-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 28

Specialistai pripažįsta: afrikinio kiaulių maro nepažabojame

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius teigia, kad afrikinio kiaulių maro Lietuvai pažaboti nepavyksta.
Kiaulės
Kiaulės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kitų šalių patirtis rodo, kad kova yra labai sudėtinga. Mes visas priemones, atrodo, padarome daugiau negu reikia, bet ligos nepažabojame“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė J. Milius. 

Jo duomenimis, Ispanija ir Italija su afrikiniu kiaulių maru kovojo 50 metų, Rusija kovoja beveik 9 metus ir tik vienintelė Kuba labai greitai ligą pažabojo, kai buvęs šalies prezidentas nurodė iššaudyti visus šernus ir išnaikinti kiaules. 

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas teigia, kad situacija nėra dramatiška. 

„Vienkartiniai atvejai, nesvarbu, kad virusą gauname ir į stambią fermą, neparodo to, kad mes visiškai pralaimime. Virusas yra pagautas, lokalizuotas, židinys yra sunaikintas, viskas atlikta taip, kaip yra numatyta iš anksto sugalvotuose teisės aktuose. Yra europinė patirtis, tai mes ja ir naudojamės. Visgi kai kartojasi dažnai tie atvejai, norėtųsi, kad jie būtų eliminuoti globaliau“, – kalbėjo A. Baravykas. 

Anot jo, su Baltarusija reikėtų net ir fizinio barjero, nes ji viruso nesuvaldo. 

„Užkratas ateina iš Baltarusijos, o mes neturime jokio barjero, kad tie šernai neatkeliautų pas mus. Taip pat produktai atkeliauja su atvykstančiais žmonėms, todėl ant pasienio punktų turėtų būti skenavimas, maisto produktų atėmimas“, – kalbėjo A. Baravykas. 

Vyriausybė paskelbė ekstremalią padėtį dar viename – Ignalinos – rajone. Ten Danijos kapitalo „Idavang“ fermose jau sunaikinta apie 20 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius