Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 09

Varvekliai praeiviams grasina traumomis, pastatų naudotojams – baudomis

Permainingi orai, kai dieną atšyla, o naktį vėl pašąla, namų stogus papuošia įspūdingais varvekliais. Tačiau puošmenos gali būti pavojingos – kasmet Vilniuje pasitaiko bent keletas atvejų, kai varvekliai apgadina automobilius ar sužaloja žmones. Vos prieš kelias savaites Vilniuje varveklis sužalojo aštuonmetį.
Sostinėje susirūpinta ant stogų atbrailų kabančiais lediniais varvekliais.
Varvekliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aštuonerių metų berniukui buvo nubrozdinta galva. Varveklis nukrito nuo namo stogo Vilniaus Architektų gatvėje. Panašių atvejų kiekvieną žiemą užfiksuojama ne vienas, ypač esant nepastoviems orams, kai dienomis nuo stogų laša, o naktį lašai virsta lediniais varvekliais. Tokiomis dienomis ant šaligatvių išdygsta tvorelės su įspėjamosiomis juostelėmis, draudžiančiomis vaikščioti šalia pastatų.

Įspėjamaisiais ženklais privalo pasirūpinti pastatų naudotojai. Pagal Statybos įstatymą, būtent jie turi organizuoti ar atlikti statinio techninę priežiūrą. „Pažymime, kad žiemos sezono metu dėl ant pastatų stogų susikaupusio sniego, susidariusio ledo padidėja laikančiųjų konstrukcijų apkrovos. Siekiant išvengti ekstremalių situacijų žiemą, pasnigus ar tirpstant sniegui būtina stebėti, kad sniegas ir ledas nesikauptų ant pastatų stogų ir išorinių durų stogelių, prie švieslangių, sienų, langų ir kitų atitvarų vertikaliųjų paviršių, o jam susikaupus – nedelsiant šalinti“, – 15min.lt sakė Vilniaus savivaldybės Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas.

Siekiant išvengti ekstremalių situacijų žiemą, pasnigus ar tirpstant sniegui būtina stebėti, kad sniegas ir ledas nesikauptų ant pastatų stogų, – sakė T.Varenbergas.

Statinių naudotojai taip pat įpareigoti šalinti varveklius, vos pastebėję, kad jie susidarė, iki darbų pradžios ir juos atliekant pavojingas vietas aptverti „stop“ juosta. „Susikaupusio sniego ir varveklių šalinimo darbai yra priskiriami techninės priežiūros pagrindiniams darbams, todėl jų neatlikimas užtraukia administracinę atsakomybę pastatų savininkams (naudotojams) arba daugiabučių namų butų ir kitų patalpų bendro naudojimo objektų valdytojams“, – tvirtino T.Varenbergas.

O baudų galima sulaukti net kelių. Už savivaldybių tarybų patvirtintų miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus, taip pat miestų ir gyvenamųjų vietovių statinių tinkamos priežiūros taisyklių nesilaikymą numatytas įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. Lt. Pagal Statinių techninės priežiūros taisyklėse numatytų priemonių netaikymas, kai yra pavojinga statinio deformacija ir griūties grėsmė, gresia bauda nuo tūkstančio iki 5 tūkst. Lt. Statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 200 iki tūkstančio litų.

Per pirmuosius du šių metų mėnesius už nepašalintus varveklius Vilniaus savivaldybės specialistai jau surašė 31 administracinių teisės pažeidimų protokolą, skyrė nuobaudas, jos siekė iki 2 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius