Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 27

Vasarį vilniečių laukia šilumos kainų smūgis

Vasario mėnesį mokant už šildymą vilniečiams teks stipriau pakratyti pinigines – dėl didelių šalčių sausio mėnesį suvartota daugiau šilumos. Tačiau vasarį nebus progos atsikvėpti, nes išaugs šilumos kaina.
Šildymo sezoną jau pradėjo Vilnius ir Kaunas, netrukus radiatoriai ims šilti ir klaipėdiečių butuose.
Sausį vilniečiams už šilumą teks mokėti brangiau, nes dideli šalčiai lėmė didesnį energijos suvartojimą namams apšildyti, o vasarį pinigines patuštins išaugusi šilumos kaina. / „15 minučių“/Egidijaus Jankausko nuotr.

Mokant už šilumą vilniečių piniginėms atsilieps stipriai žemiau nulio sausį nukritęs termometro stulpelis. Sostinę šildančios bendrovės „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas sakė, kad prognozuoti, kiek padidės mokestis gyventojams, – labai sunku. „Šilumos kaina priklauso nuo daugelio faktorių: namo sandarumo, šalčio lauke, vėjo stiprumo. Labai sunku ir netikslu prognozuoti, kiek šilumos per sausį bus suvartota daugiau“, – sakė R.Germanas.

Anot jo, nemažai įtakos suvartojamos šilumos kiekiui turi namo sandarumas. „Jeigu namas kiauras, šiluma išeina pro plyšius, tai, aišku, kaina mokėtojams šoktelės. Žodžiu, kam buvo iki šiol blogai, tiems bus dar blogiau“, – nepaguodė R.Germanas.

Vilniaus daugiabučių namų bendrijų asociacijos prezidentas Juozas Antanaitis sakė, kad, asociacijos skaičiavimais, standartinio 60 kv.m buto savininkai, gyvenantys sename, netvarkytame name, už šildymą gali mokėti ir 800–900 Lt, o naujų būstų savininkai tokios pačios kvadratūros bute išsisuks ir su 200–300 Lt. J.Antanaičio tvirtinimu, visame Vilniuje naujų, modernizuotų namų, kurie tikrai yra sandarūs, tėra apie 10 proc.

Taupydami pinigus gyventojai neretai prašo šilumos punktų prižiūrėtojų sumažinti į butus patenkantį šilumos kiekį, kad temperatūra butuose būtų mažesnė. J.Antanaitis pastebėjo, kad tokie gyventojai elgiasi neteisėtai. „Gyventojai neturi teisės namų administratorių ar jų samdomų šilumos punktų prižiūrėtojų prašyti sumažinti šilumą taupumo sumetimais. Šilumos sutartis yra pasirašoma su „Vilniaus energija“, o ji yra nustačiusi, kad butuose turi būti ne mažiau kaip 18 laipsnių šilumos“, – sakė Vilniaus daugiabučių namų bendrijų asociacijos prezidentas.

Šiluma brangs vasarį

Vasarį vilniečiai taip pat negalės lengviau atsikvėpti, nes bendrovė „Vilniaus energija“ nuo vasario 1-osios miestiečiams taikys 20,10 ct/kWh be PVM šilumos energijos kainą. Naujasis šilumos energijos tarifas vilniečiams bus 5,6 proc. didesnis nei gruodį ir sausį, kai jis buvo 19,04 ct/kWh be PVM.

Šilumininkai aiškina, kad dėl augančių kainų kaltas dujų brangimas. „Pabrangus pagrindiniam kurui šilumos energijos gamyboje – gamtinėms dujoms, vasarį augs ir kintamoji šilumos energijos kainos dalis“, – sakė R.Germanas. Anot jo, gamtinės dujos brango nuo 698,08 iki 786,28 Lt už 1 tūkst. kubinių metrų.

Kintamoji šilumos kainos dalis, kuri priklauso nuo faktinių kuro – gamtinių dujų ir mazuto – kainų, nuo vasario sudarys 13,95 ct/kWh. Sausį ji sudarė 12,89 ct/kWh. Ši dalis Vyriausybės nutarimu, įsigaliojusiu 2009-ųjų liepos 1-ąją, gali būti perskaičiuojama kiekvieną mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius