius ir kokybiškus maisto papildus galima įsigyti  tik legaliose prekybos vietose (parduotuvėse, vaistinėse, specializuotose maisto papildų skyriuose) ir nepirkti jų iš platintojų, negalinčių dokumentais įrodyti, kad papildais prekiaujama legaliai. Prieš perkant maisto papildus, vertėtų įsitikinti juos gaminančios ar platinančios kompanijos patikimumu. Vartotojams, įsigijusiems nelegaliai platinamų maisto papildų ir patyrusiems žalą, nebus galimybių grąžinti nesaugias ir nekokybiškas prekes ar pareikalauti kompensacijų už patirtus nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius