Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 03

Varėna sieks tapti kurortine vietove

Miškais ir etnografiniais kaimais garsėjančio Varėnos rajono Dzūkijoje valdžia pasiryžusi siekti kurortinės teritorijos statuso, sako rajono meras Elvinas Jankevičius.
Festivalyje „Tamsta“ muzika“ sau veiklos rado ir mėgstantys pasportuoti.
Varėnos marios. / Mykolo Paškausko nuotr.
Temos: 1 Varėna

„Mes sieksime kurortinės teritorijos statuso. Pas mus yra palanki terpė vystyti turizmą, mūsų teritorija labai miškinga ir turtinga gamtos atžvilgiu, didžiulis etnokultūros paveldas, taip pat M.K.Čiurlionio gimtinė. Yra gilios tradicijos, be to, mūsų rajone yra Dzūkijos nacionalinis parkas“, – trečiadienį BNS sakė meras.

Anot E.Jankevičiaus, kurortinės teritorijos statuso suteikimas būtų palankus ne tik pačiai Varėnai, bet ir jos rajone esančiam Merkinės miesteliui, Dzūkijos giriose įsikūrusiems garsiems etnografiniams kaimams, tarp jų – Marcinkonims.

Tačiau jis pripažino, kad prieš prašant centrinės valdžios suteikti šį statusą, dar daug reikės nuveikti, kad rajonas atitiktų kurortinei teritorijai keliamus reikalavimus, ypač – sutvarkyti infrastruktūrą turizmui.

„Dabar tik pradedame labai stiprinti turizmą, steigiame Turizmo skyrių, ko anksčiau niekada nebuvo, planuojame per didžiąją rajono dalį nutiesti dviračių takus, kurie žiemą virstų slidinėjimo takais, ir jie eitų per miškus, tam tikrus kaimus, turistai galėtų pamatyti lankytinas vietas. Tie takai būtų sujungti poilsio namais gražiose vietose, kur žmonės galėtų pernakvoti“, – pasakojo jis.

E.Jankevičiaus tvirtinimu, pasirengimą tapti kurortu paspartins tai, kad rajone esantį Čepkelių gamtinį rezervatą tarptautiniai ekspertai pažadėjo įtraukti į Europoje saugomų teritorijų (PAN Parkų) tinklą.

„Savivaldybė turės privataus verslo pagalba išvystyti infrastruktūrą, nes turėsime daugiau turistų. Reikės su privataus verslo pagalba ir viešbučius, ir maitinimo įstaigas steigti“, – teigė jis.

Anot mero, prašymas paversti rajoną kurortine teritorija galėtų būti pateiktas kitąmet.

Žiniasklaidoje skelbta, kad kurortinėmis teritorijomis taip pat siekia tapti Tytuvėnai, Kulautuva, Daugai, Veisiejai.

Šį statusą jau turi keturios vietovės: Anykščiai, Trakai, Zarasai bei Ignalinos miesto, Strigailiškio ir Palūšės kaimų teritorija. Taip pat yra keturi kurortai – Birštonas, Druskininkai, Neringa ir Palanga.

Kurortinėje teritorijoje turi būti sveikatai palankus mikroklimatas, bent vienas iš gamtinių išteklių: mineraliniai vandenys, gydomasis purvas, rekreaciniai želdiniai ar vandens telkiniai, ji gali turėti gydomųjų savybių.

Be to, ši teritorija privalo turėti vaizdingą kraštovaizdį, sutvarkytą rekreacinę aplinką. Gyvenamojoje vietovėje, pretenduojančioje įgyti kurortinės teritorijos statusą, turi būti sukurta ir speciali turizmo, poilsio, gamtinių išteklių naudojimo infrastruktūra.

Kurortinės teritorijos statusą suteikia Vyriausybė Ūkio ministerijos teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius