Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 03

Vardijo „ilgamečius“ Seimo narius, tačiau pamiršo bent 5 parlamentarus

Feisbuke skelbiama „analizė“ apie neva tris dešimtmečius į parlamentą renkamus Seimo narius. Patikrinę duomenis, aptikome, kad pagrindiniai publikacijoje ir ją lydinčiame vaizdo įraše išsakyti teiginiai nėra tikslūs.
Seime diskusija dėl Vyriausybės 2019 metų veiklos ataskaitos
Diskusija Seime / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Protu nesuvokiama, trisdešimt metų Seime“, – skelbiama tinklalapyje meslaisvi.lt. Teigiama, kad, apžvelgus duomenis, išskirti ilgamečiai Seimo nariai, į parlamentą renkami 20–30 metų.

Nuo publikacijos paskelbimo gegužės 30 d., feisbuke ja pasidalinta 4,5 tūkst. kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Vaizdo įraše ir publikacijoje įvardijama 14 parlamentarų, kurie į Seimą renkami nuo 2000 m. ir parlamente dirbo bent 5 kadencijas. Keturi minimi Seimo nariai praleido bent vieną kadenciją, rinkėjams atstovavo su pertrauka.

Publikacijos ir vaizdo įrašo autorių manymu, Seimo nariai pareigas eina per ilgai, kad suprastų paprastam žmogui rūpinčius klausimus.

Įvardijami socialdemokratų (LSDP) frakcijos nariai Bronius Bradauskas, Algimantas Salamakinas ir Algirdas Sysas; konservatoriai (TS-LKD) Audronius Ažubalis, Jurgis Razma, Irena Degutienė, Vilija Aleknaitė- Abramikienė ir Emanuelis Zingeris; liberalas Kęstutis Glaveckas; valdančiajai koalicijai priklausantys socialdarbiečiai (LSDDP) Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė bei mišriai Seimo narių grupei priklausantys Algirdas Butkevičius ir Jonas Dagys.

Tik E.Zingeris ir K.Glaveckas galėtų pretenduoti į trijų dešimtmečių karjeros titulą. Tačiau tik tokiu atveju, jei Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą laikysime tapačiu dabartiniam parlamentui.

Pavyzdžiui, B.Bradauskas dviejų dešimtmečių Seimo nariu nebuvo. Prieš šios kadencijos Seimo politikas prisijungė 2019 m., pakeitęs į Europos Parlamentą (EP) išvykusį Juozą Oleką.

Tai reiškia, kad pabaigęs šią kadenciją B.Bradauskas įstatymų leidžiamosios valdžios gretose bus praleidęs 17 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Tik metus šios kadencijos Seime praleido ir Vilija Aleknaitė- Abramikienė, prie konservatorių prisijungusi dviems frakcijos atstovams patekus į EP.

Publikacijos autorių teigimu, „senbuviai“ tolygiai pasiskirstę tarp konservatorių ir socialdemokratų. Tai nėra tiesa. 3 minimi politikai Seime priklauso opoziciniams socialdemokratams, 5 – TS-LKD, 3 – LSDDP, vienas – Liberalų sąjūdžiui ir 2 – mišriai grupei.

Užmiršti senbuviai

Remiantis viešai prieinamais duomenimis, meslaisvi.lt publikacijoje ir vaizdo įraše „senbuviams“ keliamus kriterijus atitinka dar bent 5 Seimo nariai. Įvertinus tai, jog priskirti galima ir Seimo narius, kurie praleido bent 1 kadenciją, „užmirštųjų“ gretose jau 9 parlamentarai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Saulius Skvernelis, Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Saulius Skvernelis, Petras Gražulis

Įvardijus 14 asmenų, pamiršti 9 reikštų pateikti informaciją su 64 proc. paklaida.

Įrašo autoriai pamiršo paminėti nuo 1996 m. Seime be pertraukos veikiantį Petrą Gražulį. Pirmą kartą į parlamentą vyras pateko kartu su įraše minėtais A.Butkevičiumi, A.Ažubaliu, J.Razma, I.Degutiene ir A.Sysu.

Be pertraukų nuo 2000 m. į Seimą renkami Julius Sabatauskas, Valerijus Simulikas, Gintaras Steponavičius ir Egidijus Vareikis.

Su vienos kadencijos pertrauka nuo 1996 m. parlamentaro duoną kremta Antanas Matulas (neišrinktas 2000–2004 m.), nuo 2000 m. su pertraukomis į Seimą renkami ir Rimantas Sinkevičius (neišrinktas 2004–2008 m.), Artūras Skardžius (neišrinktas 2008–2012 m.) bei Kęstutis Masiulis (neišrinktas 2004–2008 m.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka

Vaizdo įraše išsakytų teiginių apie parlamentarų nuopelnus vertinti nesiimsime, tačiau nei publikacijoje, nei vaizdo įraše nėra įvardijama, kad pateikiamas selektyvus, o ne pilnas „ilgamečių“ Seimo narių sąrašas.

Dar daugiau, bent 2 dešimtmečius į Seimą renkami politikai nėra pasiskirstę tik tarp dviejų politinių jėgų. Įvertinus pilnus duomenis, TS-LKD turi 7 ilgamečius frakcijos narius, LSDP ir LSDDP po 4, valstiečiai-žalieji ir liberalai – po 1. Dar 6 parlamentarai šiuo metu priklauso mišriai grupei.

15min vertinimu, pateikiama informacija apie ilgamečius Seimo narius ir jų pasiskirstymą yra iš dalies klaidinanti. Nors įraše išvardinami asmenys išties bent 2 dešimtmečius yra parlamento nariai, nutylima, kad tokių asmenų yra kur kas daugiau, netiksliai įvardijamas jų pasiskirstymas pagal politines jėgas Seime.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius