Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

Vamzdis įvertintas Nacionaline premija? (nuotraukos)

Visuomenėje smarkių diskusijų audrą ir didelį vilniečių pasipiktinimą sukėlusios skulptūros „Krantinės arka“, dažniau vadinamos tiesiog vamzdžiu, autorius Vladas Urbanavičius pretenduoja į Nacionalinę kultūros ir meno premiją.
Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka”
Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka” / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premija menininkams teikiama kasmet, siekiant įvertinti reikšmingiausius jų kultūros ir meno kūrinius, gimusius per pastaruosius septynerius metus.

Į šešių kūrinių, už kuriuos siūloma premijuoti V.Urbanavičių, sąrašą įtraukta ir šiemet Vilniuje tarp Mindaugo ir Žaliojo tiltų išdygusi „Krantinės arka“, – rašo „Vilniaus diena“.

Vilniečių kritikos strėlės šią skulptūrą varpė nuo pat jos gyvenimo pradžios. Kaip ją apibūdinti, sugalvota apsčiai: kloaka, svetimkūnis, darkantis Vilniaus vaizdą, ar tiesiog surūdijęs vamzdis.

Skulptūra suskaldė net menininkų bendruomenę. Pasipiktinę senesnės kartos menininkai surinko 200 parašų, kad skulptūra būtų išmontuota.

Išgirdęs, kad V.Urbanavičius su „Krantinės arka“ priešakyje pretenduoja į Nacionalinę premiją, parašus rinkęs vilnietis Kęstutis Ramonas plyšo iš apmaudo.

„Jie darys viską, kad tik tą pabaisą prastumtų, kad ji nebūtų nugriauta. Aiškinama, esą skulptūrą gina kultūros elitas, o jai priešinasi tik konservatyvūs menininkai ir runkeliai. Tačiau aš turiu 200 išmintingų ir gerbiamų žmonių parašų!“ – plūdosi K.Ramonas.

Pretendentų sąrašas

15min.lt jau rašė, kad šiais metais į  Nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja žurnalistas Laimonas Tapinas, tautinės kultūros propaguotojai Povilas ir Dalia Mataičiai, teatro režisierius Jonas Jurašas, kompozitorius Lionginas Abarius, kino režisierius Almantas Grikevičius, fotografas Paulius Romualdas Normantas, dirigentas Stanislavas Domarkas, dailininkė animatorė Nijolė Valadkevičiūtė, fotomenininkas Romualdas Rakauskas, skulptorius Vladas Urbanavičius, dailėtyrininkė Marija Matušakaitė, dailininkas Šarūnas Leonavičius, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, muzikologas europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius